Skocz do zawartości

Java do libreoffice 6.2.2 fedora 29

Janusz Wo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Właśnie się nakręciłem na libreoffice 6.2.2. Mam problem z działaniem wszystkiego, bo nie umiem pokazać libreoffice, gdzie jest java... W ustawieniach zaawansowanych trzeba wskazać położenie. Mam 1.8 openjdk. Przejrzałem możliwe położenia w dnfdragora... żadne nie odpowiadało libreoffice. Proszę o wskazanie położenia javy dla libreoffice.

Janusz Wo

• 2 weeks later...

Nie wiem, czy dobrze się domyślam, ale kontakt (i współdziałanie) z Javą jest u ciebie potrzebne OpenOfficeowi do poprawnego działania narzędzia stylistyczno-gramatycznego LanguageTool. W zasadzie instalacja LT jest bezproblemowa. U siebie Javę zainstalowałem w standardowym miejscu, tj. /usr/lib/jvm. Dalej ściągnąłem LT do /opt. W LibreWriterze uruchomiłem Menedżer Rozszerzeń i wybrałem instalację LT. Menedżer bez problemu znalazł LT. Po restarcie Writera pojawiło się odwołanie do LT w menu Narzędzia i LT po prostu działa.

Czy o to chodziło?

• 3 weeks later...

Sorry, że "zadam" to pytanie? ale czy razem z instalacją nie powinny się zainstalować wszystkie potrzebne składniki/pakiety (w tym java)

Ja co prawda działam w openSUSE Tumbleweed (obecnie) jednak i w Fedorze powinno być podobnie, że jak instalujemy dana paczkę/paczki to program sam dobiera co doinstalować i sprawdza spełnienie zależności. Może podczas instalacji odhaczyłeś, by coś tak się nie instalowało i dlatego tak jest.