NiVFedora Napisano Styczeń 23, 2022 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 23, 2022 Problem jak w tytule. Uruchamiam Fedore 35 z pendriva, wszystko ok widzi moj router łączy się bezproblemowo z netem. Gdy tylko z tego samego obrazu ja zainstaluje i uruchomię z dysku widzi wszystkie routery sąsiadów z wyjątkiem mojego. Przy pierwszej instalcji myślałem że to kwestia tego że w kreatorze nie podałem chasła i czekałem az uruchomię go z dysku. więc zainstalowałem ja 2 raz. Problem ten sam. Myslałem że może na dysku gdzies zostały jakies ukryte pliki konfiguracyjne ktorych linux nie usuwa podczas instalacji, wiec zainstalowałem na dysku Deepin linux- tam problemu nie ma. Potem ponownie zainstalowałem fedore. problem ten sam. Na innym dysku podmienianym dysku mam zainstalowanego minta któreo używam od roku, żadnych problemów. Na 3 podmienianym dysku mama windowsa 10 tam tez żadnych problemów nie było. Kiedys też zainstalowałem Debiana, uruchamiałem kali nie było żadnych problemów z siecia. Komputer to 10 letni Sony seria EH Karta to: Atheros AR9285 802.11b/g WiFi Adapter (b/g) Router to Linksys WRT1200 AC na oryginalnym sofcie. JEstem początkującym użytkownikiem tego systemu, wymieniłem system windows na starym lapku linuks minta. Po roku używania minta chciałem poznać system lepiej i kupiłem książkę "linuks biblia", tam wszystko omawiane jest na przykładzie głównie RH /Fedory (i nieco Debiana) więc postanowiłem zainstalować ten system ale bez neta nie da sie wiele zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Styczeń 24, 2022 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 24, 2022 Jak root wydaj polecenie nmcli device wifi list I pokaż co zwróciło. Może również spróbować połączyć się za pomocą polecenia nmcli device wifi connect "SSID_TWOJEGO_AP" password "HASLO_DO_WIFI" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radosław Napisano Styczeń 29, 2022 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 29, 2022 Zmień lekko ustawienia routera. Kanał, tryb, może inne szyfrowanie. Pozdrawiam Radek Głębicki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Styczeń 30, 2022 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 30, 2022 Przychodzi mi do głowy jakiś problem z adresem MAC dlatego urządzenia się nie widzą. Mój router na przykład jest jakiś dziwny i po przeinstalowaniu systemu na dowolnej maszynie, nie wpuszcza z niej ruchu. Trzeba go na chwilę wyłączyć i się naprawia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NiVFedora Napisano Styczeń 31, 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 31, 2022 Dzięki za podpowiedzi. Problem częściowo rozwiązany. Pozmieniałem ustawienia routera i zmieniłem kanał z 13 na 9. Tylko wolałbym pozostać na tym 13 kanala bo to jest jedyny pusty kanał. wszystko inne jest zapchane. Pytanie, czemu Fedora nie widzi tak wysokiego kanału? inne distro czy win nie ma takiego problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radosław Napisano Styczeń 31, 2022 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 31, 2022 Jest za wysoki, bo może gdzieś jest w Fedorze ustawienie na USA, a tam maks jest 11? W Europie mamy jeszcze 12 i 13. http://winet.com.pl/sieci_wlan_rozk_ad_kana_w_pasmo_2_4ghz.htm Pozdrawiam Radek Głębicki 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Styczeń 31, 2022 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 31, 2022 4 godziny temu, NiVFedora napisał: Pytanie, czemu Fedora nie widzi tak wysokiego kanału? A co zwraca polecenie iw reg get oraz ls -l /etc/localtime Czy masz zainstalowany pakiet wireless-regdb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NiVFedora Napisano Styczeń 31, 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 31, 2022 1. iw reg get Cytuj w reg get global country US: DFS-FCC (2400 - 2472 @ 40), (N/A, 30), (N/A) (5150 - 5250 @ 80), (N/A, 23), (N/A), AUTO-BW (5250 - 5350 @ 80), (N/A, 23), (0 ms), DFS, AUTO-BW (5470 - 5730 @ 160), (N/A, 23), (0 ms), DFS (5730 - 5850 @ 80), (N/A, 30), (N/A), AUTO-BW (5850 - 5895 @ 40), (N/A, 27), (N/A), NO-OUTDOOR, AUTO-BW, PASSIVE-SCAN (57240 - 71000 @ 2160), (N/A, 40), (N/A) phy#0 country 99: DFS-UNSET (2402 - 2472 @ 40), (N/A, 20), (N/A) (2457 - 2482 @ 40), (N/A, 20), (N/A), PASSIVE-SCAN (5140 - 5360 @ 80), (N/A, 30), (N/A), PASSIVE-SCAN (5715 - 5860 @ 80), (N/A, 30), (N/A), PASSIVE-SCAN 2. I to mi amatorowi już cos mówi Da sie to naprawić? Cytuj ls -l /etc/localtime lrwxrwxrwx. 1 root root 38 01-23 12:30 /etc/localtime -> ../usr/share/zoneinfo/America/New_York 3. Nie, linuks jest swieży, nic poza mc nie doinstalowywałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomcio Napisano Styczeń 31, 2022 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 31, 2022 9 minut temu, NiVFedora napisał: Ta sie to naprawić? Podejrzewam, że wystarczy samo: iw reg set PL Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Styczeń 31, 2022 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 31, 2022 21 minut temu, NiVFedora napisał: country US: DFS-FCC Ponieważ tzw "Regulatory Domain" masz ustawione na US zamiast PL kanały 13 i 12 nie są dostępne. 26 minut temu, NiVFedora napisał: ls -l /etc/localtime lrwxrwxrwx. 1 root root 38 01-23 12:30 /etc/localtime -> ../usr/share/zoneinfo/America/New_York Strefę czasową masz ustawioną na "stany" zamiast na Polskę Strefę czasową możesz ustawić np. poleceniem timedatectl set-timezone Europe/Warsaw timedatectl set-timezone Europe/Warsaw 28 minut temu, NiVFedora napisał: 3. Nie, linuks jest swieży, nic poza mc nie doinstalowywałem. OK. tylko to nie jest odpowiedź na moje pytanie Czy pakiet jest zainstalowany (pewnie jest) możesz sprawdzić poleceniem rpm -q wireless-regdb W tym pakiecie są odpowiednie programy które sprawdzają w jakie strefie czasowej się znajdujesz (odczytując plik /etc/localtime) i na jej podstawie ustawiają odpowiednie Regulatory Domain. Gdy strefę czasową będziesz miał ustawiona na PL kanał 13 będzie dostępny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NiVFedora Napisano Luty 1, 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 1, 2022 OK. wpisałem polecania. i wyszło cś takiego: Cytuj rpm -q wireless-regdb wireless-regdb-2021.07.14-2.fc35.noarch Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Luty 1, 2022 Zgłoszenie Share Napisano Luty 1, 2022 3 godziny temu, NiVFedora napisał: wireless-regdb-2021.07.14-2.fc35.noarch To oznacza, że pakiet masz zainstalowany. Teraz wystarczy, że ustawisz odpowiednia strefę czasową, i kanał 13 powinien być dostępny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NiVFedora Napisano Luty 2, 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 2, 2022 Wszystko działa. Super i dzięki za rady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi