Skocz do zawartości

Instalowanie Karty Sieciowej Fedora Core 2

mavi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zainstalowałem Fedore Cora 2 i chciałem ustawić połączenie internetowe niestety jak wybieram domyślne karty i podobny model karty który jest proponowany przez program konfigurator wyskakuje że nie została znaleziona karta, muszę poszukać dokładnych sterowników w sieci tak? Jak mogę przenieść na platformę te sterowniki tylko za pomocą CD? Czy można użyć Pen drive?

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 39
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Zacznij od sciagniecia najnowszej Fedory http://fedoraproject.org/pl/get-fedora-options

Pózniej skonfiguruj system wedlug poradnika. Znajdziesz w nim odpowiedzi na wiekszosc pytan.

I jeszcze pózniej, w miare czasu chcac sie 'nauczyc' Linuksa mozesz korzystac, z ksiazek czy czego tam chcesz.

[...]Poradniki?
Nasze. Na naszej wiki. Link na belce na forum.

Fedora Core 2? Chyba w promocji z mumia faraona dawali na wyprzedazy staroci ;)

Jak juz powiedziano wyzej wywal to, bo i ksiazka i system sa przestarzale, jadro nie ma pewnie sterowników do 90% wspólczesnych kart, monitorów itp.

A coś do samej architektury systemu? komend powłoki itd? (bo to system linuxowy tak?) czy tam wszystko znajde? Czy polecicie jakąś książke (pytam o książke gdyż forma papierowa jest wygodniejsza dla mnie) oraz chciałem zaznaczyć że jestem początkowym użytkownikiem systemu linux-a.

Z góry dzięki za pomoc.

Ksiazki z zalozenia sa przestarzale. Zazwyczaj ksiazka do danej wersji Fedory wychodzi kiedy juz zbliza sie termin wydania kolejnej wersji.

Zmiany sa i to nawet jesli chodzi o strukture katalogów. Zmienil sie sposób aktualizacji systemu itp. Cala reszta architektury to tez znaczny skok (FC2 jest jakies 8 lat za obecnym wydaniem). W miedzy czasie zostal wprowadzony do Fedory SElinux, jadro w F16 jest juz w wersji 3. Zupelnie inny swiat.

Oczywiscie jesli chodzi Ci o poznanie podstaw Linuksa, jakies podstawowe polecenia z konsoli tekstowej itp. to moze byc, ale raczej szybko zauwazysz, ze nawet na forach zwiazanych z Fedora nikt juz nie bedzie umial Ci pomóc jesli trafisz na problem. A i polecenia, nawet te w konsoli tekstowej zmienily sie nieco, doszly nowe opcje, nowe narzedzia.

O srodowiskach graficznych (Gnome, KDE) to juz w ogóle nie ma co mówic, bo to przepasc jak miedzy Windows 3.11 a 7.

To troche tak jakbys zdawal na prawo jazdy, mial lekcje na syrence albo warszawie a potem na egzaminie wsadziliby Cie np. do toyoty.