Jump to content

Lenovo Z710 boot loop

andrew
 Share

Recommended Posts

Lenovo Z710 wyposażony standardowo w dysk 1TB SSHD.

Dołożyłem zamiast napędu DVD dysk SSD 500GB

Fedora 35 świeża instalacja. Uruchamianie z UEFI.

Na SSD partycje /boot, /boot/efi, /

Na dysku SSHD /home.

Podczas normalnego uruchamiania wpada w boot loop. Jedynym sposobem uruchomienia jest wejście w BIOS i wybranie jednego ze znalezionych systemów. Oba są nazwane tak samo i znajdują się na dysku SSD. Potem system pracje normalnie do następnego uruchomienia.

Szukając po sieci znalazłem, że problemem jest UEFI i dwa dyski SSD i SSHD. Przy dyskach SSD i HDD nie ma problemu. Przy dyskach SSD i SSHD przy bootowaniu z BIOS (nie UEFI) podobno też nie ma problemu.

Jak rozwiązać normalne bootowanie z UEFI i dyskami SSD + SSHD?

# efibootmgr -v
BootCurrent: 0000
Timeout: 0 seconds
BootOrder: 0000,0002,2001,2002,2003
Boot0000* Fedora        HD(1,GPT,01af84c8-33d9-f645-aa43-0342539f1752,0x800,0x12c000)/File(\EFI\fedora\shimx64.efi)
Boot0002* Fedora        HD(1,GPT,01af84c8-33d9-f645-aa43-0342539f1752,0x800,0x12c000)/File(\EFI\fedora\shim.efi)RC
Boot2001* EFI USB Device        RC
Boot2002* EFI DVD/CDROM RC
Boot2003* EFI Network   RC

Nie wiem czy Ci to pomoże, ale  może na początek spróbuj z BootOrder usunąć 0002 lub oznaczyć ją jako nieaktywną w ostateczności możesz ja nawet usunąć

Pomocna może być ta strona https://www.linuxbabe.com/command-line/how-to-use-linux-efibootmgr-examples

Czy na 1TB SSHD wcześniej była Fedora, nie pozostała na niej czasem partycja EFI? Może przez to są problemy?

A przypadkiem nie klonowałeś dysku? Jeżeli tak to masz dwa dyski przedstawiające się jako ten sam dysk.

Ja bym wyjął jeden dysk, sformatował na czysto drugi dysk i zresetował ustawienia EFI BIOSu. GPT ma swoje prawa.

Można też usunąć niepotrzebny wpis z efiboot, ale dysk i tak trzeba sformatować, żeby wygenerować inne GUIDy:
wiki.gentoo.org/wiki/Efibootmgr