xarx Posted February 4 Report Share Posted February 4 W Wind10/11 można korygować głębię bitową dźwięku i częstotliwość próbkowania i tym samym dostosować je do różnych wymagań i możliwości sprzętu. Jak to zrobić w Linux? Link to comment Share on other sites More sharing options...
@sunrise Posted February 5 Report Share Posted February 5 Jak, że to nie moja działka i najważniejsze dla mnie, że odtwarza dźwięk to jedyne co mogę zasugerować to lekturę https://wiki.archlinux.org/title/PipeWire#Changing_the_sample_rate oraz https://gitlab.freedesktop.org/pipewire/pipewire/-/wikis/Config-client PS. Jeszcze jeden artykuł https://discovery.endeavouros.com/audio/audiophile/2022/01/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
SeeM Posted February 5 Report Share Posted February 5 ja to sobie zawsze klikam w programach do nagrywania dźwięku, w każdym osobno. Problem pojawia się niestety, kiedy mam inne próbkowanie w różnych aplikacjach. Dlatego nadal używam 16 bitów i 44,1 kHz. Zrobiłem sobie małe studio muzyczne w taki sposób, żeby nie używać przy tym komputera. Doceniam pipewire, które absolutnie pozamiatało wreszcie audio na Linuksie. Ale próbkowanie w różnych aplikacjach to nadal jest dla mnie problem nie do obejścia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomcio Posted February 5 Report Share Posted February 5 Kompletnie nie moja działka – mi wystarczy, że jest dźwięk – ale bawiłem się kiedyś Easy Effects. Być może to jest odpowiedź na twoje problemy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
xarx Posted February 6 Author Report Share Posted February 6 Nie jestem biegły w anielskim . Zapoznałem się z artykułami, ale chciałbym wiedzieć jak w Fedorze ustawić 24 bit / 96000 Hz? Chodzi o komendy. Pytam, bo jedne dystrybucje brzmią lepiej, inne gorzej. Chyba domyślne ustawienia mają inne... Link to comment Share on other sites More sharing options...
SeeM Posted February 6 Report Share Posted February 6 45 minut temu, xarx napisał: Nie jestem biegły w anielskim . Zapoznałem się z artykułami, ale chciałbym wiedzieć jak w Fedorze ustawić 24 bit / 96000 Hz? Chodzi o komendy. Pytam, bo jedne dystrybucje brzmią lepiej, inne gorzej. Chyba domyślne ustawienia mają inne... Jeżeli jesteś w stanie usłyszeć różnicę pomiędzy 24 i 16 bitowym próbkowaniem, to wielki szacun. Utwórz plik /etc/pulse/daemon.conf i napisz w nim default-sample-format = s24le default-sample-rate = 96000 Zabij proces pulseaudio za pomocą: $ killall -v pulseaudio Uruchomi się automatycznie. Niektóre programy mogą brzmieć trochę dziwnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
@sunrise Posted February 6 Report Share Posted February 6 SeeM opisał jak to zrobić dla pulseaudio, ja opisze dla pipewire, które jest obecnie domyślne dla Fedory. Wygląda, że musisz skopiować plik /usr/share/pipewire/pipewire.conf do ~/pipewire/pipewire.conf a następnie ustawić default.clock.rate = 96000 default.clock.allowed-rates = [ 48000 44100 96000 ] Pipewire wewnętrznie używa 32 bitów i chyba jeżeli masz przetwornik 24 bitowy to automatycznie konwertuje je do 24 bitów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
xarx Posted February 9 Author Report Share Posted February 9 Cytuj ~/pipewire/pipewire.conf Wszystko jasne, tylko co znaczy ta tylda, bo zawsze miałem w Linux kłopot ze ścieżkami dostępu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
@sunrise Posted February 9 Report Share Posted February 9 21 minut temu, xarx napisał: Wszystko jasne, tylko co znaczy ta tylda Jest to katalog domowy użytkownika, w ten sposób polecenie jest uniwersalne i wykonuje się dla dowolnego użytkownika w ten sam sposób np. cp plik.txt ~/ jeżeli je wykona root to plik zostanie skopiowany do katalogu /root natomiast jeżeli wykona je użytkownik bob, to plik znajdzie się w jego katalogu domowym, czyli np. /home/bob Link to comment Share on other sites More sharing options...
xarx Posted March 1 Author Report Share Posted March 1 Cytuj default.clock.rate = 96000 default.clock.allowed-rates = [ 48000 44100 96000 ] A jeszcze spytam jak by to zapisać dla 192000Hz? Link to comment Share on other sites More sharing options...
xarx Posted March 7 Author Report Share Posted March 7 Pytam, bo powyższe ustawienia dały tylko minimalną poprawę. Wind niestety śmiga lepiej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
xarx Posted April 1 Author Report Share Posted April 1 Nadal potrzebuję pomocy. Dźwięk jest nadal kiepski. Jest tak jak poniżej. Czy to Okej? Link to comment Share on other sites More sharing options...
@sunrise Posted April 1 Report Share Posted April 1 6 godzin temu, xarx napisał: Jest tak jak poniżej. Czy to Okej? Aby to zadziałało musisz usunąć znaki komentarza (#) z przed linii które zmieniłeś. Czyli to ma wyglądać tak: default.clock.rate = 96000 default.clock.allowed-rates = [ 48000 44100 96000 ] a nie tak #default.clock.rate = 96000 #default.clock.allowed-rates = [ 48000 44100 96000 ] W dniu 1.03.2023 o 22:36, xarx napisał: A jeszcze spytam jak by to zapisać dla 192000Hz? Tak jak w poprzednich przypadkach, czyli: default.clock.rate = 192000 default.clock.allowed-rates = [ 48000 44100 96000 192000 ] Link to comment Share on other sites More sharing options...
xarx Posted April 1 Author Report Share Posted April 1 Wielkie dzięki. Działa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
xarx Posted April 3 Author Report Share Posted April 3 Przepraszam, na przedstawionym zrzucie, jaka jest ustawiona liczba bitów? Tzn. Jaka jest domyślna w Pipewire? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts