Gość Napisano Luty 4, 2023 Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2023 W Wind10/11 można korygować głębię bitową dźwięku i częstotliwość próbkowania i tym samym dostosować je do różnych wymagań i możliwości sprzętu. Jak to zrobić w Linux? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Luty 5, 2023 Zgłoszenie Share Napisano Luty 5, 2023 Jak, że to nie moja działka i najważniejsze dla mnie, że odtwarza dźwięk to jedyne co mogę zasugerować to lekturę https://wiki.archlinux.org/title/PipeWire#Changing_the_sample_rate oraz https://gitlab.freedesktop.org/pipewire/pipewire/-/wikis/Config-client PS. Jeszcze jeden artykuł https://discovery.endeavouros.com/audio/audiophile/2022/01/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Luty 5, 2023 Zgłoszenie Share Napisano Luty 5, 2023 ja to sobie zawsze klikam w programach do nagrywania dźwięku, w każdym osobno. Problem pojawia się niestety, kiedy mam inne próbkowanie w różnych aplikacjach. Dlatego nadal używam 16 bitów i 44,1 kHz. Zrobiłem sobie małe studio muzyczne w taki sposób, żeby nie używać przy tym komputera. Doceniam pipewire, które absolutnie pozamiatało wreszcie audio na Linuksie. Ale próbkowanie w różnych aplikacjach to nadal jest dla mnie problem nie do obejścia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomcio Napisano Luty 5, 2023 Zgłoszenie Share Napisano Luty 5, 2023 Kompletnie nie moja działka – mi wystarczy, że jest dźwięk – ale bawiłem się kiedyś Easy Effects. Być może to jest odpowiedź na twoje problemy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano Luty 6, 2023 Zgłoszenie Share Napisano Luty 6, 2023 Nie jestem biegły w anielskim . Zapoznałem się z artykułami, ale chciałbym wiedzieć jak w Fedorze ustawić 24 bit / 96000 Hz? Chodzi o komendy. Pytam, bo jedne dystrybucje brzmią lepiej, inne gorzej. Chyba domyślne ustawienia mają inne... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Luty 6, 2023 Zgłoszenie Share Napisano Luty 6, 2023 45 minut temu, xarx napisał: Nie jestem biegły w anielskim . Zapoznałem się z artykułami, ale chciałbym wiedzieć jak w Fedorze ustawić 24 bit / 96000 Hz? Chodzi o komendy. Pytam, bo jedne dystrybucje brzmią lepiej, inne gorzej. Chyba domyślne ustawienia mają inne... Jeżeli jesteś w stanie usłyszeć różnicę pomiędzy 24 i 16 bitowym próbkowaniem, to wielki szacun. Utwórz plik /etc/pulse/daemon.conf i napisz w nim default-sample-format = s24le default-sample-rate = 96000 Zabij proces pulseaudio za pomocą: $ killall -v pulseaudio Uruchomi się automatycznie. Niektóre programy mogą brzmieć trochę dziwnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Luty 6, 2023 Zgłoszenie Share Napisano Luty 6, 2023 SeeM opisał jak to zrobić dla pulseaudio, ja opisze dla pipewire, które jest obecnie domyślne dla Fedory. Wygląda, że musisz skopiować plik /usr/share/pipewire/pipewire.conf do ~/pipewire/pipewire.conf a następnie ustawić default.clock.rate = 96000 default.clock.allowed-rates = [ 48000 44100 96000 ] Pipewire wewnętrznie używa 32 bitów i chyba jeżeli masz przetwornik 24 bitowy to automatycznie konwertuje je do 24 bitów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano Luty 9, 2023 Zgłoszenie Share Napisano Luty 9, 2023 Cytuj ~/pipewire/pipewire.conf Wszystko jasne, tylko co znaczy ta tylda, bo zawsze miałem w Linux kłopot ze ścieżkami dostępu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Luty 9, 2023 Zgłoszenie Share Napisano Luty 9, 2023 21 minut temu, xarx napisał: Wszystko jasne, tylko co znaczy ta tylda Jest to katalog domowy użytkownika, w ten sposób polecenie jest uniwersalne i wykonuje się dla dowolnego użytkownika w ten sam sposób np. cp plik.txt ~/ jeżeli je wykona root to plik zostanie skopiowany do katalogu /root natomiast jeżeli wykona je użytkownik bob, to plik znajdzie się w jego katalogu domowym, czyli np. /home/bob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano Marzec 1, 2023 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 1, 2023 Cytuj default.clock.rate = 96000 default.clock.allowed-rates = [ 48000 44100 96000 ] A jeszcze spytam jak by to zapisać dla 192000Hz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano Marzec 7, 2023 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 7, 2023 Pytam, bo powyższe ustawienia dały tylko minimalną poprawę. Wind niestety śmiga lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano Kwiecień 1, 2023 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 1, 2023 Nadal potrzebuję pomocy. Dźwięk jest nadal kiepski. Jest tak jak poniżej. Czy to Okej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Kwiecień 1, 2023 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 1, 2023 6 godzin temu, xarx napisał: Jest tak jak poniżej. Czy to Okej? Aby to zadziałało musisz usunąć znaki komentarza (#) z przed linii które zmieniłeś. Czyli to ma wyglądać tak: default.clock.rate = 96000 default.clock.allowed-rates = [ 48000 44100 96000 ] a nie tak #default.clock.rate = 96000 #default.clock.allowed-rates = [ 48000 44100 96000 ] W dniu 1.03.2023 o 22:36, xarx napisał: A jeszcze spytam jak by to zapisać dla 192000Hz? Tak jak w poprzednich przypadkach, czyli: default.clock.rate = 192000 default.clock.allowed-rates = [ 48000 44100 96000 192000 ] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano Kwiecień 1, 2023 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 1, 2023 Wielkie dzięki. Działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano Kwiecień 3, 2023 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2023 Przepraszam, na przedstawionym zrzucie, jaka jest ustawiona liczba bitów? Tzn. Jaka jest domyślna w Pipewire? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi