Skocz do zawartości

Jakie To Jest Polskie Kodowanie ? Libpst Readpst Nie Prerabia Pl Fontow

trybun

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Probowałem użyc narzedzia readpst do wyjecia z pliku pst - Outlok poszczegolnych wiadomosci w formacie eml dla szefa do archiwizacji.

I caly czas i Ubuntu i Fedora 16 z updateami wypluwa mi pliki eml z krzakami zamiast polskich fontow. Probowalem w linii komend wymusic -C charset i podawac utf8 lub unicode - niestety bez efektu.

Jakie jest takie najglowniejsze formatowanie zawierajace polskie znaki diakrytyczne?

Czy moze jest jakis sposob, zeby pozamieniac wszystkie pl fonty na normalne nie diakrytyczne ? tzn ą na a, ł na l itd

prosze o pomoc

pozdrawiam,

Moim zdaniem nie powinienes ich konwertowac. Kazdy mail powinien miec naglówek Content-Type w którym powinna znalezc sie deklaracja uzytego kodowania. Wiec jesli readpst nic nie podmienia to jedynie masz problem taki ze przegladasz je w zly sposób.

Jesli podmienisz kodowanie znaków a nie podmienisz tej deklaracji to w normalnym kliencie pocztowym beda krzaki.

Pytanie jak przegladasz pliki eml? Powinienes wrzucac np. do Thunderbirda i tam sprawdzac. Jesli przegladasz bezposrednio np. w konsoli to masz krzaki bo system ma standardowo kodowanie UTF-8 a pliki eml moga miec ISO-8859-2 albo Windows-1250.

Jakie jest takie najglowniejsze formatowanie zawierajace polskie znaki diakrytyczne?

Jak z Outlooka to na 99% win-1250. I jest to -przy okazji i niestety - prawdopodobnie wciaz jeszcze najpopularniejsze kodowanie polskich znaków.

Jak z Outlooka to na 99% win-1250. I jest to -przy okazji i niestety - prawdopodobnie wciąż jeszcze najpopularniejsze kodowanie polskich znaków.

ahhh, Panowie,, niestety walki jeszcze nie koniec - próbowałem wszelkich wymienionych opcji kodowania w narzedziu readpst bez efektu - dalej krzaki - i uwaga - krzaki sa nawet podczas ogladania przez thunderbirda

Co ciekawe ten sam mail w gmailu wyglada normalnie, ma pl fonty

Juz nie wiem co robic...

masakra...

:(

Co ciekawe ten sam mail w gmailu wyglada normalnie, ma pl fonty
A w jakim kodowaniu dziala przegladarka, w której sprawdzasz na Gmail? Ustaw to samo kodowanie w Thunderbird → Widok → Zestaw znaków.

To sa pliki tekstowe? Jesli tak to po co strzelac kodowanie skoro mozna je sprawdzic w dowolnym edytorze. Np. w Geany ustawiasz kodowanie i dajesz "Reload" i pojawiaja sie normalne znaki lub inne krzaki. Zreszta zawsze mozna wydac polecenie file /scieka/plik, aby sprawdzic kodowanie.

Na ostatecznego mozna jeszcze zrobic tak:

1) Odcyfrowac, który krzaczek to jaki znak diaktryczny (zakladajac, ze sa takie same dla a a nie w jednej linijce inny krzak w drugiej inny)

2) Wziasc edytor tekstu chociazby gedit

3) Uzyc opcji znajdz i zamien

4) Wklepujemy (kopiuj wklej najlepiej) dany krzaczek, w polu nizej na co zmienic wklepujemy nasz znak diaktryczny i zatwierdzamy

W taki sposób kiedys "formatowalem" sobie tekst z arkuszu kalkulacyjnego kopiowanego w lity tekst, potem kolega na szczescie przypomnial mi o funkcji eksportuj :P

• 2 weeks later...

A mógłbyś wysłać przykład jakiś np. na prywatną wiadomość.

Dla przykładu powiadomienie jakie dostałem z forum na temat Twojego posta:

[ucięte nagłówki]
Subject: =?ISO-8859-2?B?dHJ5YnVuIGRvZGGzIG9kcG93aWVkvCBkbyBKYWtpZSBUbyBKZXN0IFBv?=  =?ISO-8859-2?B?bHNraWUgS29kb3dhbmllID8gTGlicHN0IFJlYWRwcy4uLiA=?=
MIME-Version: 1.0
Date: Sat, 09 Jun 2012 16:14:32 +0000
X-Priority: 3
X-Mailer: IPS PHP Mailer
Message-ID: <[email protected]>
From: "Forum Fedora.pl" <[email protected]>
Content-type: text/plain; charset="ISO-8859-2"

Mentat,
trybun w³aśnie napisa³ odpowiedŒ w temacie, który obserwujesz zatytu³owanym 'Jakie To Jest Polskie Kodowanie ? Libpst Readpst Nie Prerabia Pl Fontow'.
----------------------------------------------------------------------
Niestety, kodowanie w programie pocztowym nic nie zmienia, a krzaki zą różne. Już chyba powoli nei wiem co robić...
Aaa, i to nie jest niesstety kilkaset plików. Znacznie więcej...
----------------------------------------------------------------------
Temat znajduje się tutaj: http://forum.fedora.pl/topic/25418-jakie-to-jest-polskie-kodowanie-libpst-readpst-nie-prerabia-pl-fontow/unread/
Jeśli w panelu użytkownika wybra³eś natychmiastową notyfikację o nowych odpowiedziach w tematach, będziesz otrzymywa³ informacje o każdej nowej odpowiedzi w obserwowanych tematach. W przeciwnym razie tylko jeden e-mail jest wysy³any dla każdego obserwowanego tematu. Wynika to z limitu e-maili wysy³anych na twoją skrzynkę odbiorczą.
Wy³ączenie obserwacji:
W każdej chwili możesz wy³ączyć obserwację poprzez zalogowanie się do panelu użytkownika i kliknięcie na odnośnik 'Obserwowane tematy' znajdujący się w sekcji 'Forum' lub poprzez odnośnik bezpośredni: http://forum.fedora.pl/unsubscribe/blablabla

Jak widać są krzaki bo kopiowałem z pliku a w systemie mam UTF-8.

EDIT:

Nie wyszło pogrubienie, ale Content-type: text/plain; charset="ISO-8859-2" jest istotne.

EDIT2:

A jak masz plik eml to komenda file powinna podpowiedzieć w jakim jest kodowaniu. Tylko nie jestem pewien czy wyciąga to z nagłówka czy sam sprawdza.

$ file trybun.eml
trybun.eml: ISO-8859 mail text, with very long lines, with CRLF line terminators

file:

file 1.eml
1.eml: HTML document, Non-ISO extended-ASCII text

gedit:

Status: RO
From: "Michal usunietonski" <[email protected]>
Subject: Wywiad z Thin Lizzy
To: wszyscy
Date: Fri, 30 Mar 2012 08:24:36 +0000
Message-Id: <[email protected]>
Content-Type: multipart/mixed;
boundary="--boundary-LibPST-iamunique-1369734489_"

----boundary-LibPST-iamunique-1369734489_
Content-Type: multipart/alternative;
boundary="alt---boundary-LibPST-iamunique-1369734489_"

--alt---boundary-LibPST-iamunique-1369734489_
Content-Type: text/plain; charset="windows-1250"

Hej
Jest opcja na telefoniczny wywiad z tym zespo3em, a potem zapewne na akredytacje. Ja wiem, ?e bez czarnego to nie to samo, ale niektórzy wci1? lubi1 takie granie w naszym radiu. Jak s1 chetni to musze miea info dzi? do maks 15:50.
Pozdrawiam
m.

--
Micha3 usunietonski
PR, Promocja
www.usunieto.pl
[email protected]
usunieto

Content-Type: text/html; charset="windows-1250"

Hej<div>Jest opcja na telefoniczny wywiad z tym zespo3em, a potem zapewne na akredytacje. Ja wiem, ?e bez czarnego to nie to samo, ale niektórzy wci±? lubi± takie granie w naszym radiu. Jak s± chetni to musze miea info dzi¶ do maks 15:50.</div>
<div>Pozdrawiam</div><div>m.<br clear="all"><div><br></div>-- <br>Micha3 usunietonski<br>PR, Promocja<br><a href="http://www.usunieto.pl" target="_blank">www.usunieto.pl</a><br><a href="mailto:[email protected]" target="_blank">[email protected]</a><br>
usunieto<br>
</div>

--alt---boundary-LibPST-iamunique-1369734489_--

----boundary-LibPST-iamunique-1369734489_--

zódlo w KMail

boundary="--boundary-LibPST-iamunique-1369734489_"

----boundary-LibPST-iamunique-1369734489_
boundary="alt---boundary-LibPST-iamunique-1369734489_"

Hej
Jest opcja na telefoniczny wywiad z tym zespoÂ3em, a potem zapewne na akredytacje. Ja wiem, Â?e bez czarnego to nie to samo, ale niektA3rzy wciÂ1Â? lubiÂ1 takie granie w naszym radiu. Jak sÂ1 chAatni to muszAa mieA¦ info dziÂ? do maks 15:50.
Pozdrawiam
m.

--
MichaÂ3 usunietoA±ski
PR, Promocja
usunieto.usunieto.pl
[email protected]
usunieto

Hej<div>Jest opcja na telefoniczny wywiad z tym zespoÂ3em, a potem zapewne na akredytacje. Ja wiem, Â?e bez czarnego to nie to samo, ale niektA3rzy wci±Â? lubi± takie granie w naszym radiu. Jak s± chAatni to muszAa mieA¦ info dzi¶ do maks 15:50.</div>
<div>Pozdrawiam</div><div>m.<br clear="all"><div><br></div>-- <br>MichaÂ3 usunietoA±ski<br>PR, Promocja<br><a href="http://usunieto.usunieto.pl" target="_blank">usunieto.usunieto.pl</a><br><a href="mailto:[email protected]" target="_blank">[email protected]</a><br>
usunieto<br>
</div>

--alt---boundary-LibPST-iamunique-1369734489_--

Po wlaczeniu naglowków (wszystkie) w KMail otzrymuje tylko to ponad normalna iadomosc:

----boundary-LibPST-iamunique-1369734489_--
From: Michal usunietonski <[email protected]>
To:
Content-Type: multipart/mixed; boundary="--boundary-LibPST-iamunique-1369734489_"

i fragment tersci: ale niektĂlrzy wciÂaÂz lubiÂa

No tak bo wiekszosc terazniejszej poczty podzielona jest na kawalki i kazdy z osobna ma swój Content-Type. Kodowanie zródlowe jak widac bylo wykonane w windows-1250.

Jezeli przy tym kodowaniu (inna nazwa to cp-1250, czesto w dziale srodkowoeuropejskie) pokazuje blednie to prawdopodobnie plik ucierpial przez podwójne wykonanie konwersji.

Znalazlem cos takiego http://blog.totallyrad.pl/52/jak-sprawdzic-kodowanie-pliku-tekstowego/.

Spróbuj wyeksportowac jakis e-mail bez zadnych kombinacji z opcjami kodowania i sprawdzic co powie komenda:

enca -e plik.eml

Wyesportowalem wiadomosci ponownie, bez definiowania kodowania.

enca -e 1.eml
unknown

ponownie,

gedit:

boundary="--boundary-LibPST-iamunique-1110001459_"

----boundary-LibPST-iamunique-1110001459_
   boundary="alt---boundary-LibPST-iamunique-1110001459_"

--alt---boundary-LibPST-iamunique-1110001459_

Hej
Jest opcja na telefoniczny wywiad z tym zespo3em, a potem zapewne na akredytacje. Ja wiem, ?e bez czarnego to nie to samo, ale niektórzy wci1? lubi1 takie granie w naszym radiu. Jak s1 chetni to musze miea info dzi? do maks 15:50.
Pozdrawiam
m.

--
Micha3 usunietonski
PR, Promocja
www.usunieto.pl
[email protected]
usunieto

Hej<div>Jest opcja na telefoniczny wywiad z tym zespo3em, a potem zapewne na akredytacje. Ja wiem, ?e bez czarnego to nie to samo, ale niektórzy wci±? lubi± takie granie w naszym radiu. Jak s± chetni to musze miea info dzi¶ do maks 15:50.</div>
<div>Pozdrawiam</div><div>m.<br clear="all"><div><br></div>-- <br>Micha3 usunietonski<br>PR, Promocja<br><a href="http://www.usunieto.pl" target="_blank">www.usunieto.pl</a><br><a href="mailto:[email protected]" target="_blank">[email protected]</a><br>
usunieto<br>
</div>

--alt---boundary-LibPST-iamunique-1110001459_--

----boundary-LibPST-iamunique-1110001459_--

zródlo w KMail:

boundary="--boundary-LibPST-iamunique-1110001459_"

----boundary-LibPST-iamunique-1110001459_
   boundary="alt---boundary-LibPST-iamunique-1110001459_"

Hej
Jest opcja na telefoniczny wywiad z tym zespoÂ3em, a potem zapewne na akredytacje. Ja wiem, Â?e bez czarnego to nie to samo, ale niektA3rzy wciÂ1Â? lubiÂ1 takie granie w naszym radiu. Jak sÂ1 chAatni to muszAa mieA¦ info dziÂ? do maks 15:50.
Pozdrawiam
m.

--
MichaÂ3 usunietoA±ski
PR, Promocja
www.usunieto.pl
[email protected]
usunieto

Hej<div>Jest opcja na telefoniczny wywiad z tym zespoÂ3em, a potem zapewne na akredytacje. Ja wiem, Â?e bez czarnego to nie to samo, ale niektA3rzy wci±Â? lubi± takie granie w naszym radiu. Jak s± chAatni to muszAa mieA¦ info dzi¶ do maks 15:50.</div>
<div>Pozdrawiam</div><div>m.<br clear="all"><div><br></div>-- <br>MichaÂ3 usunietoA±ski<br>PR, Promocja<br><a href="http://www.usunieto.pl" target="_blank">www.usunieto.pl</a><br><a href="mailto:[email protected]" target="_blank">[email protected]</a><br>
usunieto<br>
</div>

--alt---boundary-LibPST-iamunique-1110001459_--

----boundary-LibPST-iamunique-1110001459_--

i widok wiadomosci z naglówkami:

From: Michal usunietonski <[email protected]>
To:
Content-Type: multipart/mixed; boundary="--boundary-LibPST-iamunique-1110001459_"
zespoÂlem, , Âze,  ale niektĂlrzy wciÂaÂz lubiÂa

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...