SeeM Posted March 18, 2020 Report Share Posted March 18, 2020 Zakładam tradycyjny wątek dla ciekawych. Aktualizacja nie była najprostsza. Python 3.7 nie chciał się podbić do 3.8, więc pakiety python3, python3-dnf, python3-rpm, rpm (tak, sam rpm) oraz kilka ich zależności musiałem zaktualizować ręcznie. Potem dnf dociągnął moduły Pythona. Jest ładniej, jest szybciej, jest nowszej. Kernel 5.6 łypie z Gruba, jest Gnome 3.36, Libre Office jest masakrycznie szybki. Nie widziałem tak szybkiego i lekkiego pakietu biurowego od Lotusa '97, albo Office 2000 (na ówczasnym dobrym sprzęcie). Steam chodzi, java chodzi. Nie mogę zainstalować GIMPa, gdyż muszę rozwiązać jakieś nienzne mi problemy z modularnymi repozytoriami oraz nie można przebudować modułu dla VirtualBoxa. GIMPa udało się uruchomić, winne były stare moduły w /etc/dnf/modules.d/ . 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
@Jonshu Posted March 23, 2020 Report Share Posted March 23, 2020 dzięki za podzielenie się, może wpisy tego typu warto przenieść do sekcji Fedora → instalacja systemu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
SeeM Posted April 7, 2020 Author Report Share Posted April 7, 2020 Pojutrze wieczorem zamrażają pakiety i nowe funkcje. Co się nie załapie, będzie dopiero w Fedorze 33. Link to comment Share on other sites More sharing options...
@sunrise Posted April 7, 2020 Report Share Posted April 7, 2020 7 godzin temu, SeeM napisał: Pojutrze wieczorem zamrażają pakiety i nowe funkcje. Final Freeze trwa do 21-go , także jest trochę czasu na zmiany. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SeeM Posted April 23, 2020 Author Report Share Posted April 23, 2020 Właśnie przyszło na skrzynkę: https://lists.fedoraproject.org/archives/list/[email protected]/thread/S67CL4TUNM67GM2MGANSG4RV3UIBORSH/ . Link to comment Share on other sites More sharing options...
@sunrise Posted April 25, 2020 Report Share Posted April 25, 2020 (edited) cat /etc/fedora-release Fedora release 32 (Thirty Two) Nie obyło się bez małych problemów. Pod sam koniec kernel "się wykrzaczył", ale po resecie wszystko zadziałało. Na drugiej maszynie wszystko odbyło się bez problemów. W MATE desktop, nie działa cpufreq applet z pakietu mate-applets, pomaga rekompilacja z najnowszym jądrem (bug zgłoszony i poprawiony) Edited April 26, 2020 by sunrise Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi743 Posted May 1, 2020 Report Share Posted May 1, 2020 Z Waszych postów wnioskuję, że Fedora 32 jest świetna. Błędy były i z pewnością będą w każdym wydaniu. Tak z ciekawości: Gdzie podział się nasz Poradnik? Na dotychczasowych adresach go nie ma. No oczywiście można korzystać z dokumentacji online. Osobiście wolałem nasz Poradnik. Link to comment Share on other sites More sharing options...
@sunrise Posted May 1, 2020 Report Share Posted May 1, 2020 51 minut temu, zibi743 napisał: Gdzie podział się nasz Poradnik? Na dotychczasowych adresach go nie ma Zmiany, zmiany, zmiany. Jest nowa strona a większość poradników już dawno była nieaktualna. Poradniki są tutaj Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi743 Posted May 1, 2020 Report Share Posted May 1, 2020 Dzięki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts