Skocz do zawartości

Jak prawidłowo instalować Virtualbox w Fedorze 40?

dt3

Rekomendowane odpowiedzi

Hej po długiej przerwie wróciłem do Fedory na nowym laptopie (Inspiron 14 Plus, Fedora 40 w dualboocie z Windows 11)

Przedtem na CentOSie zwyczajnie pobierałem paczki ze strony Oracle, instalowałem, potem podpisywałem moduł do kernela według jakiegoś poradnika z Ubuntu i wszystko śmigało ... ale to było dawno. Niewiele już pamiętam z tamtej metody.

Obecnie gdzieś mi mignęło, że mam instalować paczki nie ze strony Oracle a z Rpmfusion.
Instalować się to instaluje, użytkownika do grupy vboxusers z linii poleceń ręcznie dodaję.

Problem zaczyna się pojawiać gdy próbuję doinstalować moduł (według instrukcji z komunikatu błędu wywalanego przy próbie uruchomienia maszyny wirtualnej w Virtualbox)

mi@fedora:~$ sudo  dnf install akmod-VirtualBox kernel-devel-$(uname -r)
[sudo] password for mi: 
Last metadata expiration check: -1 day, 23:58:47 ago on nie, 4 sie 2024, 21:17:12.
Package akmod-VirtualBox-7.0.20-1.fc40.x86_64 is already installed.
No match for argument: kernel-devel-6.9.9-200.fc40.x86_64
Error: Unable to find a match: kernel-devel-6.9.9-200.fc40.x86_64
mi@fedora:~$ sudo akmods; systemctl restart vboxdrv.service
Checking kmods exist for 6.9.9-200.fc40.x86_64             [  OK  ]
Files needed for building modules against kernel
6.9.9-200.fc40.x86_64 could not be found as the following
directories are missing:
/usr/src/kernels/6.9.9-200.fc40.x86_64/
/lib/modules/6.9.9-200.fc40.x86_64/build/Is the correct kernel-devel package installed?                                                    [FAILED]
Checking kmods exist for 6.9.12-200.fc40.x86_64            [  OK  ]
Job for vboxdrv.service failed because the control process exited with error code.
See "systemctl status vboxdrv.service" and "journalctl -xeu vboxdrv.service" for details.

Na wariata próbowałem poszukać i doinstalować moduły ale boję się, że tak po omacku to narobię więcej szkody niż pożytku

sudo dnf install buildsys-build-rpmfusion-kerneldevpkgs-current.x86_64

niestety pomimo dodania, nie posunąłem się do przodu z Virtualboxem.

Poradźcie jakiś sensowny tutorial jak instalować Virtualboxa w nowej Fedorce jeśli na komputerze mam włączony secure boot.

też myślałem, że to kwestia nagłówków do kernela, ale mam wrażenie, że kernel devel i jądro mają tą samą wersje

mi@fedora:~$ rpm -q kernel-devel
kernel-devel-6.9.12-200.fc40.x86_64
mi@fedora:~$ uname -a
Linux fedora 6.9.12-200.fc40.x86_64 #1 SMP PREEMPT_DYNAMIC Sat Jul 27 15:56:15 UTC 2024 x86_64 GNU/Linux

Czyli spróbować jeszcze raz z pakietem od Oracle? Czy raczej spróbować podpisać moduł do kernela?

PS. myślałem, że virt-manager to raczej do gnome-boxes. Niby działa, ale cały workflow i przygotowane maszyny wirtualne mam pod virtualbox. Ot wskazuje w virtualbox właściwy obraz, forwarduje port i korzystam ze skanerów, aparatów itp. które mają soft i sterowniki tylko pod konkretne, stare, wersje windowsa.

kernel-devel i kernel masz w tej samej wersji (6.9.12-200), ale wcześniej kernel miałeś w wersji 6.9.9-200 i próba instalacji kernel-devel dla tej wersji się nie powiodła. Ja bym spróbował usunąć pakiet akmod-VirtualBox i zainstalował go ponownie.

mi@fedora:~$ sudo dnf search akmod-VirtualBox
Last metadata expiration check: 0:24:46 ago on pon, 5 sie 2024, 21:15:33.
=========================================================================== Name Exactly Matched: akmod-VirtualBox ===========================================================================
akmod-VirtualBox.x86_64 : Akmod package for VirtualBox kernel module(s)
mi@fedora:~$ akmods; systemctl restart vboxdrv.service
grep: /boot/grub2/grubenv: Permission denied
Needs to run as root to be able to install rpms.           [FAILED]
Job for vboxdrv.service failed because the control process exited with error code.
See "systemctl status vboxdrv.service" and "journalctl -xeu vboxdrv.service" for details.

Na razie dotarłem do jednego błędu: brakowało mi pakietu okulary-na-nosie i robiłem literówkę w pakiecie akmod-VirtualBox

EDIT:
obecnie mam już w systemie

Package akmod-VirtualBox-7.0.20-1.fc40.x86_64 is already installed

i całkowicie się pogubiłem, pomimo doinstalowania okularów na nos ;)

systemctl status vboxdrv.service
× vboxdrv.service - Linux kernel module init script
     Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/system/vboxdrv.service; enabled; preset: enabled)
    Drop-In: /usr/lib/systemd/system/service.d
             └─10-timeout-abort.conf
     Active: failed (Result: exit-code) since Mon 2024-08-05 21:41:42 CEST; 2min 44s ago
    Process: 7711 ExecStart=/sbin/modprobe vboxdrv (code=exited, status=1/FAILURE)
   Main PID: 7711 (code=exited, status=1/FAILURE)
        CPU: 30ms

sie 05 21:41:42 fedora systemd[1]: Starting vboxdrv.service - Linux kernel module init script...
sie 05 21:41:42 fedora modprobe[7711]: modprobe: ERROR: could not insert 'vboxdrv': Key was rejected by service
sie 05 21:41:42 fedora systemd[1]: vboxdrv.service: Main process exited, code=exited, status=1/FAILURE
sie 05 21:41:42 fedora systemd[1]: vboxdrv.service: Failed with result 'exit-code'.
sie 05 21:41:42 fedora systemd[1]: Failed to start vboxdrv.service - Linux kernel module init script.

Wygląda na to, że jestem już krok do przodu ale muszę podpisać moduł. (Mam dualboota z Win11 czyli UEFI + Secure Boot)

Edytowane przez dt3
ślepota - zapomniałem wkleić istotny szczegół