Jump to content

[Początkujacy]Problemy z instacją,uruchomieniem "PostgreSQL" na Fedorze37

ADAM00
 Share

Recommended Posts

Witam.

Proszę kolegów  linuxowców o pomoc.:P

Sprzet laptop DELL 6600M z  systemami Win7 Proffesional i Fedora 37.  Próbówalem zainstalowac PostgreSQL  na WIN7 ale jest jakis problem z wersjami wieć postanowilem ze zainstaluje PostgreSQL   na Fedore37. Korzystam z poradnika  Instalacja i konfiguracja PostgreSQL na Fedorze i zablokowałem sie na wstepie przy instacji ponizej rzut ekranu.

Pozdrawiam ADAM

Zrzut ekranu z 2023-03-13 09-53-44.png

Ten poradnik ma 11 lat. (-: Z grubsza będzie zgodny, ale parę rzeczy się zmieniło. Najpierw zaloguj się na użytkownika postgres, a potem wykonaj initdb:

$ sudo su - postgres
$ initdb

Prawie wszystkie operacja na bazie danych będziesz wykonywał użytkownikiem "postgres", więc polecam przełączać się na niego regularnie.

• Like 1

31 minut temu, SeeM napisał:

Ten poradnik ma 11 lat. (-: Z grubsza będzie zgodny, ale parę rzeczy się zmieniło. Najpierw zaloguj się na użytkownika postgres, a potem wykonaj initdb:

$ sudo su - postgres
$ initdb

Prawie wszystkie operacja na bazie danych będziesz wykonywał użytkownikiem "postgres", więc polecam przełączać się na niego regularnie.

Powyższą wskazówkę i krok wykonałem

Zrzut ekranu z 2023-03-13 11-28-52.png

Użytkownik postgres nie potrzebuje hasła. Tylko przeszkadza, ponieważ trzeba je wpisywać za każdym razem, kiedy chce się uruchomić psql.

Przy okazji: kiedy chcesz coś zrobić przy bazie danych postres, to zawsze zaloguj się najpierw jako ten użytkownik:

sudo su - postgres

W innym wypadku możesz niechcący zmienić hasło sobie, zamiast postgresowi, albo zrobić coś dziwnego. Uytkownik postrges ma uprawnienia zapisuj w katalogu /var/lib/postrges, który jest przy okazji jego katalogiem domowym. Także niczego nie nabroi. Może oczwyście zepsuć bazy danych, ale tylko to.

• Like 1

Już się doczytałęm, co próbujesz zrobić.

sudo postgres=#

Powyższa konstrukcja nie ma sensu. Sudo oczekuje parametru oraz nazwy użytkownika, na którego chcesz się przełączyć. Sudo nie ma nic wspólnego z bazą danych Postgres. Służy tylko jako wygodne narzędzie do logowania się na użytkownika postgres:

sudo su - postgres

I w tym przypadku tylko do tego. Hasło, o jakie sudo prosi nie jest hasłem użytkownika postgres, ale tym, którego używasz przy uruchamianiu systemu, żeby zalogować się do pulpitu.

• Like 1

W dniu 13.03.2023 o 17:09, SeeM napisał:

w tym przypadku tylko do tego. Hasło, o jakie sudo prosi nie jest hasłem użytkownika postgres, ale tym, którego używasz przy uruchamianiu systemu, żeby zalogować się do pulpitu.

To jaki jest nastepny krok,  ? sugerujac sie  poradnikiem "Instalacja i konfiguracja PostgreSQL na Fedorze"

15 godzin temu, tomcio napisał:

Zapomnij o tym poradniku, skorzystaj z czegoś współczesnego:

https://docs.fedoraproject.org/en-US/quick-docs/postgresql/

15 godzin temu, sunrise napisał:

To zależy co chcesz zrobić, może ten poradnik Ci pomoże (tomcio mnie uprzedził).

Generalnie, polecenia wpisujesz nie tam gdzie powinieneś (zamiast w programie psql to w terminalu) oraz używasz nie odpowiedniego użytkownika  dla polecenia sudo.

Dzięki za link

Chodzi o uruchomienie i naukę PostgreSQL tak jak w tym poradniku Wprowadzenie do zagadnień PostgreSQL. Cz.1,  ale w poradniku  jest na wyzszym systemie niz Win 7 pewnie  WIn 10/11  i by działało  tylko tu jest problem, bo   mam na laptopie  DELL M6600 zainstalowane dwa  (na oddzielnych  dyskach ) systemy WIn7 i Fedore 37 . I korzystam  z włączoną opcją w BIOS  Optimus nvidia dla WIN7 i nie chcę instalowac win8/10/11 zostaje z Fedorą (37).