siamer Napisano Sierpień 24, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 24, 2011 Witam. Jak ustawic yumex aby tylko raz pytal o haslo. W innej dystrybucji uzywalem gksu ale tutaj tego nie macie... a jak chcialem uzyc tego beesu to nie dzialalo (chyba ze cos zle robilem)... Moglby mi ktos pomoc? Dodam ze luncher do yumex-a mam na panelu bocznym GNOME 3 (ten panel po lewej stronie)... pozdrawiam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 24, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 24, 2011 Jak ustawic yumex aby tylko raz pytal o haslo. su - yumex --root Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siamer Napisano Sierpień 24, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 24, 2011 su - yumex --root wiem juz to sam do tego doszedlem ale dalej nie wiem jak podpiac to pod ikonke o ktorej wspomnialem... jak zrobic luncher ktory tylko raz zapyta o haslo (cos w stylu gksu)...? wiesz moze ? sorry jak zle opisalem problem... pozdrawiam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 25, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2011 A jak normalnie uruchomisz jako zwykly user to pyta Cie o haslo wiecej niz 1 raz? Ja jak uruchamiam z poziomu uztkownika (Alt+F2, wpisuje "yumex" i [ENTER]), to wyskakuje mi okienko, pytanie o haslo, podaje haslo i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Sierpień 25, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2011 W innej dystrybucji uzywalem gksu ale tutaj tego nie macie... a jak chcialem uzyc tego beesu to nie dzialalo (chyba ze cos zle robilem)... http://wiki.fedora.pl/wiki/Consolehelper Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siamer Napisano Sierpień 25, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2011 WalDo za kazdym uruchomieniem pyta o haslo i to mnie wkurza... wiec chcialbym sie tego pozbyc.. thof probowalem tego ale nie moge tego ustawic cos... wyskakuje blad "Wywolywanie exec() nie powiodlo sie"... mam ostawionego yumex z opcja --root, bo wczesniej krzyczalo ze nie moge go uruchomic jakos root... ale cos dalej nie idzie... jakies pomysly ? dzieki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Sierpień 25, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2011 jak zrobic luncher ktory tylko raz zapyta o haslo (cos w stylu gksu)...? wiesz moze ? W alacarte. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siamer Napisano Sierpień 25, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2011 W alacarte. moge prosic o wiecej szczegolow ? w alacarte albo recznie w /usr/share/applications/ moge ustawic skrot to wiem... ale co tam ustawic ? beesu nie dziala a consolekit tez zle dziala (ale zle ustawiam)... wiem jak skrot ustawic ale co w nim wpisac to jest problem hehe pozdrawiam i czekam na sugestie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 25, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2011 @siamer - nie wiem co Ty za bajzel masz w systemie, ale u mnie w /usr/share/application po instalacji yumex pojawił się plik fedora-yumex.desktop o treści [Desktop Entry] Name=Yum Extender Name[ja]=Yum Extender Name[zh_TW]=Yum 延伸程式 Name[ru]=Дополнение к Yum Comment=GUI front end for Yum Comment[ja]=YumのGUIフロントエンド Comment[zh_TW]=Yum 的圖形使用者介面前端程式 Comment[ru]=Графический интерфейс для Yum Categories=Application;System;X-Red-Hat-Base;X-Fedora; Icon=/usr/share/pixmaps/yumex/yumex-icon.png Exec=/usr/bin/yumex Type=Application Terminal=false Encoding=UTF-8 X-Desktop-File-Install-Version=0.18 Obecność tego pliku powoduje, że np. w XFCE w menu Start → System pojawia się pozycja "Yum Extender". Klikam, pojawia się → http://i.imgur.com/Mc99m.png wpisuję hasło i już. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siamer Napisano Sierpień 25, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2011 WalDo ja tez tak mam (i nie mam namieszane w systemie): [Desktop Entry] Name=Yum Extender Name[ja]=Yum Extender Name[zh_TW]=Yum 延伸程式 Name[ru]=Дополнение к Yum Comment=GUI front end for Yum Comment[ja]=YumのGUIフロントエンド Comment[zh_TW]=Yum 的圖形使用者介面前端程式 Comment[ru]=Графический интерфейс для Yum Categories=Application;System;X-Red-Hat-Base;X-Fedora; Icon=/usr/share/pixmaps/yumex/yumex-icon.png Exec=/usr/bin/yumex Type=Application Terminal=false Encoding=UTF-8 X-Desktop-File-Install-Version=0.18 ale chodzi mi o to aby wlasnie nie pytalo o to haslo... wiesz jak dziala GKSU ? tylko raz pyta o haslo (za pierwszym uruchomieniem)... probowalem do tego pliku dodac beesu tak jak to dziala z gksu -l ale nie dzialalo... chodzi mi poprostu aby nie pytalo o to haslo za kazdym razem (tylko za pierwszym razem jak uruchamiam...)... chyba sie nie zrozumielismy pozdrawiam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 25, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2011 A to chyba faktycznie się nie zrozumieliśmy. Nie korzystam z gadżetów typu gksu. Bezpieczeństwo przede wszystkim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siamer Napisano Sierpień 25, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2011 u mnie laptopa uzywam tylko ja wiec tutaj nie chodzi o bezpieczenstwo tylko o wygode uzytkownia... meczy mnie ciagle pytanie o haslo... tak apropo to... jak rozwiazac problem z niespelnionym zaleznosciami virtualbox z kernelem 2.6.38 ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 25, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2011 u mnie laptopa uzywam tylko ja wiec tutaj nie chodzi o bezpieczenstwo tylko o wygode uzytkownia... Kocham te teksty "tylko ja". Ty i pól swiata podlaczonego do internetu [....]jak rozwiazac problem z niespelnionym zaleznosciami virtualbox z kernelem 2.6.38 ?? Wrózki przybywajcie... (prawie ekspert): Tak wiec drogie wrózki widzicie tutaj dokladny zrzut ekranu/tekstowe wyjscie z terminala z niespelnionymi zaleznosciami prowadzacymi do bledu. Opierajac sie na owych danych powiedzcie, drogie wrózki, co moze byc przyczyna? Wrózka 1: On instaluje VB przewidziane do innej wersji Fedory Wrózka 2: Ma niezaktualizowany kernel. Wrózka 3: Albo nawet caly system jest out-of-date. Wrózka 4: Chodzmy na piwo, jutro sie wyjasni... (prawie ekspert): No i poszly, a ja niby mam zgadnac? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siamer Napisano Sierpień 25, 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2011 hmm tylko ja mialem bardziej na mysli ze tylko ja ze wszytkich domownikow uzywam tego laptopa hehe hehe ja tam wole uzywac hehehehe a tak na serio: 0) czemu jak ktos zada normalne pytanie z gory jest uwazany za debila (pytanie retoryczne!) ?? 1) instaluje pakiet przez yum (wlaczone tylko repo do fedory 15 oraz rpm_fusion!) 2) kernel zaktualizowany [siamer@asus ~]$ uname -r2.6.40.3-0.fc15.x86_64 3) system zaktualizowany [root@asus siamer]# yum update Wczytane wtyczki: langpacks, presto, refresh-packagekit Ustawianie procesu aktualizacji Brak pakietów oznaczonych do aktualizacji 4) z tym piwem to dobry pomysl ide po zimnego guinessa 5) moglbys sprawdzic u siebie bo pewnie masz ten sam problem... w repo znajduja sie poprostu pakietu vboxa z ustawionymi na sztywno zaleznosciami do starego kernala (2.6.38.8-35.fc15.x86_64) i wywala blad ze mam tylko nowy (2.6.40.3-0.fc15.x86_64) wiec to wina raczej repo a nie moja... mialem bardziej na mysli pytanie jak zainstalowac vboxa bez zaleznosci (cos w stylu rpm -Ivh vbox.rpm --nodeps --force tylko dla YUM i online)... jestem nowy w fedorze (tak czytalem poradniki - super sprawa!) i yum dla mnie to nowosc... moze powinienem dodac jakies dodatkowe "magiczne" repo ? tutaj prosze blad jaki dostaje probujac zainstalowac vboxa: Błędy rozwiązywania zależności: Pakiet: kmod-VirtualBox-OSE-2.6.38.8-35.fc15.x86_64-4.0.4-2.fc15.4.x86_64 (rpmfusion-free-updates) Wymaga: kernel-uname-r = 2.6.38.8-35.fc15.x86_64 Zainstalowano: kernel-2.6.40.3-0.fc15.x86_64 (@updates) kernel-uname-r = 2.6.40.3-0.fc15.x86_64 Dostępne: kernel-2.6.38.6-26.rc1.fc15.x86_64 (fedora) kernel-uname-r = 2.6.38.6-26.rc1.fc15.x86_64 Dostępne: kernel-debug-2.6.38.6-26.rc1.fc15.x86_64 (fedora) kernel-uname-r = 2.6.38.6-26.rc1.fc15.x86_64.debug Dostępne: kernel-debug-2.6.40.3-0.fc15.x86_64 (updates) kernel-uname-r = 2.6.40.3-0.fc15.x86_64.debug ale i tak dzieki za pomoc... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 25, 2011 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2011 (edytowane) 5) moglbys sprawdzic u siebie bo pewnie masz ten sam problem...No widzisz... Nie piszesz, ze korzystasz z VB-OSE Ja korzystam z repo VirtualBox, z zamknietej wersji VB z obsluga USB itp i nie mam najmniejszych problemów. Odinstaluj (o ile masz cos zainstalowane) VB-OSE, dodaj sobie repo zamknietej wersji VB → http://wiki.fedora.pl/wiki/VirtualBox [EDIT] Albo oczywiscie mozesz poczekac kilka dni na update VB-OSE. Jest juz w updates-testing, wiec mozesz yum update VirtualBox-OSE --enablerepo=updates-testing [EDIT2] Albo zamiast update daj install [EDIT3] Klamie To nie z updates-testing. To z russianfedora jest wersja dla jajka 2.6.40 Co trzeba zrobic? Tutaj → http://forum.fedora....post__p__150694 Edytowane Sierpień 25, 2011 przez WalDo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi