SeeM Posted April 7, 2022 Report Share Posted April 7, 2022 Hej. Korzystał ktoś z Was z takiego cuda? Kupiłem z ciekawości i będę się posiłkował artykułem od producenta https://docs.nitrokey.com/start/linux/index.html , ale może ktoś miał takie, lub podobne? Będę wdzięczny za wszelkie porady. Link to comment Share on other sites More sharing options...
@sunrise Posted April 7, 2022 Report Share Posted April 7, 2022 Prawdę mówiąc pierwsze słyszę, do tej pory kojarzyłem tylko Yubikey. W repo Fedory jest aplikacja do obsługi. Jak już potestujesz, podziel się swoimi przemyśleniami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomcio Posted April 7, 2022 Report Share Posted April 7, 2022 Pierwszy raz słyszę o tym sprzęcie. Ja na co dzień korzystam z Yubikey, tu nie ma za bardzo się o czym rozpisywać, po prostu działa Jak tak porównuję oba rozwiązania to (przynajmniej w twoim modelu) w oczy rzuca się brak FIDO2 oraz OTP – must have jeśli chcesz zabezpieczyć konta internetowe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SeeM Posted April 8, 2022 Author Report Share Posted April 8, 2022 15 godzin temu, tomcio napisał: Pierwszy raz słyszę o tym sprzęcie. Ja na co dzień korzystam z Yubikey, tu nie ma za bardzo się o czym rozpisywać, po prostu działa Jak tak porównuję oba rozwiązania to (przynajmniej w twoim modelu) w oczy rzuca się brak FIDO2 oraz OTP – must have jeśli chcesz zabezpieczyć konta internetowe. Nie chcę. Nie mam kont na portalach społecznościowych i nie będę miał. Potrzebuję tylko GPG. Do OTP znalazłem bardzo ciekawy programik - https://play.google.com/store/apps/details?id=org.fedorahosted.freeotp&hl=pl - Nijak się ma do kluczy sprzętowych, ale do Nextclouda w zupełności wystarcza. W połączeniu z fail2ban (dzisiaj się przekonałem, że działa ) stanowi jak dla mnie dostateczną ochronę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomcio Posted April 8, 2022 Report Share Posted April 8, 2022 8 godzin temu, SeeM napisał: Nie mam kont na portalach społecznościowych i nie będę miał. Internet to nie tylko społecznościówki. To też maile, github i inne wartościowe serwisy – a te zdecydowanie warto dodatkowo zabezpieczyć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts