miglanco Napisano Maj 27, 2015 Zgłoszenie Share Napisano Maj 27, 2015 Witam, Mam nowego laptopa DELL inspiron 5749, na dysku W8 i Linux Mint. Problem polega na tym że chciałem wrócić do Fedory ale jak w temacie system Live nie wstaje. Mint działa normalnie, pen na drógim lapie tez. W logu taki oto wpis: kernel: [drm:drm_edid_block_valid [drm]] *ERROR* EDID checksum is invalid , remainder is 1 Could not boot. Wertowałem google ale konkretnie takiego czegoś nie znalazłem. Jeżeli ktoś może pomóc to bardzo byłbym wdzięczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 27, 2015 Zgłoszenie Share Napisano Maj 27, 2015 Na początek sprawdź sumę kontrolną ściągniętego obrazu. Problem leży zapewne w uszkodzeniu obrazu albo nieprawidłowym nagraniu pliku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miglanco Napisano Maj 28, 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 28, 2015 Suma kontrolna obrazu wporządku, obraz poprawnie działa w virtualbox, pendrive tez poprawnie działa na innym laptopie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Maj 28, 2015 Zgłoszenie Share Napisano Maj 28, 2015 Tak na szybko, to mozesz nagrac Fedore na innego pendrajwa. To sie zdarza i nie wiem dlaczego, ze z jednej pamieci system wstaje, a z innej nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leaf15 Napisano Maj 28, 2015 Zgłoszenie Share Napisano Maj 28, 2015 A czym nagrywałeś na pendrive? Ja też kiedyś miałem podobny problem i pomogło nagranie obrazu iso na pendrive programem Rufus http://rufus.akeo.ie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Maj 28, 2015 Zgłoszenie Share Napisano Maj 28, 2015 Program do nagrwania to niezmiennie unetbootin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miszcz Napisano Maj 29, 2015 Zgłoszenie Share Napisano Maj 29, 2015 Od jakiegoś czasu zbędne są specjalne programy do tworzenia obrazów Live, wystaczy cp lub dd. dd if=obraz.iso of=/dev/sdX bs=8M dokumentacja mówi, że to bardzo wiarygodna metoda Wada jest tylko taka, że nie tworzy się warstwa trwałości. Co do błędu to wujek Google podpowiada, że to problem z X-ami. Spróbuj dodać w GRUB-ie do argumentów jądra, parametr nomodeset. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miglanco Napisano Maj 29, 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 29, 2015 Obraz robiony rufusem czy dd to samo, nie zamykam tematu mimo ze fedora odpalila. Wyłączyłem UEFI i działa, teraz mam pytanie dlaczego nie działa z UEFI? Nie sprawdzalem w sumie wczesniejszej wersji ale to i tak nie ma znaczenia bo nie mam zamiaru jej uzywac. Wersji Fedory Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi