bilbo Napisano Listopad 2 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 2 Czesc Jestescie w stanie polecic wartosciowe i dobre ksiazki w jezyku polskim dla osob rozpoczynajacych swoje doswiadczenie z linuxem? Zalezy mi na tym, aby poznac srodoiwsko w ktorym pracuje, calkowite podstawy, zrumiec maszyne, wiedziec co robie, co do czego sluzy, po co i dlaczego. Ponadto zalezy mi na tym aby zrozumiec rozne srodowiska np. Ubuntu, Fedora itp. Zrozumiec skad to sie wszystko wzielo, do czego rozne srodowiska sa wykorzystywane. Chcialbym poznac, oraz zrozumiec take pojecia jak DNS, PROXY, nauczuc sie podstawowych komendt itp itd. Do tej pory znalalzem takie ksiazki: Quote - Linux Internet Serwer. Czarna ksiega - Linux. Wprowadzenie do wiersza polecen - Linux. Leksykon kieszonkowy - Jak dziala linux. Podrecznik administratora - Linux. Biblia. Ubuntu, Fedora... Jesli powyzsze ksiazki sa Wam znane, czy polecilibyscie je osobie zaczynajaca swoje dzialania w systmie linux? Moze macie inne propozycje? Podrzucam te ksiazki poniewaz wiele z nich jest wydana dosc dawno, i nie wiem na ile moga byc aktualne na dzien dzisiejszy - wynika to oczywiscie z mojej niewiedzy Wiem, ze moge znalezc wiele info w sieci, aczkolwiek preferuje nauke z ksiazek Bede wdzieczny za podzielenie sie wiedza! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomcio Napisano Listopad 2 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 2 Tak naprawdę istnieją tylko dwie książki, na które warto stracić czas: - Unix i Linux. Przewodnik administratora systemów. - Linux. Wprowadzenie do wiersza poleceń – choć tą polecam w wersji angielskiej – dosłownie 3 dni temu wyszła 6 edycja No i ma tę przewagę nad polskim wydaniem, że oryginał jest dostępny za darmo na licencji Creative Commons. Do pobrania tutaj https://www.linuxcommand.org/tlcl.php A dalej to już specjalizacja w dziedzinie, która cię najbardziej interesuje, niekoniecznie przez książki Na pewno trzymaj się z dala od wszelkich książek, które stawiają na kilkanie po GUI (najlepiej odstaw wszystkie, które poświęcają więcej niż rozdział na przedstawienie dostępnych wyborów DE/WM), czyli de facto większość twoich propozycji – srogo się na nich zawiedziesz, bo raz, że GUI z czasem potrafi się zmieniać, dwa, że po darmowych fragmentach widać, że screeny pochodzą z bardzo starych wersji, i trzy w ten sposób tak naprawdę niezbyt wiele się nauczysz, a na pewno nie poruszania się po konsoli jeśli na tym ci zależy. No i miej świadomość, że samo przeczytanie nawet najlepszych książek nic ci nie da jeśli nie wdrożysz wiedzy w praktyce (pomijając dzieła typowo o historii Linuxa czy IT). Na swoim przykładzie mogę to potwierdzić – mam kilka książek o Linuksie, żadnej w całości nie przeczytałem, a co najwyżej wyrywkowo małe fragmenty. Ponadto nie mam wykształcenia informatycznego (jestem po polonistyce), a pracuję jako sysadmin. Cała moja wiedza pochodzi z grzebania w systemie, eksperymentowania oraz czytania manuali i dokumentacji (obowiązek jeśli poważnie myślisz o Linuksie) 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bilbo Napisano Listopad 7 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 7 Dzieki za odpowiedz i rady Ksiazki traktuje jako 'baze wyjsciowa', poznanie historii, podstawy itp. A czas na praktyke i 'grzebanie' w systemie to koniecznosc, i wrecz obowiazek ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fedoras Napisano Listopad 9 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 9 W dniu 2.11.2024 o 20:17, tomcio napisał: jest dostępny za darmo na licencji Creative Commons. Do pobrania tutaj https://www.linuxcommand.org/tlcl.php Potęga. Wielkie dzięki @tomcio :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi