czarnekakao Napisano Marzec 24, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 24, 2012 Witam, Przymierzam się do zakupu laptopa z w/w procesorem i grafika (Notebook marki Asus). Jak wygląda sprawa przełączania się grafiki w cpu na dedykowaną oraz jak wygląda sprawa sterowników zamkniętych AMD/ATI , czy działają tak samo jak nVidia, czy sprawiają problemy ? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Marzec 24, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 24, 2012 ...czy dzialaja tak samo jak nVidia, czy sprawiaja problemy ? Na pewno nie dzialaja tak dobrze jak wlasnosciowy nvidia. Jak chcesz sobie zaoszczedzic nerwów to dolóz do czegos z GeForcem. Jesli chodzi o technologie Optimus to https://wiki.archlinux.org/index.php/Bumblebee Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarnekakao Napisano Marzec 24, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 24, 2012 No to wybieram w takim razie i3-2350 z HD3000 (bez grafiki dedykowanej), sterowniki Intel HD sa w kernelu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Marzec 24, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 24, 2012 Witam, Przymierzam sie do zakupu laptopa z w/w procesorem i grafika (Notebook marki Asus). Jak wyglada sprawa przelaczania sie grafiki w cpu na dedykowana oraz jak wyglada sprawa sterowników zamknietych AMD/ATI Bedzie smigac. Thofowi chyba NVidia placi za besztanie ati w co drugim watku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarnekakao Napisano Marzec 24, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 24, 2012 Czyli jak, ATI dobrze dziala czy "jako-tako" i brac i3-2350M tylko z integra ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 24, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 24, 2012 Zdania sa jak zwykle podzielone i nikt kto nie ma laptopa z ta sama karta nie da Ci 100% pewnej odpowiedzi. Najlepiej sam sobie poczytaj: https://www.google.pl/search?sourceid=chrome&ie=UTF-8&q=Radeon+Hd+7670M#hl=pl&sclient=psy-ab&q=%2BFedora+Radeon+Hd+7670M&oq=%2BFedora+Radeon+Hd+7670M&aq=f&aqi=&aql=&gs_l=serp.3...2107l6523l0l6812l18l13l4l0l0l1l124l1155l11j2l21l0.frgbld.&pbx=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.,cf.osb&fp=8532e5dab65cbc37&biw=1338&bih=882 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarnekakao Napisano Marzec 24, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 24, 2012 Zero informacji na temat wczesniej wymienionego apu i gpu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 24, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 24, 2012 Ja tam widze http://ubuntu.pl/for...?f=139&t=155933 http://www.hardwareh...tml#post1441007 i pare innych. [EDIT] Fakt, ze to nie informacje a kolejne opinie, ale czego sie spodziewasz? Pisemnej gwarancji, ze zadziala z F16? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Marzec 24, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 24, 2012 ...chyba NVidia placi za besztanie ati w co drugim watku. Powiedzialbym, ze to raczej Tobie placi AMD za chwalenie ich sterowników, bo nigdy wczesniej od nikogo nie slyszalem, zeby byl zadowolony z Catalyst. Powodów jest wiele, dla których najlepiej unikac tego sterownika, np. zawsze jest spózniony i wiele dystrybucji opóznia wypuszczenie xorg-server (obecna wersja xorg-server 1.12, a fglrx obsluguje tylko 1.11). Poza tym jesli chodzi o wydajnosc akceleracji 3D to od zawsze byl daleko w tyle za Nvidia, a co do wydajnosci 2D to ustepuje nawet otwartemu sterownikowi radeon... Za chwile minie dokladnie rok od wypuszczenia Gnome 3, a oni dopiero powoli zaczynaja poprawnie obslugiwac to srodowisko, chociaz nadal sa problemy. Zreszta co tu pisac wystarczy poczytac na Phoroniksie jak wyglada sytuacja z AMD i Radeonami. Zeby nie bylo to ja chcialbym miec juz czysty system bez zamknietych komponentów, ale nie moge sie doczekac poprawnego zarzadzania energia w nouveau. W tej chwili nie moge sobie pozwolic na ok. 5W strate energii, ale jak tylko w koncu cos ruszy pod tym wzgledem to przesiade sie na nouveau. EDIT: O nawet post z dzisiaj http://forum.fedora.pl/topic/25235-instalacja-fedory-16-laptop-czy-oplacalne/page__view__findpost__p__157776 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Marzec 25, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 25, 2012 Czyli jak, ATI dobrze dziala czy "jako-tako" i brac i3-2350M tylko z integra ??? W chwili obecnej mam dwa laptopy: w jednym siedzi Radeon HD 6770M, w drugim GeForce GT 540M, obie ze zintegrowanymi kartami Intela jako secondary. Z pierwszym nie bylo zadnych problemów, z drugim niestety juz tak - Optimus NVidii na te chwie jest nietykalny spod Fedory. Jesli chodzi o wydajnosc, Radeon góruje dosyc znacznie, bardziej niz sugerowalyby dostepne wyniki testów na systemach Microsoftu. Na temat zarzadzania energia, o którym wspomnial thof sie nie wypowiadam, poniewaz mnie ono nie obchodzi. @thof: róznica pomiedzy nami jest taka, iz ja wypowiadam sie opierajac sie wylacznie o swoje doswiadczenia. Sam krytykowalem ATI wielokrotnie w przeszlosci, aktualnie widze jednak ogromny postep w ich pracy nad uniksowymi sterownikami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarnekakao Napisano Marzec 25, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 25, 2012 W chwili obecnej mam dwa laptopy: w jednym siedzi Radeon HD 6770M, w drugim GeForce GT 540M, obie ze zintegrowanymi kartami Intela jako secondary Dzieki za odpowiedz, ale ty masz procesory Intel (jako grafika 2D) i dedykowana (3D) i oba dzialaja z opcja przelaczania sie gdy potrzeba wiekszej mocy GPU. Czy w tym pierwszym laptopie masz wylaczona grafike zintegrowana ? Co do technologi Optimus od Asus'a to wiem iz sa problemy z przelaczaniem grafik zintegrowana<>dedykowana (mozna uzyc zmodyfikowanych sterowników lub wylaczyc i na stale zalaczyc jedna z grafik. Mi chodzi czy sterowniki AMD/Radeon (oficjalne,zamkniete) wykryja mi obie grafiki w notebooku AMD APU A6-3420M(HD 6520G) + Amd Radeon Hd 7670M i dostosuja przelaczanie do potrzeb. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Marzec 25, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 25, 2012 ...róznica pomiedzy nami jest taka, iz ja wypowiadam sie opierajac sie wylacznie o swoje doswiadczenia. W takim razie nie mozesz deklarowac, ze "bedzie smigac", bo jednak wiekszosc uzytkowników nadal narzeka, o czym pewnie wiesz. Postep postepem, ale o sensownym poziomie bedzie mozna powiedziec dopiero jak zaczna nadazac (bez znacznych opóznien) za stabilnymi wydaniami X servera. Zreszta ja sam teraz gdybym mial zmieniac laptopa to zdecydowalbym sie na oparty na architekturze Sandy Bridge wylacznie ze zintegrowana grafika, a zaoszczedzone pieniadze przeznaczylbym na dysk SSD. Inwestowanie w superszybkie procesory i karty graficzne jest pozbawione sensu, kiedy w laptopie siedzi wolny dysk twardy. Zintegrowana grafika HD 3000 jest w sumie wystarczajaca do prostych gier, a do tych najnowszych lepiej jest uzywac konsoli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarnekakao Napisano Marzec 25, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 25, 2012 Z waszej dyskusji (kto ma racje?!) ATI jest ciagle w tyle z x serverem. Chociaz teraz sterwoniki nvidia (nie z RPMFusion) do jadra 3.3 nie mozna zainstalowac to nadal sa leprzym wyborem niz Radeon ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Marzec 25, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 25, 2012 Chociaz teraz sterwoniki nvidia (nie z RPMFusion) do jadra 3.3 nie mozna zainstalowac to nadal sa leprzym wyborem niz Radeon ? Na pewno mozna, wystarczy skompilowac nowe moduly dla kernela. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarnekakao Napisano Marzec 25, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 25, 2012 Tak, ale to nie teraz o nVidia chodzi tylko o zamkniete sterowniki ATI. Moje pytanie czy oficjalne sterowniki wykryja i beda odslugiwac 2 grafiki w http://www.x-kom.pl/p/76917-notebook-laptop-17,3-asus-x73tk-ty012-a6-3420m-6gb-500-dvd-rw.html Znalazlem kilka artykulów dotyczace A8AMD APU ale tylko wbudowanej grafiki i wszystko dziala. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi