Jump to content

Po aktualizacji puste okna na Wayland Fedora42

Recommended Posts

Witam. 

Co jakiś czas od wielu lat aktualizuję system komendą "dnf update" :) i dziś po tym zabiegu okazało się że niektóre programy nie mają interfejsu, wyświetla się okno ale niczego w nim nie ma, jakby samo tło, brak przycisków, czegokolwiek, po prostu prostokąt na ekranie. Dotyczy to między innymi wszystkich apek "gnome", kalkulator, nautilus, ustawienia, tweaks, extenssions itd.; przykładowo terminal, przeglądarka, libreoffice normalnie działają. Ktoś ma pomysł co jest grane? Karta graficzna Intel, w procesorze i7-3770. Na świeżym nowym użytkowniku jest to samo, więc to raczej nie problem z profilem użytkownika. Za wszelakie pomysły jak to naprawić z góry dzięki. 

Serdecznie pozdrawiam :)

Dzięki za szybkie odpowiedzi. Na pewno zainstalowało się sporo aktualizacji MESA.

Uruchomienie na poprzednim kernelu (u mnie 8.300) daje ten sam efekt co na najnowszym (9.300), na wayland puste okna, więc wniosek że to te paczki mesa? 

Nie wiem, czy z tym kombinować, czy po prostu na xorg-u zaczekać na kolejne aktualizacje?

Serdecznie pozdrawiam!

Jeśli masz możliwość to uruchom z menedżera rozruchu X-11. Wtedy zobaczysz... W przypadku gdyby o był bug w mesie to za jakiś czas może poprawią... SeeM pisze, że to  błąd po stronie sterowników graficznych. Ja wykonałbym procedury instalacji sterowników graficznych od nowa z repozytorium o ile tam są. Do doświadczonych Linuksowców: jeśli ten krok nie jest niezbędny to proszę o poprawienie mnie...

• Like 1