Jump to content

Problem z id użytkownika =1000

max2491
 Share

Recommended Posts

Problem z id użytkownika =1000 pojawił się już w edycji 29, ale dostrzegłem go dopiero w Fedorze 32. Przez wiele lat użytkowania Fedory korzystałem z konta o identyfikatorze 1000. Najrozmaitsze grupy i konta systemowe (z wyjątkiem nobody) miały id poniżej 1000. Niestety w edycji 29 pojawiła się grupa:

hugetlbfs:x:1000:openvswitch

Recepta na usunięcie konfliktu jest dość prosta poprzez zmianę id użytkownika. Pierwszy przykładowy krok z konta innego niż "uzytkownik"

usermod -u 5001 uzytkownik

zmieni id użytkownika "uzytkownik" na 5001 i przy okazji zmodyfikuje rekurencyjnie id katalogów i plików w macierzystym katalogu /home/uzytkownik. Jeśli posiadamy jeszcze jakieś dodatkowe katalogi i pliki, np. "/data", to (z konta roota) polecenie

chown -R uzytkownik: /data

dokona tej zmiany rekurencyjnie w przykładowym katalogu /data i w jego wnętrzu. Pozostanie jeszcze ewentualne usunięcie uczestnictwa w grupie "hugetlbfs" poleceniem chgrp.

Kolejne wersje Fedory instaluję dość konserwatywnie od zera z płytki instalacyjnej (to info dla SeeM). Oczywiście czytałem o tym, że jest to bug i że krążą w sieci inne recepty niż moja bardzo prosta.