Jump to content

System się aktualizuje ale po uruchomieniu informuje o nie zainstalowanej aktualizacji

Toni
 Share

Recommended Posts

• 1 month later...

Jak usunąć Chromium i jego dodatki powodujące konflikt? Jak mogę uzyskać listę wszystkich dodatków do Chromium zainstalowanych na moim komputerze?

1. su

2. dnf install https://download1.rpmfusion.org/free/fedora/rpmfusion-free-release-$(rpm -E %fedora).noarch.rpm https://download1.rpmfusion.org/nonfree/fedora/rpmfusion-nonfree-release-$(rpm -E %fedora).noarch.rpm

3. dnf -y install chromium-libs-media-freeworld

Nie jestem pewny, ale instalując dodatki do Chromium korzystałem z instrukcji wyżej. Chyba nic dodatkowo nie instalowałem. Czyli zamiast install remove wpisać?

Czy usuwając Chromium media-freeworld samo się odinstaluje? Czy trzeba samemu? Czy komenda ma wyglądać tak?: dnf remove chromium-libs-media-freeworld?

A czy wpisując dodatek -y oznacza że daję zgodę na wszystkie pytania jakie instalator mi zada? Bo w komendzie instalacji jest to -y "dnf -y install chromium-libs-media-freeworld" Pytam dla pewności, już się spotkałem z -y ale nie wiem czy zawsze oznacza to samo? Czy taka komenda jak na dole jest prawidłowa?:

dnf -y remove chromium-libs-media-freeworld?

Usunąłem media-freeworld komendą:

dnf -y remove chromium-libs-media-freeworld

Niestety po zainstalowaniu kolejnych aktualizacji systemowych wciąż pojawia się komunikat, że "Aktualizacja się nie powiodła". Wpisałem więc w konsoli dnf update --refresh -y Tym razem system nie informuje o żadnych problemach:

[root@localhost ~]# dnf update --refresh -y
Fedora Modular 31 - x86_64                       97 kB/s |  25 kB     00:00    
Fedora Modular 31 - x86_64 - Updates             33 kB/s |  22 kB     00:00    
Fedora 31 - x86_64 - Updates                     43 kB/s | 9.9 kB     00:00    
Fedora 31 - x86_64                               44 kB/s |  25 kB     00:00    
RPM Fusion for Fedora 31 - Free - Updates        17 kB/s | 9.9 kB     00:00    
RPM Fusion for Fedora 31 - Free                  46 kB/s |  10 kB     00:00    
RPM Fusion for Fedora 31 - Nonfree - Updates     18 kB/s |  10 kB     00:00    
RPM Fusion for Fedora 31 - Nonfree               51 kB/s |  10 kB     00:00    
Rozwiązano zależności.
Nie ma nic do zrobienia.
Ukończono.
[root@localhost ~]# 

Tak więc nic nie zmieniło usunięcie media-freeworld poza tym że dnf update pokazuje brak problemów.

Czyżby to był fałszywy komunikat menadżera "Oprogramowanie"?

Może system czy menedżer  jeszcze się nie dostosował do zmiany? Z jakiś względów.. Albo w ogóle nie chodzi o to?

Wpisałem w wyszukiwarkę "dnf remove tpm2-abrmd" i właśnie czytam o tym. Rzeczywiście radzą usuwać. Czy mogę mieć nadzieję, że ten błąd zostanie naprawiony? Czy wystarczy poczekać na jakąś aktualizację? Czy na bugzilli już ten błąd jest umieszczony? Nie lubię gmerać w systemie, wolałbym nic nie robić.

EDIT:

https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=1731758

"I have been having this issue since March, I think. I removed tpm2-abrmd a week or so ago, and then I autoremoved other stuff today, I still get the update timeout error.

Holding off on system updates doesn't matter, does it? Because I waited for a while to install some updates before I started having this problem. I am unsure if it is related to some unreportable bugs relating to the Nvidia driver."

• 5 weeks later...

Mam pytanie - czy problem jest już teoretycznie rozwiązany czy jeszcze trzeba czekać na poprawkę - bo u mnie cały czas pokazuje że aktualizacje się nie powiodły a problem istnieje chyba już od końca zeszłego roku - z tego co zauważyłem szukając informacji w sieci.

W dniu 10.02.2020 o 18:37, fredro napisał:

Podaj wynik polecenia hostnamectl, być może tylko kernel się nie zaktualizował.

Rozumiem, że to na pewno fałszywy alarm - co to za polecenie hostnamectl ? Czy tym sprawdzę czy kernel jest zaktualizowany? Wystarczy to wpisać? Czy dnf update --refresh -y obejmuje wszystkie aktualizacje ? Też kernela? Wpisując komendę i otrzymując odp - nie ma nic do zrobienia - mam pewność że system jest w 100% aktualny?