Jump to content

Mapowanie skrótów klawiszowych na inne... skróty

Jonshu
 Share

Recommended Posts

Cześć,

chciałbym poprosić o wskazówkę czy istnieje jakiś sposób żeby uprościć sobie korzystanie ze skrótów klawiszowych,
np. przeglądarka potrzebuje CTRL+R albo F5 do odświeżenia , żaden nie jest dla mnie poręczny ale te skróty są sztywne,
czy mogę zrobić tak żeby naciśnięcie jakiegoś innego skrótu np. (CTRL+Q, albo pojedynczego klawisza np. ~) powodowało zdarzenie naciśnięcia CTRL+R?

pozdrawiam,

Zależy, z jakiej przeglądarki korzystasz. W Vivaldi nie ma żadnych przeszkód, aby  w zasadzie dowolną akcję, trzeba jedynie zaznaczyć ptaszka przy opcji skrótów jednoklawiszowych (i domyślnie całkiem sensownie poprzypisywane klawisze). Z tego co wiem i sprawdzałem to inne przeglądarki nie mają takich możliwości bez rozszerzeń typu Vimium – te co prawda przydadzą się najbardziej jeśli chciałbyś poruszać się po stronie wyłącznie klawiaturą (ta część jest nawet bardziej rozbudowana niż w Vivaldi), ale jeśli chciałbyś wykonać jakąś akcję specyficzną dla przeglądarki (np. wyciszenie karty czy łańcuchy poleceń) to może być ciężko.

To, co proponuje @sunrise to też jakiś sposób, wada jest jednak taka, że jak tam ustawisz skróty, to będą one ci działać globalnie również poza przeglądarką – przynajmniej tak było gdy ostatnio korzystałem z tego programu.

dzięki za odpowiedzi,

tak, znam oczywiście możliwości Vivaldi, nawet za czasów kiedy to było Operą z silnikiem Presto.
Obecnie żadna przeglądarka na Webkicie poza Vivaldi nie daje możliwości konfigurowania skrótów klawiszowych, ale Vivaldi ma jedną niesamowicie dużą wadę - czas uruchamiania, m.in. z tego powodu pracuję na Brave Browser. 

• 3 months later...
W dniu 19.10.2023 o 14:45, sunrise napisał:

Może spróbuj programu input-remapper (jest w repo) https://github.com/sezanzeb/input-remapper

Trochę nekrologia, ale potwierdzam. Input Remmaper jest uruchamiany jako usługa przez systemd i pozwala graficznie wyklikać wszystko. Owo wszystko jest prawie wadą tego programiku, ponieważ pomimo przemyślanego interfejsu trzeba go trochę mentalnie ogarnąć. Udało mi się odtworzyć mój ulubiony układ klawiatury dla leworęcznych z wykorzystaniem numpada zamiast alt+q oraz alt+tab.

Warte paru złotych - https://ko-fi.com/sezanzeb  .

ir.jpg

• Upvote 1

• 1 month later...