mavi Napisano Luty 3, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Luty 3, 2012 Karta grafiki radeon 4350, sterowniki pobrałem http://driverscollection.com/?H=Mobility%20Radeon%20HD%204350&By=ATI&SS=Linux%20x86_64 Tak czytałem viki tylko mam wrażenie że to już jest dla kogoś kto zna linuxa i orientuje się w temacie jak dla mnie to nowość co czytam. Jak właśnie „repozytorium” nie wiem co to jest. Czyli w linuxie nie instaluje się w środowisku graficznym klikając na plik bo on domyślnie otwiera w przeglądarce GEDIT? Instalacje dokonujemy z poziomu konsoli? Wybrałem środowisko GNOME i jakoś po przesiadce z Windows mało intuicyjne dla mnie jest, chyba KDE jest prostsze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusko Napisano Luty 3, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Luty 3, 2012 Ale motasz Po pierwsze - sterowników tez nie sciagaj z takich lewych stron, tylko bezposrednio od producenta i z jego www. GNOME 3 jest swojego rodzaju novum - gdybys poznal GNOME 2, bylbys zadowolony z intuicyjnosci. KDE jest lepsze dla kogos prosto odessanego od Windows. W Linuksie instaluje sie graficznie, sa do tego graficzne nakladki, ale jak ktos posiedzi nieco to odkrywa, ze z konsoli mozna szybciej (np. co szybsze jest, wklepanie frazy w konsoli, czy wlaczenie programu, poczekanie az sie uruchomi, wyklikanie co sie chce, poczekanie na odpowiedz programu i dopiero zainstalowanie?). Pliki czasem lubia otwierac sie tego typu w GEDIT, póki nie nada sie im prawa do uruchamiania (dlatego Linux jest bezpiecznym systemem, gdyz tu uprawnienia odgrywaja istotna role, nie to co w Windows, gdzie byle wirus operuje na/obchodzi uprawnienia admina). Repozytorium to ogólna nazwa serwera na którym sa programy - chcac cos instalowac sciagaja sie one z owego serwera i instaluja w systemie. W Windows tego nie masz i latasz za aplikacja po calej sieci - w Linuksie producent przygotowuje duze serwery gdzie aplikacje sa juz przygotowane do automatycznego sciagniecia i instalacji - serwer ten to repozytorium. Nie przejmuj sie - ja gdy zaczynalem z Linuksem to mówilem respozytorium, nie wiedzialem co znaczy slówko "natywne/natywnie", nie rozumialem po co w ogóle sa zaleznosci i nie wiedzialem paru innych rzeczy. Kwestia obycia - obslugi Windows tez nie wyssales przeciez z mlekiem matki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 3, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Luty 3, 2012 Tak czytalem viki tylko mam wrazenie ze to juz jest dla kogos kto zna linuxa i orientuje sie w temacie jak dla mnie to nowosc co czytam. Jak wlasnie „repozytorium” nie wiem co to jest.Poradnik na naszej wiki (nie viki) → http://wiki.fedora.pl/wiki/Poradnik jest skierowany wlasnie do osób, które nie maja pojecia co to Linux, w szczególnosci Fedora i nie wiedza, z której strony "ugryzc" system.W szczególnosci jest tam czesc → http://wiki.fedora.pl/wiki/Poradnik#Jak_zainstalowa.C4.87_sterowniki_do_karty_graficznej.3F - czego w tym nie rozumiesz? Co to jest repozytorium? → http://pl.wikipedia.org/wiki/Repozytorium Czego tutaj nie rozumiesz? Instalacja sterowników pobranych w postaci binarnej ze strony producenta karty oznacza w przypadku Fedory klopoty (nie dotyczy ludzi, którzy znaja system, wiedza co chca osiagnac) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mavi Napisano Luty 3, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 3, 2012 Tak tylko żeby zainstalować to repozytorium muszę mieć dostęp do internetu?(a tego nie udało mi się jeszcze osiągnąć) Nie da się tego zciągnąć z strony pod windows i na pendrive przenieść na drugi komp i zainstalować pod windows? zy to wszystko wymaga internetu na komputerze z Fedora? Czuje że potrzebuję czasu by ogarnąć temat tego systemu. Proszę o zrozumienie dla laika w tym temacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 3, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Luty 3, 2012 Wydaje mi się, że najpierw uporaj się z tematem dostępu do sieci a potem walcz z grafiką. Otwarte sterowniki (radeon) na pewno nie są tak wydajne jak te od producenta, ale dopóki nie uruchomisz sieci, to działaj na nich, bo sobie tylko nerwów sobie napsujesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mavi Napisano Luty 3, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 3, 2012 Bo instalując tą Fedora ona zainstalowała domyślne sterowniki tak? Jak wejdę w "informacje o systemie" to w polu grafika jest "Gallium 0.4 on AMD RV710" a RV710-to nazwa rdzenia tej karty czyli on zainstalował jakieś domyślne sterowniki tak? Tak wiem najpierw internet a później reszta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Luty 3, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Luty 3, 2012 Tak. I w przeciwieństwie do Windows, tutaj domyślne sterowniki są w 90% przypadków wystarczające. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mavi Napisano Luty 4, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2012 Udało mi się zrobić według poradnika aktualizację systemu, zainstalować sterowniki i parę innych rzeczy jak włączam teraz komputer ładuje się system przed aktualizacją to wyświetla się biały ekran i mrugają na klawiaturze "Caps Lock" i "Scroll Lock" i dalej nic się nie ładuje, a przy wyborze systemu po aktualizacji ładuję się i później czarny ekran. Co w takim razie zrobić? Jeszcze raz format i instalacja Fedory? Czy jest jakiś inny sposób? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shaggy Napisano Luty 24, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Luty 24, 2012 U mnie instalacja sterowników innych niz te otwarte (Gallium) prowadzi wlasnie do czarnego ekranu. Dlatego darowalem sobie ich instalacje, bo te, które sa domyslnie faktycznie wystarczaja do wygodnej pracy, zwlaszcza, ze na Fedorze nie gram - od tego mam Winde. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scorpion Napisano Marzec 17, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 17, 2012 Nie instalujcie sterow ATI z gnome 3 na bank nie smignie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 17, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 17, 2012 @Scorpion podaj skad czerpiesz te wiedze np.link do zgloszonego i uznanego zgloszenia buga albo przynajmniej podaj nieco wiecej szczególów. Bo na razie to wyglada jak informacja typu "u mnie nie smignelo, to u innych tez nie ma prawa". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Marzec 18, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 18, 2012 Nie instalujcie sterow ATI z gnome 3 na bank nie smignie. U mnie smiga, nie plec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi