trybun Napisano Maj 24, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Maj 24, 2012 Witam, Probowałem użyc narzedzia readpst do wyjecia z pliku pst - Outlok poszczegolnych wiadomosci w formacie eml dla szefa do archiwizacji. I caly czas i Ubuntu i Fedora 16 z updateami wypluwa mi pliki eml z krzakami zamiast polskich fontow. Probowalem w linii komend wymusic -C charset i podawac utf8 lub unicode - niestety bez efektu. Jakie jest takie najglowniejsze formatowanie zawierajace polskie znaki diakrytyczne? Czy moze jest jakis sposob, zeby pozamieniac wszystkie pl fonty na normalne nie diakrytyczne ? tzn ą na a, ł na l itd prosze o pomoc pozdrawiam, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Maj 24, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Maj 24, 2012 UTF-8 Mozesz uzyc iconv do przekonwertowania z ISO-8859-2 do UTF-8. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentat Napisano Maj 24, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Maj 24, 2012 Moim zdaniem nie powinienes ich konwertowac. Kazdy mail powinien miec naglówek Content-Type w którym powinna znalezc sie deklaracja uzytego kodowania. Wiec jesli readpst nic nie podmienia to jedynie masz problem taki ze przegladasz je w zly sposób. Jesli podmienisz kodowanie znaków a nie podmienisz tej deklaracji to w normalnym kliencie pocztowym beda krzaki. Pytanie jak przegladasz pliki eml? Powinienes wrzucac np. do Thunderbirda i tam sprawdzac. Jesli przegladasz bezposrednio np. w konsoli to masz krzaki bo system ma standardowo kodowanie UTF-8 a pliki eml moga miec ISO-8859-2 albo Windows-1250. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trybun Napisano Maj 24, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 24, 2012 hmm, puscilem konwersje ponownie, zobaczymy na ile moje wpisanie utf8 mialo znaczenie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 24, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Maj 24, 2012 Jakie jest takie najglowniejsze formatowanie zawierajace polskie znaki diakrytyczne?Jak z Outlooka to na 99% win-1250. I jest to -przy okazji i niestety - prawdopodobnie wciaz jeszcze najpopularniejsze kodowanie polskich znaków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trybun Napisano Maj 25, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 25, 2012 Jak z Outlooka to na 99% win-1250. I jest to -przy okazji i niestety - prawdopodobnie wciąż jeszcze najpopularniejsze kodowanie polskich znaków. ahhh, Panowie,, niestety walki jeszcze nie koniec - próbowałem wszelkich wymienionych opcji kodowania w narzedziu readpst bez efektu - dalej krzaki - i uwaga - krzaki sa nawet podczas ogladania przez thunderbirda Co ciekawe ten sam mail w gmailu wyglada normalnie, ma pl fonty Juz nie wiem co robic... masakra... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 25, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Maj 25, 2012 Co ciekawe ten sam mail w gmailu wyglada normalnie, ma pl fontyA w jakim kodowaniu dziala przegladarka, w której sprawdzasz na Gmail? Ustaw to samo kodowanie w Thunderbird → Widok → Zestaw znaków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Maj 25, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Maj 25, 2012 To sa pliki tekstowe? Jesli tak to po co strzelac kodowanie skoro mozna je sprawdzic w dowolnym edytorze. Np. w Geany ustawiasz kodowanie i dajesz "Reload" i pojawiaja sie normalne znaki lub inne krzaki. Zreszta zawsze mozna wydac polecenie file /scieka/plik, aby sprawdzic kodowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Subaru Napisano Maj 28, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Maj 28, 2012 Na ostatecznego mozna jeszcze zrobic tak: 1) Odcyfrowac, który krzaczek to jaki znak diaktryczny (zakladajac, ze sa takie same dla a a nie w jednej linijce inny krzak w drugiej inny) 2) Wziasc edytor tekstu chociazby gedit 3) Uzyc opcji znajdz i zamien 4) Wklepujemy (kopiuj wklej najlepiej) dany krzaczek, w polu nizej na co zmienic wklepujemy nasz znak diaktryczny i zatwierdzamy W taki sposób kiedys "formatowalem" sobie tekst z arkuszu kalkulacyjnego kopiowanego w lity tekst, potem kolega na szczescie przypomnial mi o funkcji eksportuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trybun Napisano Czerwiec 9, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 9, 2012 Niestety, kodowanie w programie pocztowym nic nie zmienia, a krzaki zą różne. Już chyba powoli nei wiem co robić... Aaa, i to nie jest niesstety kilkaset plików. Znacznie więcej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Czerwiec 9, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 9, 2012 Ewentualnie wrzuc tu jakies próbki tych plików to zobaczymy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentat Napisano Czerwiec 9, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 9, 2012 A mógłbyś wysłać przykład jakiś np. na prywatną wiadomość. Dla przykładu powiadomienie jakie dostałem z forum na temat Twojego posta: [ucięte nagłówki] Subject: =?ISO-8859-2?B?dHJ5YnVuIGRvZGGzIG9kcG93aWVkvCBkbyBKYWtpZSBUbyBKZXN0IFBv?= =?ISO-8859-2?B?bHNraWUgS29kb3dhbmllID8gTGlicHN0IFJlYWRwcy4uLiA=?= MIME-Version: 1.0 Date: Sat, 09 Jun 2012 16:14:32 +0000 X-Priority: 3 X-Mailer: IPS PHP Mailer Message-ID: <[email protected]> From: "Forum Fedora.pl" <[email protected]> Content-type: text/plain; charset="ISO-8859-2" Mentat, trybun w³aśnie napisa³ odpowiedŒ w temacie, który obserwujesz zatytu³owanym 'Jakie To Jest Polskie Kodowanie ? Libpst Readpst Nie Prerabia Pl Fontow'. ---------------------------------------------------------------------- Niestety, kodowanie w programie pocztowym nic nie zmienia, a krzaki zą różne. Już chyba powoli nei wiem co robić... Aaa, i to nie jest niesstety kilkaset plików. Znacznie więcej... ---------------------------------------------------------------------- Temat znajduje się tutaj: http://forum.fedora.pl/topic/25418-jakie-to-jest-polskie-kodowanie-libpst-readpst-nie-prerabia-pl-fontow/unread/ Jeśli w panelu użytkownika wybra³eś natychmiastową notyfikację o nowych odpowiedziach w tematach, będziesz otrzymywa³ informacje o każdej nowej odpowiedzi w obserwowanych tematach. W przeciwnym razie tylko jeden e-mail jest wysy³any dla każdego obserwowanego tematu. Wynika to z limitu e-maili wysy³anych na twoją skrzynkę odbiorczą. Wy³ączenie obserwacji: W każdej chwili możesz wy³ączyć obserwację poprzez zalogowanie się do panelu użytkownika i kliknięcie na odnośnik 'Obserwowane tematy' znajdujący się w sekcji 'Forum' lub poprzez odnośnik bezpośredni: http://forum.fedora.pl/unsubscribe/blablabla Jak widać są krzaki bo kopiowałem z pliku a w systemie mam UTF-8. EDIT: Nie wyszło pogrubienie, ale Content-type: text/plain; charset="ISO-8859-2" jest istotne. EDIT2: A jak masz plik eml to komenda file powinna podpowiedzieć w jakim jest kodowaniu. Tylko nie jestem pewien czy wyciąga to z nagłówka czy sam sprawdza. $ file trybun.eml trybun.eml: ISO-8859 mail text, with very long lines, with CRLF line terminators Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trybun Napisano Czerwiec 9, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 9, 2012 file: file 1.eml 1.eml: HTML document, Non-ISO extended-ASCII text gedit: Status: RO From: "Michal usunietonski" <[email protected]> Subject: Wywiad z Thin Lizzy To: wszyscy Date: Fri, 30 Mar 2012 08:24:36 +0000 Message-Id: <[email protected]> MIME-Version: 1.0 Content-Type: multipart/mixed; boundary="--boundary-LibPST-iamunique-1369734489_" ----boundary-LibPST-iamunique-1369734489_ Content-Type: multipart/alternative; boundary="alt---boundary-LibPST-iamunique-1369734489_" --alt---boundary-LibPST-iamunique-1369734489_ Content-Type: text/plain; charset="windows-1250" Hej Jest opcja na telefoniczny wywiad z tym zespo3em, a potem zapewne na akredytacje. Ja wiem, ?e bez czarnego to nie to samo, ale niektórzy wci1? lubi1 takie granie w naszym radiu. Jak s1 chetni to musze miea info dzi? do maks 15:50. Pozdrawiam m. -- Micha3 usunietonski PR, Promocja www.usunieto.pl [email protected] usunieto --alt---boundary-LibPST-iamunique-1369734489_ Content-Type: text/html; charset="windows-1250" Hej<div>Jest opcja na telefoniczny wywiad z tym zespo3em, a potem zapewne na akredytacje. Ja wiem, ?e bez czarnego to nie to samo, ale niektórzy wci±? lubi± takie granie w naszym radiu. Jak s± chetni to musze miea info dzi¶ do maks 15:50.</div> <div>Pozdrawiam</div><div>m.<br clear="all"><div><br></div>-- <br>Micha3 usunietonski<br>PR, Promocja<br><a href="http://www.usunieto.pl" target="_blank">www.usunieto.pl</a><br><a href="mailto:[email protected]" target="_blank">[email protected]</a><br> usunieto<br> </div> --alt---boundary-LibPST-iamunique-1369734489_-- ----boundary-LibPST-iamunique-1369734489_-- zódlo w KMail Status: RO From: "Michal usunietonski" <[email protected]> Subject: Wywiad z Thin Lizzy To: wszyscy Date: Fri, 30 Mar 2012 08:24:36 +0000 Message-Id: <[email protected]> MIME-Version: 1.0 Content-Type: multipart/mixed; boundary="--boundary-LibPST-iamunique-1369734489_" ----boundary-LibPST-iamunique-1369734489_ Content-Type: multipart/alternative; boundary="alt---boundary-LibPST-iamunique-1369734489_" --alt---boundary-LibPST-iamunique-1369734489_ Content-Type: text/plain; charset="windows-1250" Hej Jest opcja na telefoniczny wywiad z tym zespoÂ3em, a potem zapewne na akredytacje. Ja wiem, Â?e bez czarnego to nie to samo, ale niektA3rzy wciÂ1Â? lubiÂ1 takie granie w naszym radiu. Jak sÂ1 chAatni to muszAa mieA¦ info dziÂ? do maks 15:50. Pozdrawiam m. -- MichaÂ3 usunietoA±ski PR, Promocja usunieto.usunieto.pl [email protected] usunieto --alt---boundary-LibPST-iamunique-1369734489_ Content-Type: text/html; charset="windows-1250" Hej<div>Jest opcja na telefoniczny wywiad z tym zespoÂ3em, a potem zapewne na akredytacje. Ja wiem, Â?e bez czarnego to nie to samo, ale niektA3rzy wci±Â? lubi± takie granie w naszym radiu. Jak s± chAatni to muszAa mieA¦ info dzi¶ do maks 15:50.</div> <div>Pozdrawiam</div><div>m.<br clear="all"><div><br></div>-- <br>MichaÂ3 usunietoA±ski<br>PR, Promocja<br><a href="http://usunieto.usunieto.pl" target="_blank">usunieto.usunieto.pl</a><br><a href="mailto:[email protected]" target="_blank">[email protected]</a><br> usunieto<br> </div> --alt---boundary-LibPST-iamunique-1369734489_-- Po wlaczeniu naglowków (wszystkie) w KMail otzrymuje tylko to ponad normalna iadomosc: ----boundary-LibPST-iamunique-1369734489_-- Status: RO From: Michal usunietonski <[email protected]> Subject: Wywiad z Thin Lizzy To: Date: Fri, 30 Mar 2012 08:24:36 +0000 Message-ID: <[email protected]> MIME-Version: 1.0 Content-Type: multipart/mixed; boundary="--boundary-LibPST-iamunique-1369734489_" i fragment tersci: ale niektĂlrzy wciÂaÂz lubiÂa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentat Napisano Czerwiec 9, 2012 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 9, 2012 No tak bo wiekszosc terazniejszej poczty podzielona jest na kawalki i kazdy z osobna ma swój Content-Type. Kodowanie zródlowe jak widac bylo wykonane w windows-1250. Jezeli przy tym kodowaniu (inna nazwa to cp-1250, czesto w dziale srodkowoeuropejskie) pokazuje blednie to prawdopodobnie plik ucierpial przez podwójne wykonanie konwersji. Znalazlem cos takiego http://blog.totallyrad.pl/52/jak-sprawdzic-kodowanie-pliku-tekstowego/. Spróbuj wyeksportowac jakis e-mail bez zadnych kombinacji z opcjami kodowania i sprawdzic co powie komenda: enca -e plik.eml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trybun Napisano Czerwiec 9, 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 9, 2012 Wyesportowalem wiadomosci ponownie, bez definiowania kodowania. enca -e 1.eml unknown ponownie, gedit: Status: RO From: "Michal usunietonski" <[email protected]> Subject: Wywiad z Thin Lizzy To: wszyscy Date: Fri, 30 Mar 2012 08:24:36 +0000 Message-Id: <[email protected]> MIME-Version: 1.0 Content-Type: multipart/mixed; boundary="--boundary-LibPST-iamunique-1110001459_" ----boundary-LibPST-iamunique-1110001459_ Content-Type: multipart/alternative; boundary="alt---boundary-LibPST-iamunique-1110001459_" --alt---boundary-LibPST-iamunique-1110001459_ Content-Type: text/plain; charset="windows-1250" Hej Jest opcja na telefoniczny wywiad z tym zespo3em, a potem zapewne na akredytacje. Ja wiem, ?e bez czarnego to nie to samo, ale niektórzy wci1? lubi1 takie granie w naszym radiu. Jak s1 chetni to musze miea info dzi? do maks 15:50. Pozdrawiam m. -- Micha3 usunietonski PR, Promocja www.usunieto.pl [email protected] usunieto --alt---boundary-LibPST-iamunique-1110001459_ Content-Type: text/html; charset="windows-1250" Hej<div>Jest opcja na telefoniczny wywiad z tym zespo3em, a potem zapewne na akredytacje. Ja wiem, ?e bez czarnego to nie to samo, ale niektórzy wci±? lubi± takie granie w naszym radiu. Jak s± chetni to musze miea info dzi¶ do maks 15:50.</div> <div>Pozdrawiam</div><div>m.<br clear="all"><div><br></div>-- <br>Micha3 usunietonski<br>PR, Promocja<br><a href="http://www.usunieto.pl" target="_blank">www.usunieto.pl</a><br><a href="mailto:[email protected]" target="_blank">[email protected]</a><br> usunieto<br> </div> --alt---boundary-LibPST-iamunique-1110001459_-- ----boundary-LibPST-iamunique-1110001459_-- zródlo w KMail: Status: RO From: "Michal usunietonski" <[email protected]> Subject: Wywiad z Thin Lizzy To: wszyscy Date: Fri, 30 Mar 2012 08:24:36 +0000 Message-Id: <[email protected]> MIME-Version: 1.0 Content-Type: multipart/mixed; boundary="--boundary-LibPST-iamunique-1110001459_" ----boundary-LibPST-iamunique-1110001459_ Content-Type: multipart/alternative; boundary="alt---boundary-LibPST-iamunique-1110001459_" --alt---boundary-LibPST-iamunique-1110001459_ Content-Type: text/plain; charset="windows-1250" Hej Jest opcja na telefoniczny wywiad z tym zespoÂ3em, a potem zapewne na akredytacje. Ja wiem, Â?e bez czarnego to nie to samo, ale niektA3rzy wciÂ1Â? lubiÂ1 takie granie w naszym radiu. Jak sÂ1 chAatni to muszAa mieA¦ info dziÂ? do maks 15:50. Pozdrawiam m. -- MichaÂ3 usunietoA±ski PR, Promocja www.usunieto.pl [email protected] usunieto --alt---boundary-LibPST-iamunique-1110001459_ Content-Type: text/html; charset="windows-1250" Hej<div>Jest opcja na telefoniczny wywiad z tym zespoÂ3em, a potem zapewne na akredytacje. Ja wiem, Â?e bez czarnego to nie to samo, ale niektA3rzy wci±Â? lubi± takie granie w naszym radiu. Jak s± chAatni to muszAa mieA¦ info dzi¶ do maks 15:50.</div> <div>Pozdrawiam</div><div>m.<br clear="all"><div><br></div>-- <br>MichaÂ3 usunietoA±ski<br>PR, Promocja<br><a href="http://www.usunieto.pl" target="_blank">www.usunieto.pl</a><br><a href="mailto:[email protected]" target="_blank">[email protected]</a><br> usunieto<br> </div> --alt---boundary-LibPST-iamunique-1110001459_-- ----boundary-LibPST-iamunique-1110001459_-- i widok wiadomosci z naglówkami: Status: RO From: Michal usunietonski <[email protected]> Subject: Wywiad z Thin Lizzy To: Date: Fri, 30 Mar 2012 08:24:36 +0000 Message-ID: <[email protected]> MIME-Version: 1.0 Content-Type: multipart/mixed; boundary="--boundary-LibPST-iamunique-1110001459_" zespoÂlem, , Âze, ale niektĂlrzy wciÂaÂz lubiÂa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi