mendygrau Napisano Piątek at 20:17 Zgłoszenie Share Napisano Piątek at 20:17 Witam. Co jakiś czas od wielu lat aktualizuję system komendą "dnf update" i dziś po tym zabiegu okazało się że niektóre programy nie mają interfejsu, wyświetla się okno ale niczego w nim nie ma, jakby samo tło, brak przycisków, czegokolwiek, po prostu prostokąt na ekranie. Dotyczy to między innymi wszystkich apek "gnome", kalkulator, nautilus, ustawienia, tweaks, extenssions itd.; przykładowo terminal, przeglądarka, libreoffice normalnie działają. Ktoś ma pomysł co jest grane? Karta graficzna Intel, w procesorze i7-3770. Na świeżym nowym użytkowniku jest to samo, więc to raczej nie problem z profilem użytkownika. Za wszelakie pomysły jak to naprawić z góry dzięki. Serdecznie pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Sobota at 06:02 Zgłoszenie Share Napisano Sobota at 06:02 Pierwszo widzę takie coś. Jedyne, co znalazłem podobnego, to zmienna środowiskowa do renderowania dla gtk https://github.com/microsoft/wslg/issues/922#issuecomment-1467606572 . Wygląda na błąd po stronie sterowników graficznych, na którym pechowo bardzo GTK4. Można to zweryfikować uruchamiając system przy użyciu poprzedniego kernela. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Sobota at 06:54 Zgłoszenie Share Napisano Sobota at 06:54 Prawdopodobnie bug w mesie. https://www.reddit.com/r/Fedora/comments/1l4qk7m/comment/mwcvhn8/ 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mendygrau Napisano Sobota at 10:04 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sobota at 10:04 Dzięki za szybkie odpowiedzi. Na pewno zainstalowało się sporo aktualizacji MESA. Uruchomienie na poprzednim kernelu (u mnie 8.300) daje ten sam efekt co na najnowszym (9.300), na wayland puste okna, więc wniosek że to te paczki mesa? Nie wiem, czy z tym kombinować, czy po prostu na xorg-u zaczekać na kolejne aktualizacje? Serdecznie pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zibi743 Napisano Sobota at 19:02 Zgłoszenie Share Napisano Sobota at 19:02 Jeśli masz możliwość to uruchom z menedżera rozruchu X-11. Wtedy zobaczysz... W przypadku gdyby o był bug w mesie to za jakiś czas może poprawią... SeeM pisze, że to błąd po stronie sterowników graficznych. Ja wykonałbym procedury instalacji sterowników graficznych od nowa z repozytorium o ile tam są. Do doświadczonych Linuksowców: jeśli ten krok nie jest niezbędny to proszę o poprawienie mnie... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Sobota at 19:24 Zgłoszenie Share Napisano Sobota at 19:24 To raczej nie jest wina sterowników grafiki, można spróbować obniżyć wersję mesy poleceniem sudo dnf downgrade mesa-* 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mendygrau Napisano Sobota at 19:32 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sobota at 19:32 Tak, o MESA chodziło. Dzięki!!!!! Przy okazji jeszcze jako ciekawostka, nie działało też przełączanie języka klawiatury nawet w xorg-u. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zibi743 Napisano wczoraj o 09:14 Zgłoszenie Share Napisano wczoraj o 09:14 13 godzin temu, sunrise napisał: To raczej nie jest wina sterowników grafiki, można spróbować obniżyć wersję mesy poleceniem sudo dnf downgrade mesa-* Przydatna informacja dla mnie i pozostałych Forumowiczów. Może kiedyś się przyda... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi