SeeM Napisano Kwiecień 7, 2022 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 7, 2022 Hej. Korzystał ktoś z Was z takiego cuda? Kupiłem z ciekawości i będę się posiłkował artykułem od producenta https://docs.nitrokey.com/start/linux/index.html , ale może ktoś miał takie, lub podobne? Będę wdzięczny za wszelkie porady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Kwiecień 7, 2022 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 7, 2022 Prawdę mówiąc pierwsze słyszę, do tej pory kojarzyłem tylko Yubikey. W repo Fedory jest aplikacja do obsługi. Jak już potestujesz, podziel się swoimi przemyśleniami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomcio Napisano Kwiecień 7, 2022 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 7, 2022 Pierwszy raz słyszę o tym sprzęcie. Ja na co dzień korzystam z Yubikey, tu nie ma za bardzo się o czym rozpisywać, po prostu działa Jak tak porównuję oba rozwiązania to (przynajmniej w twoim modelu) w oczy rzuca się brak FIDO2 oraz OTP – must have jeśli chcesz zabezpieczyć konta internetowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Kwiecień 8, 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 8, 2022 15 godzin temu, tomcio napisał: Pierwszy raz słyszę o tym sprzęcie. Ja na co dzień korzystam z Yubikey, tu nie ma za bardzo się o czym rozpisywać, po prostu działa Jak tak porównuję oba rozwiązania to (przynajmniej w twoim modelu) w oczy rzuca się brak FIDO2 oraz OTP – must have jeśli chcesz zabezpieczyć konta internetowe. Nie chcę. Nie mam kont na portalach społecznościowych i nie będę miał. Potrzebuję tylko GPG. Do OTP znalazłem bardzo ciekawy programik - https://play.google.com/store/apps/details?id=org.fedorahosted.freeotp&hl=pl - Nijak się ma do kluczy sprzętowych, ale do Nextclouda w zupełności wystarcza. W połączeniu z fail2ban (dzisiaj się przekonałem, że działa ) stanowi jak dla mnie dostateczną ochronę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomcio Napisano Kwiecień 8, 2022 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 8, 2022 8 godzin temu, SeeM napisał: Nie mam kont na portalach społecznościowych i nie będę miał. Internet to nie tylko społecznościówki. To też maile, github i inne wartościowe serwisy – a te zdecydowanie warto dodatkowo zabezpieczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi