Jump to content

Usuwanie Pakietów Językowych Fedora 16

Savpether
 Share

Recommended Posts

Witam, pytanie jak w temacie, posiadam Fedora 16 GNOME - Shell DVD, zainstalowałem i chciałbym trochę uporządkować system, wyrzucając wszystkie pakiety językowe oprócz polskiego?

Za pomoc z góry dziękuję.

Poza tym twój pomysł jest głupi i wcale ci niepotrzebny.

Hehe xD Ocenił mój pomysł :P Spoko, dość przekonujący argument, chciałem trochę miejsca zwolnić na dysku, przychodze do Was z Ubu, a tam wiesz, wszystko ma swoje pakiety i wszystko jest osobno, więc bez problemu mogę odinstalować język, no, ale cóż, niech pozostanie tak jak jest :) W każdym razie dzięki za informację.

• 2 weeks later...

Pakiety z Fedory sa generalnie bardziej "napuchniete" i nie tak rozdrobione jak w Debianie. Zawsze tak bylo i wszystko wskazuje na to, ze zawsze tak bedzie, wiec paczkowy purysta po prostu odejdzie z niesmakiem, albo jakos przeboleje. Usuwanie smieci po juz zaleznosciach i lokalizacji to walka z wiatrakami. Automatów (poza slabawym system-config-language) i rpmreaper, który trudno nazwac automatem i trzeba miec rozeznanie co do czego, brakuje.

Wiecej info na -> http://fedoraproject.org/wiki/Upgrading_Fedora_using_yum#3._Clean_Stuff

Da się do tego przywyknąć - sam pamiętam, jak przywędrowałem tu z Debiana w okolicy Fedory 12. Drażniło mnie, że biblioteka XYZ nie leży luzem jako paczka, tylko jest częścią konkretnego pakietu oraz sprzątanie zależności po wyrzuconych appsach. W gruncie rzeczy zależności śmieciówki to jakiś tam mały schodek i do opanowania, to do paczkowania też idzie przywyknąć - czasem niektóre rzeczy ustawione są na sztywno i nie ma miliona paczek drobniutkich, tylko części większych/mniejszych pakietów.