Skocz do zawartości

Libreoffice Nie Pojawił Się W Menu

zbysek88

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Kilka dni temu postanowiłem zostawić Ubuntu w spokoju i przesiadłem się na F16 LXDE. Od razu przypadło mi do gustu. Nie znalazłem niestety repozytoriów do Libreoffice ani do Openoffice więc zabrałem się za instalację Libreoffice z dysku. Wypakowałem archiwa i zainstalowałem je używając komendy:

yum install *.rpm

Instalacja przebiegła bezproblemowo, terminal nie zwrócił mi żadnych błędów. Niestety po klinkięciu menu->office zobaczyłem, że żaden z pakietów Libreoffice tam się nie pojawił. W ten sam sposób zainstalowałem Google Chrome i wszysko jest w porządku. Czytałem, że LO nie do końca lubi się z LXDE więc poszedłem za radą pewnego użytkownika i zainstalowałem panel tint2. Niestety opócz dodatkowego paska na dole ekranu nic nowego się nie stało. Bardzo proszę o pomoc w tej sprawie. Szukałem rozwiązania problemu lecz nie znalazłem konstruktywnych porad. Jeśli temat pojawił się już na forum to przepraszam - jestem tutaj nowy i to mój pierwszy post

Pozdrawiam,

Zbyszek

Nie znalazlem niestety repozytoriów do Libreoffice ani do Openoffice wiec zabralem sie za instalacje Libreoffice z dysku.

Zapomniales o instalacji costam-redhat-menus-costam.rpm, który jest w paczce z Libre. Oczywiscie ulatwilbys sobie zycie instalujac Libre z repo Fedory. Tu Fedora, tu mamy duze repo. :)

• Upvote 1

Zapomniałeś o instalacji cośtam-redhat-menus-cośtam.rpm, który jest w paczce z Libre. Oczywiście ułatwiłbyś sobie życie instalując Libre z repo Fedory. Tu Fedora, tu mamy duże repo. :)

Nie wątpie, że jest duże:) niestety nie mogę go znaleźć..., a w wersji z LXDE nie ma wielu repozytoriów. Chyba wujek google się na mnie obraził razem z wyszukiwarką na forum gdyż nigdzie nie znalazłem tych repozytoriów.

Nie wątpie, że jest duże:) niestety nie mogę go znaleźć..., a w wersji z LXDE nie ma wielu repozytoriów. Chyba wujek google się na mnie obraził razem z wyszukiwarką na forum gdyż nigdzie nie znalazłem tych repozytoriów.

To się nie dziwię, że nie znalazłeś, bo ich nie ma. :) Ani spin LXDE, ani standardowe DVD z instalką nie potrzebują do szczęścia dodatkowych repo (pomijając kwestię nieszczęsnych kodeków). Jak chcesz instalować program, to po prostu dowiedz się jak się nazywają odpowiednie pakiety do Fedory i je zainstaluj.

Najlepiej szuka się yumem:

yum list *libre*

i wiesz co instalować. Od biedy można użyć klikalnego yumex.

• Upvote 1

JA ten temat przeniosę na "łączkę" i zaproponuje odwiedzenie naszej wiki i poradnika na niej umieszczonego → http://wiki.fedora.pl/wiki/Poradnik

Będzie wiadomo wszystko o repo, gdzie go szukać. Repozytoria w żaden sposób nie zależ od tego czy korzystasz z desktopu LXDE, Gnome, XFCE czy KDE. Nawet bez desktopu, w wersji tekstowej też jest dostępne.

Dziękuje serdecznie, bardzo mi pomogliście. SeeM, miałeś rację, brakowało jednej paczki. Mój błąd, nie zauważyłem, że została pobrana razem z libreoffice. Była po prostu w folderze "desktop-integration". Komenda:

yum install libreoffice3.4-redhat-menus-3.4-502.noarch.rpm

załatwiła sprawę.

Pozdrawiam!