Siódemek Napisano Kwiecień 6, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 6, 2011 bry, mam problemik mały: yum install unrar nie działa i do szału mnie to doprowadza,pomocy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 6, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 6, 2011 Poprosimy: - wersja Fedory - yum repolist - skopiuj i wklej tutaj (w znacznikach code lub codebox) to co wypisuje się na terminalu przy próbie instalcji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3k_PL Napisano Kwiecień 6, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 6, 2011 No i czy wykonujesz to polecenie jako root? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Siódemek Napisano Kwiecień 6, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 6, 2011 tak wykonuje jako root, [root@TelletranIII Telletran]# yum install unrar Wczytane wtyczki: langpacks, presto, refresh-packagekit Adding pl_PL to language list Ustawianie procesu instalacji Nie ma pakietu unrar. Błąd: Nie ma niczego do zrobienia fedora 14 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Kwiecień 6, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 6, 2011 Repo RPMFusion zainstalowałeś? unrara chyba nie ma w zwykłym bo to niewolne jest. Ew. może jest unrar-free lub coś podobnego, ale z tego co kojarzę to -free nie działa jak powinno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Siódemek Napisano Kwiecień 6, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 6, 2011 tak najpierw: su - a później rpm -Uvh http://download1.rpmfusion.org/free/fedora/\ rpmfusion-free-release-stable.noarch.rpm \ http://download1.rpmfusion.org/nonfree/fedora/\ rpmfusion-nonfree-release-stable.noarch.rpm ale jakos całość skopiowałem całe i wkleilem do konsoli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Kwiecień 6, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 6, 2011 ale jakos całość skopiowałem całe i wkleilem do konsoli Hm? Skup się na chwilę, pisz jasno i poprawnie. Wklej wynik: ls -a /etc/yum.repos.d | grep rpmfusion Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 7, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 7, 2011 Hm? Skup się na chwilę, pisz jasno i poprawnie. Wklej wynik: ls -a /etc/yum.repos.d | grep rpmfusion Myślę, że proponowane przeze mnie wcześniej yum repolist da nam odpowiedź czy repo jest włączone. Obecność pakietów nie świadczy o działaniu. tak wykonuje jako root, [...] fedora 14 Też sądzę, że powinieneś się skupić. Prosiłem o trzy odpowiedzi dostałem 2. To nie szkoła, nie wystarczy zaliczyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Kwiecień 7, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 7, 2011 Myślę, że proponowane przeze mnie wcześniej yum repolist da nam odpowiedź czy repo jest włączone. Obecność pakietów nie świadczy o działaniu. Wybacz, umknął mi Twój post. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Siódemek Napisano Maj 6, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 6, 2011 Hm? Skup się na chwilę, pisz jasno i poprawnie. Wklej wynik: ls -a /etc/yum.repos.d | grep rpmfusion rpmfusion-free-rawhide.repo rpmfusion-free.repo rpmfusion-free-updates.repo rpmfusion-free-updates-testing.repo Poprosimy: - skopiuj i wklej tutaj (w znacznikach code lub codebox) to co wypisuje się na terminalu przy próbie instalcji [root@TelletranIII Telletran]# yum install unrar Wczytane wtyczki: langpacks, presto, refresh-packagekit Adding pl_PL to language list Ustawianie procesu instalacji Nie ma pakietu unrar. Błąd: Nie ma niczego do zrobienia Mam nadzieję że teraz już jest wszystko czego potrzeba ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miszcz Napisano Maj 6, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Maj 6, 2011 Zawsze mozesz sciagnac "recznie:: http://download1.rpmfusion.org/nonfree/fedora/releases/14/Everything/i386/os/repoview/unrar.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Siódemek Napisano Maj 6, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 6, 2011 Zawsze możesz ściągnąć "ręcznie:: http://download1.rpmfusion.org/nonfree/fedora/releases/14/Everything/i386/os/repoview/unrar.html Gites:P ale wiele rzeczy sie nie chce zainstalować przez repo wiec po co one? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heos Napisano Maj 7, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Maj 7, 2011 A nie próbowałeś: yum search unrar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 7, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Maj 7, 2011 ale wiele rzeczy sie nie chce zainstalowac przez repo wiec po co one?Wiele tzn. co konkretnie? IE9 na pewno sie nie da.Pytanie jeszcze czy "nie chce sie zainstalowac" czy nie ma w repozytorium? I czy na pewno nie ma czy tylko nie umiesz znalezc? Sprawdzales polecenie, które wyzej podal Heos? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Maj 7, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Maj 7, 2011 Z tego co podales wynika, ze nie masz zainstalowanego repo rpmfussion-nonfree-... Musiala Ci sie wkrasc literówka przy instalacji. Powtórz te czesc: rpm -Uvh http://download1.rpmfusion.org/nonfree/fedora/rpmfusion-nonfree-release-stable.noarch.rpm Potem yum update i w koncu yum install unrar Jesli nadal sie nie zainstaluje to podaj wynik polecenia: yum repolist Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi