Krystian Kiermasz Napisano Luty 19, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Luty 19, 2012 Witam. W ramach swoich zainteresowań bawię się obróbką prywatnych filmów w programach Kino oraz Kdenlive. Niestety nie do końca spełniają one moje oczekiwania. Owszem można bardzo szybko powycinać niechciane sceny, podłożyć muzyczkę, wyciąć jakieś dźwięki a potem połączyć to w jeden cały film. Mnie brakuje jednak opcji bardziej "wizualnych". Chciałbym np. nałożyć napisy na jakąś scenę w filmie, nałożyć film na film (na zasadzie małego kwadratu z inną sceną) takie bardziej zaawansowane przejścia powiedzmy. Czy znacie może taki program na linuxa? Próbowałem programu Lives ale nic w nim nie mogłem zrobić, nie za bardzo wiedziałem co do czego bo przycisków cała masa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Luty 19, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Luty 19, 2012 Chcialbym np. nalozyc napisy na jakas scene w filmie, nalozyc film na film (na zasadzie malego kwadratu z inna scena) takie bardziej zaawansowane przejscia powiedzmy. Kdenlive potrafi takie rzeczy i to wiem z wlasnego doswiadczenia, bo przygotowywalem kiedys screencast na jakies zajecia i m.in. stosowalem takie efekt oraz inne. Kdenlive ma dosyc mocna spolecznosc i mozna znalezc wiele tutoriali wideo czy normalnych na wiki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8xxa_FC Napisano Luty 19, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Luty 19, 2012 avidemux - pluginy potrafia wiele zrobic. nalozenie filmu na film w edytorze.... taki PIP... takiego czegos to jeszcze nie widzialem, co nie znaczy, ze sie nie da. ale ja testowalem go raczej jako cos do ciecia, poprawiania balansu bieli i takichtam... filmów nie laczylem, za to, o ile dobrze pamietam, za jego pomoca ze zdjec poklatkowych zrobilem film. bardzo krótkometrazowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krystian Kiermasz Napisano Marzec 3, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 3, 2012 Kombinuje, kombinuje ale caly czas nie widze przejsc.....wybieram rózne efekty ale ani na podgladzie ani po renderowaniu efektu nie widac. Pracuje w kdenlive. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Marzec 3, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 3, 2012 Jesli nie dziala Ci zaden efekt to pewnie masz problemy ze zrozumieniem idei nieliniowej edycji wideo. Napisalem wczesniej o tutorialach http://www.kdenlive.org/tutorial a jesli chodzi o sam PiP to http://www.kdenlive.org/tutorial/kdenlive-picture-picture-transition Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cezary Napisano Marzec 15, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2013 Witam i z trochę innej beczki pytam: Otóż zaczynam moją przygodę z linuxem głównie dla Kdenlive (słyszałem że jest świetny) - na początkek wybrałem Fedorę, ale nie mam bladego pojęcia jak go zainstalować, próbuję go znaleźć w Oprogramowanu, ale go nie wyszukuje. Sciągnąłem sobie paczkę ze strony Kdenlive.org, ale nie potrafię przejść przez te wszystkie krzaczki... z resztą nie wiem nawet jak się do tego zabrać a moja znajomość j. angielskiego jest na tyle podstawowa, że też nie wystarczająca... Czy mozecie mi jakoś pomóc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 15, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2013 Czy mozecie mi jakoś pomóc?Belka nad forum - Wiki - Poradnik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Marzec 15, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2013 Zacznij od punktu 2.13 i kdenlive powinno być dostępne do instalacji. [Edycja] Jedną z zależności jest sox, może się przydać: yum install sox-plugins-freeworld Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateczek Napisano Marzec 26, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 26, 2013 A może ktoś się podzieli komendą mencodera, która była by wstanie skonwertować 5 GB(z blu-ray) do około 700MB. Jakby się udało to zrobić i nie przesunąć audio to był bym wdzięczny (Mam stary komp i filmów ful-HD z blu-ray nie daje rady pociągnąć) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bluesman Napisano Kwiecień 20, 2013 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 20, 2013 A ja polecam Open Shot. Prosta obsługa, szybo wszystko robi można dodac napisy dzielić ekrany itd.Zrobiłem cały portal z lekcjami gry na gitarze i wszystko dzieki oprogramowaniu na Linuxa. Zapraszam do pooglądania może to da próbkę możliwości Open Shot'a:http://www.strefagitary.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi