Krystian Kiermasz Napisano Styczeń 25, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 25, 2012 Witam. Mam Fedorę 16 po polsku jednak pakiet Libre Office po angielsku. Próbowałem go spolszczyć - jednak bezskutecznie. Postanowiłem temu inaczej zaradzić. Wersja angielska to 3.4.4, na głównej stronie projektu pobrałem paczkę rpm wersji 3.4.5 + pakiet spolszczający. Wszystko poprawnie zainstalowałem - śmiga aż miło w naszym języku. Jest tylko pewien aspekt który mnie denerwuje. W menu programów pozostały ikonki do starej wersji programu która niestety nie została zastąpiona (myślałem że tak się stanie podczas instalacji nowej wersji). Tak więc w menu mam dostęp do nieco starszej angielskiej wersji pakietu, a kiedy wejdę do katalogu /opt/LibreOffice itd to mogę bez problemu otworzyć nowszą polską wersję. W jaki sposób mogę bezpiecznie usunąć starszą wersję i pod ikonki podczepić nowszą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 25, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 25, 2012 Stara wersja też z jakiejś strony przyciągnięta czy normalnie z repo? Jeśli coś z zewnątrz, to trzeba było odinstalować 3.4.4 przed instalacją 3.4.5. Jeśli z repo, to nadal możesz usunąć 3.4.4 yumem (zakładam, że "obca" wersja LibreOffice instaluje się w /opt a nie standardowo w /usr). P.S.Co za cymes z tej 3.4.5, że nie dałeś rady poczekać tygodnia aż będzie w repo? Nie byłoby kłopotu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krystian Kiermasz Napisano Styczeń 25, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 25, 2012 Wersja 3.4.4 była od razu po instalacji Fedory a wersja 3.4.5 pobrana ze strony libre office. Instalując ten pakiet nie wiedziałem że uaktualnienie do nowej wersji pojawi się tak szybko (nadal nie wiem gdzie na przyszłość mogę to sprawdzać, albo skąd wiadomo że pojawi się za tydzień). Poza tym chodziło mi o spolszczenie którego nie potrafiłem wyszukać w repo a pakiet pobrany ze strony projektu nie chciał się poprawnie zainstalować. Dlatego pobrałem wszystko ze strony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 25, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 25, 2012 (edytowane) Poza tym chodzilo mi o spolszczenie którego nie potrafilem wyszukac w repo a pakiet pobrany ze strony projektu nie chcial sie poprawnie zainstalowac. Dlatego pobralem wszystko ze strony. yum install libreoffice-langpack-pl Wyszukiwanie tez nie jest trudne yum search libreoffice [...] libreoffice-langpack-pl.x86_64 : Polish language pack for LibreOffice [...] (nadal nie wiem gdzie na przyszlosc moge to sprawdzac, albo skad wiadomo ze pojawi sie za tydzien).To akurat kwestia zzycia sie z Fedora Z mojego doswiadczenia wynika, ze opóznienia w pojawieniu sie oprogramowania w repo sa niewielkie. Sa oczywiscie szczególne przypadki, ale LO do takich nei nalezy raczej, chociaz oczywiscie moge sie mylic o kilka dni w jedna czy w druga strone. Z drugiej strony, to zmiany w 3.4.5 w stosunku do 3.4.4 [EDIT] Mozna tez poszukac na koji → http://koji.fedoraproject.org/koji/buildinfo?buildID=293870 Jak widac pakiet juz gotowy i lada dzien bedzie dostepny w repo a Ty bedziesz sie dalej szarpal z ikonami, deinstalacja "obcych" paczek itd, itp. Lepiej poczekac, co nagle to po diable Tym bardziej, ze changelog pokazuje, ze zmiany sa symboliczne. Edytowane Styczeń 25, 2012 przez WalDo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbysek88 Napisano Styczeń 25, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 25, 2012 Może masz ten sam problem co ja. Po zainstalowaniu LibreOffice 3.4.5 w ogóle nie miałem w menu ikonek. Niby wszystko zainstalowałem, a tu dalej nic. W końcu z pomocą użytkownika SeeM'a rozwiązałem problem. Tkwił on w braku zainstalowanego pamietu: libreoffice3.4-redhat-menus-3.4-502.noarch.rpm Może po prostu uruchamiasz starą angielską wersję? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krystian Kiermasz Napisano Styczeń 27, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 27, 2012 Aj aj, WaLDo masz rację, teraz zainstalowało się bez najmniejszych problemów. I przy okazji nauczyłem się lepiej wyszukiwać niż "próbowałem" wcześniej. Jak mam teraz odinstalować np. wersję 3.4.5 tą pobraną ze strony tak żeby wersja pierwotna została (ta 3.4.4 z ikonkami w menu)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 27, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 27, 2012 Ja bym wywalil obie wersje i "na czysto" zainstalowal te z repo. Jak usunac wersje LO spoza repo? Jesli instalowales z pakietów RPM, to jesli nie pomoze yum remove libreoffice\* to poleceniem "rpm". Najpierw wyszukac paczki potem usunac rpm -qa | grep libreoffice rpm -e <to co wyszukales wyzej> albo w jednym wierszu rpm -e `rpm -qa | grep libreoffice` ale najpierw sprawdzilbym co pokazuje opcja -qa zanim zaczalbym usuwac No i zwróc uwage ze znak "`" w 2. poleceniu to "odwrotny apostrof" ten na klawiszu w lewym górnym rogu klawiatury kolo klawisza "1 !". No a potem juz "normalnie" yum install. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krystian Kiermasz Napisano Styczeń 28, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 28, 2012 Bardzo, bardzo dziękuję!! Musiałem mieć nieźle namieszane bo po pierwszym poleceniu odinstalowało mi 720mb danych. Ponowna instalacja i wszystko śmiga aż miło - mało tego, działa o wiele szybciej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damcio89 Napisano Marzec 7, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 7, 2012 Wyszedl libreoffice 3.5. Mozna go instaliwac na fedorze 16? Bo mi nie wychodzi.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Marzec 7, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 7, 2012 Mozna, jest w repozytorium Fedory rawhide: ftp://ftp.icm.edu.pl/pub/linux/fedora/linux/development/rawhide/i386/os/Packages/l/ Mozesz sciagnac po prostu pliki rpm i zainstalowac je samemu (to bezpieczna opcja), lub yum --enablerepo=rawhide update libreoffice* czy jakos tak. Na pewno zwróc uwage co bedzie w zaleznosciach, bo moze ci pól systemu zaktualizowac do testowwej wersji. Niby Nic Nie Powinno Sie Stac, ale jesli szanujesz swój czas, to po prostu daj nam znac poprzez wstaw.org co wyplulo w zaleznosciach. Moze nie bedzie tak zle. Akurat nie mam zadnego kompa z Fedora zeby sprawdzic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 7, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 7, 2012 Bezpieczniej poczekac do stabilnej F17 - z rawhide nigdy nie wiadomo. No i jak zwykle nalezy sie zastanowic co tak wspanialego w LO 3.5, zeby nie móc zyc z LO 3.4? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Marzec 7, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 7, 2012 U mnie akurat repo rawhide zniknęło z listy dostępnych. W F17 wszystko indzie do /usr i co ciekawe niektóre pakiety mają się zainstalować jeśli np. /bin /sbin będzie linkiem symbolicznym a nie katalogiem - https://fedoraprojec..._-.3E_Fedora_17. Może Libreoffice nie będzie sprawiał problemów, ale nie kombinowałbym z rawhide w F16. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damcio89 Napisano Marzec 7, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 7, 2012 Poslucham waszych rad i sie chyba wstrzymam ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi