Skocz do zawartości

Temperatura Karty Geforce Gt430 W Idle I Stresie.

Savpether

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, posiadam kartę graficzną Geforce GT 430. Z uwagi na wydajność pracy wyłączyłem PowerMizer w xorg.conf. Karta podczas pracy na komputerze(Przeglądarka WWW, Rhythmbox, nautilus, ewentualnie libre office, transmission) dochodzi do temperatury 40-44 stopni. W spoczynku 38-40 stopni. Podczas grania maksymalnie do 52 stopni. Czy to są wysokie temperatury dla tej karty?

Z włączony PowerMizer temperatura w spoczynku to od 34 do 36 stopni. Podczas pracy maksymalnie od 36 do 39 stopni, no i granie tak do 52 stopni(bo wskakuje i utrzymuje się na najwyższym levelu PowerMizer, więc temp podczas grania z włączonym/wyłączonym power mizer nie robi różnicy). Niby z włączonym PowerMizer niższe, ale jak przełączy się na najniższy level (z trzech dostępnych), to Mutter dość mocno przycina, z resztą tak samo jak Compiz(Posiadam Fedorę 17 z GNOME 3.4).

Chodzi mi o to, czy temp z wylaczonym PowerMizer, czyli te wyzsze nie zawaza na zdrowiu karty graficznej? Czy temperatura podczas pracy 40-44 stopni Celsjusza daje rade jak na karte graficzna w komputerze stacjonarnym, czy jest za wysoka?

Czy temperatura podczas pracy 40-44 stopni Celsjusza daje rade jak na karte graficzna w komputerze stacjonarnym, czy jest za wysoka?

To jest normalna temperatura. U mnie sa wyzsze, a laptop ma juz ponad trzy lata.

Co do przecinajacych sie efektów (masz na mysli efekty Gnome Shella, bo Mutter to tylko menedzer okien) to u mnie to wyglada podobnie w trybie Adaptive, ale i tak uzywam tego trybu, bo zuzycie energii jest duzo mniejsze. Tzn. dokladnie nie wiem ile jest mniejsze, ale planuje sprawdzic. Poza tym lubie siedziec w ciszy.

• Upvote 1

Rozumiem, ja mam lapka z geforcem g103m. W xorg.conf mam ustawione tak, by podczas pracy na zasilaniu PowerMizer bylo wylaczone, w momencie odlaczenia zasilania przelacza sie na tryb Adaptive i zamiast gnome-shell laduje gnome-panel(oczywiscie efekty wylaczone i kontrole nad oknami przejmuje metacity) - nie zwykle wygodne.

Reasumujac, wylaczenie PowerMizer na lapku nie powoduje zwiekszenia glosnosci. Na stacjonarnym powodowalo. Jednak nie dawno wymienialem plyte glówna i karte graficzna, dlatego ostatnia nadzieja byly ustawienia BIOS i po odpowiednich modyfikacjach jest o wiele ciszej - glosnosc w normie.

Przeczytalem gdzies artykul, ze ponoc w 3.6 wydajnosc Muttera ma byc poprawiona, miejmy nadzieje, ze wówczas praca na Adaptive bedzie w pelni komfortowa :)