Jump to content

Zamiana Tradycyjnego Dysku Twardego Na Ssd .

slabypingwin
 Share

Recommended Posts

Czy komputer o takiej specyfikacji jak widać w poniższym wyniku polecenia DMESG  nadaje się do tego by w nim zamiast tradycyjnego dysku twardego zastosować dysk SSD . A jeśli tak to jaki model SSD w cenie ok 500 zł jest do takiego celu najlepszy ?

https://dl.dropboxusercontent.com/u/6304552/DMESG.BLASZAK.SUSE.11.4

Dzięki za wszelkie porady .

Płyta główna jest taka ;

http://www.gigabyte.pl/products/mb/specs/ga-g31m-es2l_1x.html

Na stronie produc enta pisze tak ;

SATA 3Gb/s doubles bus bandwidth from 1.5Gb/s to 3Gb/s. SATA 3Gb/s facilitates bandwidth aggregation for multiple devices, enabling max through put as well as, higher cache through put performance in single drive configurations.

Mowisz o producencie plyty czy dysku ssd?

Swoja droga pisze ze plyta glowna ma 4 złącza SATA 3Gb/s ,

teraz zobacz jakie zlacze ma dysk ssd.

Wydaje mi sie ze SATA I, II, II roznia sie tylko predkoscia, ale na wszelki wypadek zwroc na to uwage w specyfikacji dysku co jest wspierane.

O - proszę - oto wyniki polecenia o ktore prosił sunrise ;

darek@darek-G31M-S2L:~$ sudo hdparm -t /dev/sda

/dev/sda:
 Timing buffered disk reads: 172 MB in  3.01 seconds =  57.18 MB/sec

To jesty na blaszaku , a na lapku w  którym jest dysk hitachi o poj 500 giga  ten wynik wynosi 77,10 MB/s .

W ustawieniach BIOS-u nie mogę znaleźć opcji odnośnie tego AHCI , gdzie te ustawienie może się ukrywać ?

Z tego co podpowiedział sokar to by wynikało że na mojej płycie głównej dysk SSD byłby sporo szybszy . Pożyjemy , zobaczymy ...

O - proszę - oto wyniki polecenia o ktore prosił sunrise ;

To jesty na blaszaku , a na lapku w  którym jest dysk hitachi o poj 500 giga  ten wynik wynosi 77,10 MB/s .

W ustawieniach BIOS-u nie mogę znaleźć opcji odnośnie tego AHCI , gdzie te ustawienie może się ukrywać ?

Z tego co podpowiedział sokar to by wynikało że na mojej płycie głównej dysk SSD byłby sporo szybszy . Pożyjemy , zobaczymy ...

Polecam wpisać w google nazwe płyty + ssd wyskoczy m.in. taka dyskusja

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2855157.html (w skrócie ssd nie działa, powód starsza rewizja chipsetu)

Upewnij się czy płyta posiada złacze SATA 3. W moim wypadku było tak, że kupiłem dysk SSD a w laptopie nie miałem SATA 3, było tylko SATA 2. Szybko się pozbyłem dysku ponieważ złącze SATA 2 znacznie spowalniało pracę dysku SSD. Teraz mam już laptopa z SATA 3 więc zbieram ponownie kasę na SSD ale o pojemności minimum 512 GB. Ja miałem dysk 128 GB i to było znacznie za mało.

Jeśli chodzi o transfery to nie powiem dokładnie, powiem tylko tyle, że nigdy nie uzyskałem efektów z dyskiem SSD widocznych na YouTube. Lepiej poczekać z kupnem SSD do wymiany kompa na nowy z SATA3. Fedora, Windows i Ubuntu uruchamiały się porównywalnie szybko na obu dyskach, porównywalnie szybko też uruchamiały się aplikacje.

• 2 weeks later...

Tego posta piszę z poziomu win7 świeżo zainstalowanego na dysku ssd ;

http://www.euro.com.pl/dyski-wewnetrzne-ssd/transcend-ssd-340-premium-128gb.bhtml

Na razie win7 startuje wyraźniej  niż do tej pory ze "zwykłego " dysku .

Ale jest tylko 128 GB , oprócz 7-mki umieszczę na nim win 8.1 .

Nie wiem czy starczy miejsca na linuksa  :angry:

Nie wiem czy starczy miejsca na linuksa  :angry:

Policzmy: W7 + kilka podstawowych programów (np.AV :P) to jakieś 40GB, 8.1 pewnie podobnie, więc spokojnie wystarczy na Linuksa na partycję /, czyli tę, z której system startuje i pewnie niewielki /home się zmieści. Filmy, muzyka, zdjęcia itp to już raczej na dodatkowym "normalnym" dysku.

Pytanie - jak wspomniał tomek-fedora10 - czy masz SATA3?