Toni Napisano Listopad 28, 2018 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 28, 2018 Jak otworzyć plik jako root z poziomu Gnome, ewentualnie w terminalu? Chodzi mi o możliwość zapisania edycji tego pliku /etc/dnf/dnf.conf Kiedyś było łatwo, wystarczyło zalogować się w koncie root, dziś nie ma konta root i jest ból bo nie znam komend a w gnomie nie ma tak jak w Windows "uruchom jako administrator" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano Listopad 28, 2018 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 28, 2018 Tutaj miałem odpisać, odpisałem tam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 28, 2018 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 28, 2018 26 minut temu, Toni napisał: Jak otworzyć plik jako root z poziomu Gnome, ewentualnie w terminalu? Chodzi mi o możliwość zapisania edycji tego pliku /etc/dnf/dnf.conf Kiedyś było łatwo, wystarczyło zalogować się w koncie root, dziś nie ma konta root i jest ból bo nie znam komend a w gnomie nie ma tak jak w Windows "uruchom jako administrator" No jak to nie ma konta root? sudo su - potem passwd ustawiasz hasło root i masz jak dawniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toni Napisano Listopad 28, 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 28, 2018 Nie chodzi mi o samo hasło, żeby były dwa hasła - jedno do roota a drugie do zwykłego użytkownika - ja bym chciał całe konto root - by w łatwy sposób z poziomu interfejsu graficznego można było się do niego zalogować, wyklikać odpowiedni plik, otworzyć kliknąć zapisz i voilà - zrobione... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano Listopad 28, 2018 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 28, 2018 Na to nie pozwoli ani GDM ani [chyba] pozostałe menedżery logowania bez kombinacji, a jeśli nawet to mogą występować inne problemy z uprawnieniami, itd. Wszystko ze względów bezpieczeństwa - od dawna. Jedna z podstawowych zasad unixa - separacja kont użytkowników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toni Napisano Listopad 28, 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 28, 2018 Pamiętam, gdy miałem problem z waylandem to modyfikowałem ustawienia pliku jakiegoś po to by wyłączyć go w ogóle i by działo to stare (xorg?) robiłem to tak że logowałem się do konta root szukałem danego pliku (o którym dowiedziałem się tu na forum) otwierałem, wpisywałem co chciałem a przycisk zapisz był aktywy, klikałem go i po robocie.. Nie znam się ale pamiętam jak robiłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrew Napisano Listopad 29, 2018 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 29, 2018 Myślę, że pomocne dla Ciebie będzie zainstalowanie mc. #dnf install mc To jest prosty, pracujący w terminalu menedżer plików z edytorem. Możesz go zainstalować także w inny sposób (pakiet mc). Mam do niego sentyment . Potem uruchomisz go z terminala: $sudo mc i pracujesz jako root. Jest wiele innych edytorów tekstowych np. vi , wybierz który Ci odpowiada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toni Napisano Listopad 29, 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 29, 2018 Zainstalowałem już nano, ale dzięki za propozycje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredro Napisano Grudzień 5, 2018 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 5, 2018 Kiedyś można było nautilus otworzyć przez sudo, a teraz już ta opcja nie przechodzi. Na Mincie, chyba nadal można tak nemo otworzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toni Napisano Grudzień 5, 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 5, 2018 A co to jest nautilus? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapat Napisano Grudzień 5, 2018 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 5, 2018 2 godziny temu, Toni napisał: A co to jest nautilus? Statek kapitana Nemo A na poważnie - manager plików - to samo co nemo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi