ALvarez Napisano Grudzień 17, 2018 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 17, 2018 Witam. Przeniosłem Clonezillą system(win i linux) z HD na SSD, w wyniku tego ze względu na większy rozmiar SSD mam wolne ok. 40GB miejsca do którego nie mogę sie dobrać. Dysk HD był partycjonowany dosowym fdiskiem-jedna partycja podstawowa i jedna rozszerzona. na dysku SSD zostało ok 40GB wolne. Na tym miejscu mogę zrobić tylko partycę podstawową i dalej nic. Czy pozostaje tylko zwiększenie partycji rozszerzonej?? Pozdrawiam ALvarez Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano Grudzień 17, 2018 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 17, 2018 Możesz pokazać zrzut ekranu z programu GParted? Podaj też wynik polecenia z konsoli: sudo fdisk -l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ALvarez Napisano Grudzień 17, 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 17, 2018 fdisk-l.txt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Grudzień 18, 2018 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 18, 2018 W dniu 17.12.2018 o 13:31, ALvarez napisał: Na tym miejscu mogę zrobić tylko partycę podstawową i dalej nic. A co chcesz zrobić? Bo możesz: Utworzyć nową partycję i podmontować ją w dowolnym katalogu. Rozszerzyć partycje linuxowe lub windows Najłatwiej i najbezpieczniej jest rozszerzyć partycję /home Oczywiście aby wykonać te operacje musisz zrobić kopie zapasową swoich danych i uruchomić gparted z cd lub pendrive'a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano Grudzień 18, 2018 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 18, 2018 Tak łatwo niestety się nie da. Przy użyciu livecd odmontuj wszystko, co mógł zamontować ewentualny automat: sudo su - umount -a Potem w GParted trzeba rozszerzyć partycję rozszerzoną, wykonać działanie ( => Zastosuj). Potem możesz rozciągnąć /home w prawo na powstały obszar => Zastosuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ALvarez Napisano Grudzień 18, 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 18, 2018 Na wolnym miejscu chce zainstalować nowa wersję lub nowy inny system. Czy jak rozszerzę partycję sda2(rozszerzoną) to wielkości partycji w niej zawartych pozostaną bez zmian?? Nigdy tego nie robiłem. To marcin82 chce zwiększyć na max partycje rozszerzoną i na tym miejscu zrobić nową instalację Zależy mi na zachowaniu winxp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentat Napisano Grudzień 18, 2018 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 18, 2018 Jak rozszerzysz sda2 to partycje wewnątrz pozostaną niezmienione. Partycja rozszerzona to taki kontener na inne partycje, jak go powiększysz to będziesz miał miejsce na utworzenie kolejnych partycji logicznych. DOSowa tablica partycji obsługuje do 4 więc masz też ewentualnie jeszcze możliwość dodania dwóch głównych w razie potrzeby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Grudzień 20, 2018 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 20, 2018 W dniu 18.12.2018 o 23:17, ALvarez napisał: Na wolnym miejscu chce zainstalować nowa wersję lub nowy inny system. Czy jak rozszerzę partycję sda2(rozszerzoną) to wielkości partycji w niej zawartych pozostaną bez zmian?? Nigdy tego nie robiłem. To marcin82 chce zwiększyć na max partycje rozszerzoną i na tym miejscu zrobić nową instalację Zależy mi na zachowaniu winxp Dobra, to już wszystko jasne. Żeby zrobić nową partycję /dev/sda10 nie musisz niczego rozszerzać. Po prostu zrób partycję /dev/sda10 i sformatuj ją tak, jak tylko chcesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Grudzień 20, 2018 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 20, 2018 Tak naprawdę , to jeżeli chcesz zainstalować inny system to w ogóle nie potrzebujesz tworzyć partycji, instalator system w większości przypadków sam utworzy potrzebne partycje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentat Napisano Grudzień 20, 2018 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 20, 2018 9 godzin temu, SeeM napisał: Dobra, to już wszystko jasne. Żeby zrobić nową partycję /dev/sda10 nie musisz niczego rozszerzać. Po prostu zrób partycję /dev/sda10 i sformatuj ją tak, jak tylko chcesz. Bez powiększenia sda2 nie zrobi się sda10 bo nie będzie w tej rozszerzonej. Zrobi się sda3. Partycje logiczne w DOSowej tablicy partycji są numerowane od sda5 właśnie dlatego że od 1 do 4 są zarezerwowane na główne. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Grudzień 20, 2018 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 20, 2018 A, dobra masz rację. Już kumam. No to ja to robię tak. Mam sobie dysk /dev/sdb i na nim takie partycje. Uruchomiłem program parted i użyłem komendy print, żeby zobaczyć partycje na dysku: # parted /dev/sdb GNU Parted 3.2 Using /dev/sdb Welcome to GNU Parted! Type 'help' to view a list of commands. (parted) print Model: USB 2.0 Flash Disk (scsi) Disk /dev/sdb: 1061MB Sector size (logical/physical): 512B/512B Partition Table: msdos Disk Flags: Number Start End Size Type File system Flags 1 1049kB 22.0MB 21.0MB primary 2 22.0MB 861MB 839MB extended 5 23.1MB 442MB 419MB logical 6 444MB 842MB 398MB logical Widać, że partycja nr 2 jest prawie pełna, ale mam jeszcze mały zapas wolnego miejsca na dysku. Żaden problem. Teraz używam komendy resizepart 2 100% i partycja rozszerzona zajmie całe wolne miejsce. (parted) resizepart 2 100% I sprawdzam, co z tego wyszło: (parted) print Model: USB 2.0 Flash Disk (scsi) Disk /dev/sdb: 1061MB Sector size (logical/physical): 512B/512B Partition Table: msdos Disk Flags: Number Start End Size Type File system Flags 1 1049kB 22.0MB 21.0MB primary 2 22.0MB 1061MB 1039MB extended 5 23.1MB 442MB 419MB logical 6 444MB 842MB 398MB logical Teraz można zrobić nową partycję logiczną. Partycja nr 6 kończy się na 842MB, a partycja rozszerzona nr 2 kończy się na 1039MB. Użyję więc tych wartości, żeby zapełnić całe wolne miejsce na dysku. (parted) mkpart Partition type? primary/logical? l File system type? [ext2]? ext4 Start? 842MB End? 1039MB Warning: The resulting partition is not properly aligned for best performance: 1644545s % 2048s != 0s Ignore/Cancel? I Z parteda wychodzi się komendą quit. Parted nie jest jakimś moim ulubionym programem (wolę fdisk i gdisk), ale jest wygodny. Najlepiej przećwiczyć powyższe na starym pendriwie, a potem działać na dysku z ważnymi danymi. Powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ALvarez Napisano Grudzień 20, 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 20, 2018 Bardzo ciekawa dyskusja wynikła. Nie testowałem jeszcze zmiany rozmiaru partycji rozszerzonej-to przede mną. Mam pytanie. Zrobiłem partycję podstawową sda3 sformatowaną na ext4 Na tej partycji nie można nic wykonać. Instalator po wyborze sda3 generuje komunikat: Nie wybrano partycji startowej '/' która jest niezbędna do kontynuowania instalacji systemu Fedora. Nie utworzono partycji startowej. I wracamy z powrotem Może walczę z wiatrakami albo moje szare komórki zwiędły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Grudzień 21, 2018 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 21, 2018 Kojarzysz s Kojarzysz tę część instalacji? Co tam dokładnie ustawiłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ALvarez Napisano Grudzień 21, 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 21, 2018 Może mi coś umyka. Zacznę w tym miejscu (a.jpg) następnie (b.JPG) Powstała partycja o parametrach (b2.jpg) Po wykonaniu operacji 'ustaw punkt montowania' mam komunikat: Błąd podczas sprawdzania konfiguracji urządzeń do przechowywania danych. Więcej informacji (c.jpg) W tej pozycji naciśnięcie "gotowe"powoduje powrót do strony Jak można coś zrobić w partycji sd3jezeli opcja "nowy" jest nie aktywna9 Niby prosta sprawa ale nic tu nie rozumiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano Grudzień 21, 2018 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 21, 2018 To chcesz instalować od nowa cały system na tej partycji /dev/sda3 czy tylko chciałeś ją utworzyć - w instalatorze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi