pawel.wozny Napisano Marzec 30, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 30, 2012 Witam, jestem po raz pierwszy na tym forum. Od wczoraj stałem się (szczęśliwym?) posiadaczem Fedora 16. Pobrałem ją ze strony Fedora, wersja 64 bit. Po zainstalowaniu niestety brakowało sterowników do karty wifi - ręcznie udało mi się je zainstalować z pomocą samouczków. Dzisiaj stanął przede mną kolejny, na razie nie do pokonania problem. Komputer po uruchomieniu ma stale włączony wentylator, co powoduje dość szybkie rozładowanie baterii. Kilka pytań: 1) Czy da się sterować zarządzaniem energii? (nie wiem czy zarządzanie energią ma z tym związek). 2) Kolejne pytanie związane jest z grafiką. Jeśli widzę Gnome 3 ze wszystkimi "fajerwerkami", czy oznacza to, że karta ma poprawny sterownik i system działa poprawnie jak chodzi o wyświetlanie grafiki? 3) Wyszukałem w google komendę do terminala aby sprawdzić informację o procesorze i zamiast rzeczywistej częstotliwości pokazywało się: model name : Intel® Core i3 CPU M 330 @ 2.13GHz stepping : 2 cpu MHz : 933.000 cache size : 3072 KB physical id : 0 siblings : 4 core id : 2 cpu cores : 2 Czy jest tu wszystko w porządku? Parametry komputera: procesor: intel i3 330m 2,13 GHz ram: 8GB dysk: partycja Windows 7, partycja Dokumenty, partycja Fedora 16 grafika: ati radeon HD4570 Pozdrawiam linuxowy laik Paweł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 30, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 30, 2012 ad.2) Jesli widzisz G3 a nie interfejs zastepczy tzn. ze jest OK. ad.3) Jest dobrze. Jesli niepokoi Cie te 933 MHz, to pokazywane jest zapewne aktualne taktowanie procesora. Jak bedzie potrzeba to sie pewnie rozkreci. Ad.1) nie wiem, ale poszukaj na forum, bo byly watki o tej przypadlosci i to chyba calkiem niedawno. Prosba na przyszlosc: 1 problem = 1 watek, bo potem bajzel sie robi i jak ktos potrzebuje, to ciezko jest wyszukac cokolwiek sensownego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ochiochi Napisano Marzec 30, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 30, 2012 Hej, Podobno rozwiazaniem na glosna prace wentylatora w dell studio jest instalacja sterownika zamknietego dla ATI, jezeli jeszcze nie instalowales to warto spróbowac (instrukcja w podreczniku). Ja mam laptopa dell studio 1555 z kart graficzna ATI mobility radeon hd 4500 i niestety sterowniki nie dzialaja poprawnie pod Gnome. Jezeli znajdziesz jakies alternatywne rozwiazanie na problem z wiatrakiem to umiesc w tym watku, bede wdzieczny. Jezeli sterowniki nie zadzialaja pod Gnome to podobno nie ma z nim probemu pod KDE. Moze warto przetestowac, ja planuje spróbowac jezeli nie znajde rozwiazania pod Gnome. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel.wozny Napisano Marzec 30, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 30, 2012 ochiochi -> nie zalecam instalacji sterownika zamknietego ati (ze strony producenta). U mnie skonczylo sie to reinstalacja systemu, bo po instalacji Gnome 3 nie byl w stanie uruchomic sie. WalDo -> dzieki za odpowiedz i rade. edit: Pisales, ze o tym bylo. Sprawdzilem i doszukalem sie nastepujacego tematu:http://forum.fedora.pl/topic/24250-gnome-3-nie-dziala-po-instalacji-sterownikow-ati/page__st__30 Piszesz tam, ze niejaki thof umiescic link do instrukcji: Bylo ze 2-3 dni temu na forum, poszukaj, thof zdaje sie wrzucil link do jakiegos info jak to zrobic. Niestety po przeszukaniu postów thof nie znalazlem omawianej instrukcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ochiochi Napisano Marzec 30, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 30, 2012 Czyli jak na razie zostaja otwarte sterowniki. W takim razie czekam na rozwiniecie watku z wiatrakiem. Jezeli cos znajdziesz umiesc tutaj. Z góry dzieki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Marzec 30, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 30, 2012 Piszesz tam, ze niejaki thof umiescic link do instrukcji: Bylo ze 2-3 dni temu na forum, poszukaj, thof zdaje sie wrzucil link do jakiegos info jak to zrobic. Niestety po przeszukaniu postów thof nie znalazlem omawianej instrukcji. Ja nic nie wiem. Pytaj Sorrora (tylko) u niego kart graficzne AMD dzialaja jak marzenie A tak powaznie wyglada na to, ze musisz uzywac sterownika wlasnosciowego Catalyst, aby nie miec problemu z grzaniem sie tego Radeona, a z drugiej strony nadal wsparcie dla srodowisko Gnome 3 jest marne na tym sterowniku. Dlatego najlepszym rozwiazaniem byloby wylaczenie karty AMD na Linuksie i uzywanie tylko Intela, z którym nie bedzie zadnych problemów. Nie wiem czy to jest mozliwe. I tu po raz kolejny zapytaj Sorrora, bo w tym watku napisal http://forum.fedora.pl/topic/25272-amd-a6-3420m-amd-radeon-hd-7670m-sterowniki/ ze on sobie jakos z tym radzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ochiochi Napisano Kwiecień 1, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 1, 2012 Sorror czy mozesz sie wypowiedziec w tym watku na temat glosnej pracy wentylatora w laptopach z kartami graficznymi ATI? Jest jakies rozwiazanie w tej sprawie? Thof: w moim wypadku niestety opcja z wylaczeniem karty ATI nie jest mozliwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Kwiecień 1, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 1, 2012 Moim zdaniem zawsze jest jakas mozliwosc wylaczenia nieuzywanej karty, nawet jesli nie daje jej Bios. Przykladowo zobacz tu jak ktos to rozwiazuje w jakims Acerze https://wiki.archlin...chable_Graphics (polecam przeszukac cale wiki Archa, bo opisane jest na pewno wiele modeli laptopów z dwoma kartami graficznymi i pewnie podane sa rózne rozwiazania, w zaleznosci od potrzeb) i zainteresuj sie tematem http://en.gentoo-wik.../Vga_switcheroo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ochiochi Napisano Kwiecień 1, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 1, 2012 To znaczy nie ma mozliwosci wylaczenia poniewaz w moim modelu (dell studio 1555) jest tylko jedna karta, niezintegrowana, ATI mobility Radeon HD 4500. Stad wlasnie problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Kwiecień 1, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 1, 2012 To ewentualnie spróbuj rozwiazania z CLUTTER_VBLANK https://wiki.archlin...ement_in_GNOME3 na zamknietym sterowniku. Ostatecznie jesli problem z chodzacym wentylatorem jest az tak uciazliwy (a pewnie tak jest, bo pewnie karta chodzi bez przerwy na maksymalnych obrotach) to chwilowo przejdz na inne srodowisko (KDE, Xfce, LXDE i wiele innych). Chociaz jak minal juz rok od wydania Gnome 3 i oni nadal nie moga poradzic sobie z obsluga tego srodowiska to nie wiadomo jak dlugo to jeszcze potrwa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Kwiecień 1, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 1, 2012 Sorror czy mozesz sie wypowiedziec w tym watku na temat glosnej pracy wentylatora w laptopach z kartami graficznymi ATI? Jest jakies rozwiazanie w tej sprawie? Poprawna instalacja Catalyst ze strony ATI rozwiazuje problem wentylatora. Niestety malo komu udaje sie ten sterownik zainstalowac - ale to juz nie moja wina. Jesli masz przy tym konkretny problem, napisz a spróbujemy pomóc. Wypowiedzi typu "nie polecam, po instalacji Gnome 3 nie wstaje" sa i nieprzydatne, i nieco smieszne. Jesli nie wstaje, nalezy wystartowac system bez tego modulu i przejrzec logi - a nie reinstalowac caly system. Napisz krok po kroku (doslownie) jak ten sterownik instalujesz. Ale na czystym systemie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ochiochi Napisano Kwiecień 2, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2012 Dziwna sprawa. Dzisiaj doinstalowalem do Fedory KDE i Xfce zeby sprawdzic jak pod tymi srodowiskami graficznym zadzialaja zamkniete sterowniki. Wszedlem na strone producenta i pobralem najnowsza wersje 12.3. Zanim je zainstalowalem postanowilem sprawdzic jaka wersja steroników jest w repozytorium. Okazalo sie, ze jest ta sama (12.3-2, to ta sam wersja? Nie wiem co oznacza ta dwujka po myslinku). Zainstalowalem ta z repozytorium i odziwo dziala. Wentylator ma normalne obroty i wszystko, jak narazie dziala sprawnie. Byc moze poprawion blad, który wiazal sie z moja karta graficzna. Jakby pojawily sie jakies komplikacje napisze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel.wozny Napisano Kwiecień 2, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2012 Sorror - sterownik pobralem ze strony producenta ATI - > http://www2.ati.com/drivers/linux/amd-driver-installer-12-3-x86.x86_64.run. Po pobraniu i zapisaniu na dysku otworzylem terminal i wpisalem: su sh //sciezka do pliku Za pierwszym razem pojawilo sie okno, ze juz jest cos zainstalowane, wiec nie kontynuuowalem. Potem spróbowalem jeszcze raz i wybralem opcje nadpisania jakiegos pliku (tak informowal instalator) - > opcja kontynuacji. Po tym uruchomilem komputer ponownie, ale juz nie zobaczylem pulpitu, tylko tryb tekstowym z (niestety nie pamietam dokladnie) informacja o odmontowaniu plików. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Kwiecień 2, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2012 "cos zainstalowane", "nadpisania jakiegos pliku" - szanuj prosze czas innych, zwlaszcza jesli oczekujesz pomocy. Jesli chcesz spróbowac ponownie, musisz to zrobic na czystym systemie (reinstalacja) - nie bedziemy dochodzic co po drodze mogles zrobic zle. Nastepnie pobierasz podlinkowany juz przez Ciebie sterownik, edytujesz /etc/default/grub w odpowiedni dla siebie sposób (u mnie to GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash pcie_aspm=force i915.i915_enable_rc6=1 i915.i915_enable_fbc=1 i915.lvds_downclock=1 acpi_backlight=vendor"), instalujesz sterownik wedlug: http://wiki.cchtml.com/index.php/Fedora_16_Installation_Guide#Official_AMD_Driver_Package_from_Amd.com (pamietaj, nie generujesz pakietów dla dystrybucji) i powinno smigac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel.wozny Napisano Kwiecień 9, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 9, 2012 Sorror najmocniej przepraszam, ale ta sprawa na tyle mnie zaskoczyla, ze nie spisalem sobie danych na kartce. Udalo mi sie, dzieki Twojemu linkowi do instrukcji, zainstalowac sterownik ATI. Nie modyfikowalem nic w pliku grub, bo niestety nie wiem co za co odpowiada. Moze sie przyda zawartosc mojego pliku: GRUB_TIMEOUT=5 GRUB_DISTRIBUTOR="Fedora" GRUB_DEFAULT=saved GRUB_CMDLINE_LINUX="rd.md=0 rd.dm=0 rd.lvm.lv=VolGroup/lv_swap quiet SYSFONT=latarcyrheb-sun16 rhgb rd.lvm.lv=VolGroup/lv_root rd.luks=0 KEYTABLE=pl2 LANG=en_US.UTF-8" Co najciekawsze system uruchamia sie wraz z Gnome 3. Jednak jak to sie mówi "grafika sie tnie" np. przy otwieraniu menu widac tzw. lag. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi