Skocz do zawartości

Czyszczenie Katalogow Na Partycji /Var/*

farbaa

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Mam problem z rosnącą partycją /var. A może po prostu wcześniej tego nie dostrzegłem? Chodzi o to, że po aktualizacjach wykorzystane jest powiedzmy 40% z 2 GB rozmiaru. Po wydaniu komendy

yum clean all

procenty spadają do 33%. Oczywiście usuwam "stare" pliki (wpa_supplicant, messages, Xorg.log.old itd) w katalogu /var/log, ale raczej nie przynosi to zadnego efektu. Z kolei stosując te komendy

yum clean headers
yum clean metadata
yum clean dbcache
yum clean rpmdb
yum clean plugins

wyniki wyglądają mniej więcej tak;

# yum clean metadata
Wczytane wtyczki: ...
Adding pl_PL to language list
Cleaning repos: ...

Usunięto 0 metadata plików
Usunięto 0 sqlite plików
Usunięto 0 metadata plików

Boję się, że niedługo zabraknie mi miejsca na tej partycji, a mam w planach aktualizację Fedory. W jaki sposób mogę jeszcze zwolnić miejsce dla /var? W jaki sposób Wy to załatwiacie?

• Odpowiedzi 31
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

W Installation Guide zalecają co najmniej 3GB na partycji /var. Tak czy owak, ja się specjalnie nie przejmuję zajętością i mam zajęte 733 MB. Jeśli jednak chcesz zrobić aktualizację to faktycznie może być problem, bo ściągniete pliki są ładowane do /var/cache/yum. Moim zdaniem, najlepiej po prostu rozszerzyć partycję ;)

Akurat z aktualizacja to nie jest zaden problem, bo wystarczy jakis link symboliczny do /var/cache/yum/costam czy mount z --bind czy nawet zwykly mount. Ja tak w przeszlosci aktualizowalem. W preupgradzie trzeba pamietac po sciagnieciu pakietów przed restartem komputera o zmodyfikowaniu wpisów, które dodal do gruba. Instalator musi wiedziec gdzie szukac pakietów.

ecik__ rozszerzyć partycje, kiedy zajęty jest cały dysk? Masz na myśli zabranie z jakiejś partycji kilka MB i dodanie ich do /var?

thof nie rozumiem do końca. Jeżeli, powiedzmy, wybiorę metodę netinstall to w jaki sposób to zrobić? Metoda preupgrade jest w sumie dobrze opisana na wiki.

Jezeli, powiedzmy, wybiore metode netinstall to w jaki sposób to zrobic?
"Metody" netinstall nie trzeba opisywac. Wkladasz plyte z nagranym obrazem do napedu, z menu wybierasz aktualizacje i tyle. To jest dokladnie to samo co instalacja/aktualizacja z pelnego obrazu DVD tyle, ze pakiety sciagane sa bezposrednio z sieci a nie z plyty DVD i po zakonczeniu system jest od razu zaktualizowany do najnowszych wersji pakietów z wyjatkiem tych z RPM Fusion. Chyba, ze podasz w czasie aktualizacji adresy mirrorów z repozytorium RPM Fusion. Edytowane przez WalDo

Chodziło mi o to, że nie zrozumiałem tego co napisał thof

Akurat z aktualizacją to nie jest żaden problem, bo wystarczy jakiś link symboliczny do /var/cache/yum/cośtam czy mount z --bind czy nawet zwykły mount.

No i co z tym /var? ecik__ wspomniał o rezszerzeniu, ale czy jest to możliwe? Istnieje ryzyko, że te zajęte 33% z 2 GB może przeszkodzić w aktualizacji.

@farbaa - poczytaj "man ln" opcja "-s".

Wystarczy zrobić katalog na odpowiednio dużej partycji. Potem kopiujesz tam wszystkie pliki z /var, usuwasz /var i robisz link symboliczny o nazwie /var do katalogu, do którego przekopiowałeś dane z /var.

WalDo faktycznie. Dzięki za przypomnienie. Podobnie można postąpić np. z katalogiem /vat/tmp - usunąć go i zlinkować do /tmp. Pomyślę nad tym. A napiszczie mi jeszcze czy na polecenia yum clean all/headers/dbcache itd mają wpływ rezpozytoria rpm-nonfree/update/rawhide itd? Chodzi mi o to czy wyłączając je mogę zyskać trochę miejsca, a zostawić jedynie repo Fedory/update...? Jeżeli wyłącze rezpozytoria dla rpm-nonfree, podczas aktualizacji np. yumem, aktualizacje będą dostępne także dla aplikacji instalowanych właśnie z rpm-nonfree? Czy muszą być włączone?

Mam jeszcze pytanie o katalogi w /var/cache/yum/arch/wersja/rezpozytoria. Mogę potraktować je poleceniem rm -fr?

Zakladam, ze rpm-nonfree to rpmfusion-nonfree...

W czasie aktualizacji przez netinst masz dostepne tylko repozytoria Fedory - patrz wpis #6 w tym watku, ostatnie zdanie.

Wylaczanie innych repozytoriów, które teraz masz w /etc/yum.repos.d nie ma wplywu na dostepnosc miejsca w czasie aktualizacji - wystarczy, ze przed aktualizacja systemu zrobisz pelny update a potem yum clean all.

Z tym dowiązaniem to jest tylko sposób na ściągnięcie pakietów, a potem aktualizując preupgradem zostaną wygenerowane wpisy do gruba gdzie będziesz miał jakąś opcję kernela, chyba repo=/var/cache/yum/ na coś, żeby podać partycję i ścieżkę (na pewno można tak zrobić, bo kiedyś tak zaktualizowałem, ale teraz już nie pamiętam budowy takiej ścieżki). Jednak ostatnio przejechałem się na preupgradzie i tej metody nie polecam. Stworzyłem o tym osobny temat.

Natomiast jeśli chodzi o aktualizację z netinstall to nie mam pojęcie dlaczego graficzny instalator miałby potrzebować przynajmniej 640MB RAM, jeśli miałby aktualizować z dysku. Wydaje mi się, że te pakiety trafiają do pamięci (/dev/shm) i są aktualizowane. Tak wynika z moich obserwacji, ale to jednak wciąż tylko przypuszczenia. Chociaż z drugiej strony w momencie wykrycia partycji do aktualizacji to instalator już może ściągać pakiety i poza tym na końcu czyści wszystkie pakiety.

Ktoś wie jak to jest z Anacondą przy aktualizacji? Jaki jest powód tak dużego zapotrzebowania na RAM?

Natomiast jesli chodzi o aktualizacje z netinstall to nie mam pojecie dlaczego graficzny instalator mialby potrzebowac przynajmniej 640MB RAM, jesli mialby aktualizowac z dysku.
Nie wiem jaki jest powód ale kiedy na VBox próbowalem instalowac na maszynie z 512MB RAM instalacja zawiesza sie na komunikacie jak nizej

zrzuta.png

Uploaded with ImageShack.us

Przy 640MB RAM idzie bez problemu dalej. Na drugim terminalu widac, ze duzo (>570MB) jest brane tylko na filesystem(y) zrzut2j.png

Uploaded with ImageShack.us