Ciekawy Linuxa Napisano Czerwiec 15, 2021 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 15, 2021 Szukałem ale nie mogę znaleźć takiego info. Jak przenieść maszynę wirtualną utworzoną w boxes ? Jest jakaś opcja robienia kopii zapasowych i przywracania tego co tam jest albo przeniesienia maszyny na inny boxes ? Jest jakaś instrukcja dla początkujących nie biegających bardzo biegle w konsoli ? Pozdrawiam Arek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Czerwiec 15, 2021 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 15, 2021 Nie używam Gnome-Boxes ale wygląda, że nie obejdzie się bez użycia konsoli https://www.debugpoint.com/2020/06/move-virtual-machine-image-another-host/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Czerwiec 15, 2021 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 15, 2021 W skrócie: potrzebujesz przenieść plik wirtualnego dysku oraz konfigurację maszyny wirtualnej (nazwa, komentarz, adres mac, itd...). Ową konfigurację można wyeksportować do pliku xml i zaimportować na innej maszynie. Do tego właśnie służą opisywane w zalinkowanym poradniku parametry virsh. Gdybyś się na czymś zaciął, to daj znać. Niedawno uprościłem swoje wirtualki i też korzystam tylko z virt-install i virsh. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi