linluke9 Napisano Maj 19, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Maj 19, 2011 witam serdecznie, od ponad roku uzywam Fedory 12 na moim lapie - pamiec 488,9 MB, procesor Celeron 1,40 Ghz i generalnie jestem zadowolony, wszystko smiga jak powinno, internet, komunikator, filmy, muzyka i mi starczy (mam tylko niewielki porblem z Brasero bo nie chce nagrywac plyt ale to w innym watku porusze) i zastanawiam sie czy nie warto sie przesiasc na F14 albo nawet i 15, nie wiem tylko czy mi sie to oplaca - po pierwsze czy moj w/w system sobie poradzi z tym w sposob efektywny (nie bedzie sie mulic itd - bo wyczytalem wymagania i moj komp chyba spelnia tak aby aby), i po drugie jesli mialby sie mulic to czy po prostu warto sie z tym wszystkim uzerac tj z netem, poczta, komunikatorami tj ich ustawianiem, wparwdzie sama fedorka sie instalowala szybko ale jednak aby wszystko bylo ok potrzebowalem tygodnia i troche pomocy z Forum. jest druga sprawa - odkrylem ze jest tez wersja LXDE, czyli o ile dobrze rozumiem dla starszych kompow i laptopow (a moj nie jest nowy i jest laptopem). wiec potrzebuje rady czy warto sie przesiadac na nowsza fedore? a moze na lxde co zapewni jeszcze lepsze uzytkowanie kompa czy po prostu pozostac przy dobrze dzialajacej (lepiej niz jak mialem xp-ka) fedorze 12??? ponadto zastanawia mnie jedno - czemu tak czesto powstjaa nowe edycje systemu? nie mozna nadazyc nad poznaniem nowej a tu juz kolejna:) czy warto co ok pol roku zmieniac system? czy jest az tyle rewolucyjnych zmian? pozdrawiam:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3k_PL Napisano Maj 20, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Maj 20, 2011 1. Fedora 12 jest już nie wspierana, niebawem F13 być przestanie. Zatem upgrade jest dla Ciebie konieczny 2. Fedora 15 już jest zakończona i trwają czynności powiedziałbym marketingowe, iso można pobrać, odpalić z CD/DVD/Pendrive i zobaczyć 3. LXDE jest baaardzo lekkim środowiskiem, może nawet za lekkim - zobacz na XFCE4.8. Używam go na EEE PC - Celeron M 600MHz, 1GB Ram, 4GB HDD - i działa pięknie 4. Fedora 15 ma kernel 2.6.38 który jest szybszy (Dzięki pewnemu kodowi) Możesz zaczekać do oficjalnej premiery F15 i wtedy ją wypróbować (Spin Xfce), albo już teraz poszukać tego iso. Zmiany między każdą wersją są bardzo duże, ale aktualizacja jest bardzo prosta dzięki narzędziu preupgrade Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 20, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Maj 20, 2011 Obrazów LiveCD spinów (KDE, XFCE, LXDE) nie trzeba daleko szukać. Nie sądzę, żeby wersje Beta dużo różniły się od finalnych. → http://fedoraproject.org/pl/get-fedora-options#desktops ("Desktop" = "Gnome") Ewentualnie nightly build composes (z tego co widzę z 18 maja) → http://alt.fedoraproject.org/pub/alt/nightly-composes/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
linluke9 Napisano Maj 20, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 20, 2011 1. mozliwy jest wiec przeskok z F12gnome na F15xfce za pomoca preupgrade? no i czy F15 bedzie sprawnie dzialac na moim lapie biorac pod uwage glowne parametry pamiec 488,9 MB, procesor Celeron 1,40 Ghz, IBM ThinkPad? i wreszcie - F15gnome, F15lxde czy F15xfce? co byloby najlepsze dla mojego lapa? 2. spinoffy F15 sciagne ze strony glownej wiec teraz tylko kwestia wyboru systemu albo instalki albo preupgrade. slyszalem ze niekiedy preupgrade nie zadziala jesli nie ma sie odpowiedniej ilosci miejsca danego typu pamieci - boot chyba (moze glupoty wypisuje), i mnie sie to wlasnie zdarzylo. czy mozna ten prpblem jakos obejsc i mimo wszystko uzyc Preupgrade? naprawde wolalbym to wszystko po prostu zupgraedowac niz ponownie walczyc z ustawianiem intenetu i reszty programów, zwlaszcza ze orlem w tym nie jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
linluke9 Napisano Maj 20, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 20, 2011 aha, i czy jest po prostu mozliwe aby sciagnac obraz iso na plyte cd lub dvd albo bezposrednio instalator na komputer - odpalic zwyczajnie instalke i w trakcie system nie zainstalowac nowy ale zupgradeowac na aktualny - to wydaje sie mi logiczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Maj 20, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Maj 20, 2011 Fedora 14 nie dziala wcale wolniej od 12. Gnome na F14 równiez nie dziala wolniej od F12. Mam cztery nie najnowsze kompy (Pentium III 666-1000 oraz Duron 800-ilestam), na nich od 384 do 512 ramu i bez kombinowania zainstalowalem Fedore 14 i Gnoma. Chwile to trwa zanim sie pojawia panele i pulpit, ale tragedii nie ma. Zdarza mi sie miec otwarte Firefox, Thunderbird, OO Writer i sprzet daje rade. Co lepiej napisane flaszowe gierki tez chodza calkiem niezle. Z tym, ze na tym procku 666 mega Youtube juz nie ma sensu. Zainstaluj normalnie z DVD Gnoma i sprawdz czy ci podpasuje. Jak nie, to zawsze mozesz doinstalowac lxde. To tylko pare dodatkowych pakietów a bedziesz mial gedit, gcalc i sporo innych gnomowych programików do dyspozycji. Natomiast jesli masz jakakolwiek akceleracje 3D, to smialo uderzaj w Gnome 3 - to nie jest Wiedzmin 2, nawet stara karta grafiki spokojnie sobie poradzi. Aktualizacja z Fedory 12 na 14/15 moze sie nie udac. Spróbowac zawsze warto, ale slabo to widze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3k_PL Napisano Maj 20, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Maj 20, 2011 - Preupgrade F12 -> F15 jest moim zdaniem ryzykowne - Pobierz obraz F15 xfce CD, uruchom jako Live i zobacz jak Ci działa - bez instalowania na dysk - Jeśli powyższy test się powiedzie to pobierz wersje F15 DVD i zaktualizuj swój system (Oczywiście wcześniej backup najważniejszych danych!) Jeśli się nie powiedzie to pobierz F15 lxde i zobacz jak na tym działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
linluke9 Napisano Maj 20, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 20, 2011 a czym rozni sie lxde od xfce? wyczytalem ze pierwsze jest na stare kompy lub slabe laptopy - moj nie jest najnowszy ale najaslabszy tez chyba nie jest:>, - zalezy mi zeby przede wszystkim system plynnie i stabilnie dzialal, nie wieszal sie (F12gnome nigdy sie nie zawiesila, nigdy nie mialem problemow), sprawnie otwieral strony i wlasciwie wszystko, bo reszta to tylko muzyka, ew. jakis film, do gier mam inny komputer a wszystko by bylo plynne i mile dla oka poznalem mozliwosci F12gnome i bardzo mi sie fedora spodobala laptop to IBM ThinkPad R50e z pamiecia 488,9 MB i procesorem Celeron 1,40 Ghz, dysk 35,5 GB, wolnych 15,5 GB ale miejsce to nie problem bo dane moge sobie zarchiwizowac i ponownie umiescic w nowym systemie najgorzej tylko wspominam przy F12 intalacje netu, poczty i tlenu bo ok tygodnia mi to zajelo, przy duzym wsparciu Forum oczywiscie ale potem - wszystko smigalo jak burza:) p.s. co to znaczy ze dana wersja Fedory przestaje juz byc wspierana? jesli faktycznie preugprade nie warto to juz pomecze sie i zainstaluje normalnie kotoras wersje 15-tki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3k_PL Napisano Maj 20, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Maj 20, 2011 Preupgrade jest fajne, ale polecam ją raczej przy przejściach o jedną wersję wyżej np F14 -> F15, u mnie na netbootku działa od F8. Dystrybucja niewspierana to taka do której nie pojawiają się już żadne aktualizacje i o której ciągle słyszysz "Zaktualizuj do najnowsze bo w tej Ci nie pomożemy" W F15 Gnome się bardzo zmieniło (Gnome3), ale też możesz zobaczyć czy Ci nie będzie pasowało. Jeśli nie to xfce jest na tyle lekki i rozbudowany że może być zamiennikiem dla Gnome2. Nie ma co się rozczulać, pobierz sobie 3 obrazy F15 (Gnome, xfce, lxde) uruchom je bez instalowania (CD/pendrive) i zobacz jak Ci odpowiadają. Wybierz najlepszy dla siebie i pobierz DVD (Bo z CD nie ma opcji aktualizacji systemu). Każde środowisko możesz później ściągnąć i przełączać się miedzy nimi podczas logowania. Ściągaj, testuj i zobaczysz że działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 20, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Maj 20, 2011 [...] pobierz DVD (Bo z CD nie ma opcji aktualizacji systemu).Przy dobrym polaczeniu sieciowym, czyli stabilnym - nie musi byc superszybkie - mozna wykonac upgrade z wersji netinst (do pobrania z tego samego katalogu gdzie lezy DVD). Upgrade z F13 do F15 bardzo ladnie mi sie udal a nie ma po tym potrzeby sciagania dziesiatek czy setek MB do aktualizacji swiezo zainstalowanego systemu - od razu sciagaja sie najnowsze wersje paczek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
linluke9 Napisano Maj 20, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 20, 2011 dobrze a wiec tak podsumowujac aby zakonczyc powiedzmy ze najpierw chce sprobowac zaktualizowac system niech bedzie na F15 gnome i co robie? sciagam sobie obraz na CD czy DVD (to roznica bo na stronce sa obrazy dla CD, to ma znaczenie? przeciez to tylko nosnik), wkladam plytke do kompa, restartuje i ona sama sie uruchomi przy starcie i co dalej? jest w lewym gornym rogu ikona - install - i co? po jej kliknieciu w trakcie sie pokaze pytanie install / upgrade? pamietam ze przy pierwszej instalcji musialem ustalac liczbe partycji etc. czy przy aktualizacji to samo trzeba? aha, i jeszcze czym sie rozni lxde od xfce - zalezy mi na plynnosci i sprawnosci ale tez chce nacieszyc oko pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Maj 21, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Maj 21, 2011 Wlaczy sie magia i system zostanie zaktualizowany. Bedziesz mial rowniez mozliwosc formatu partycji, jesli wolisz instalowac od nowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 21, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Maj 21, 2011 (to roznica bo na stronce sa obrazy dla CD, to ma znaczenie?Tak ma. Przeczytaj uważnie co było napisane wyżej. LiveCD nie ma opcji upgrade'u a DVD czy proponowany przeze mnie netinst (obraz ISO ok.250MB) taka opcję posiada. Chyba, że mówiąc o CD masz na myśli zestaw kilku obrazów instalacyjnych CD (instalacyjnych a nie z tzw. systemem live), ale łącznie zawierają one to samo co na DVD. Upgrade - jak nazwa wskazuje - podniesie wersje wszystkich pakietów jakie masz w systemie do wyższej wersji. Nic się nie doinstaluje i nic nie odinstaluje. Po poprawnym wykonaniu upgrade'u będziesz mógł sobie doinstalować inny Desktop niż masz w tej chwili, dokładnie tak samo jak możesz to zrobić teraz - nic nie stoi na przeszkodzie mieć zainstalowane XFCE, LXDE, Gnome, KDE i korzystać z nich naprzemiennie. P.S. Przenoszę do działu "Ośla łączka" bo pytania raczej nie pasują do problemów przy instalacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
linluke9 Napisano Maj 21, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 21, 2011 ok sprawa jasna, dziekuje za pomoc Waszym zdaniem co warto zrobic - przesiasc sie na sprawdzone F14 czy jednak na swieza i pelna nowosci F15? pozdrawiam:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Maj 21, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Maj 21, 2011 Fedora 15 jest super. GNOME 3, systemd, no po prostu nowa jakosc. Polecam. I to juz za trzy dni premiera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi