mendygrau Posted June 6 Report Share Posted June 6 Witam. Co jakiś czas od wielu lat aktualizuję system komendą "dnf update" i dziś po tym zabiegu okazało się że niektóre programy nie mają interfejsu, wyświetla się okno ale niczego w nim nie ma, jakby samo tło, brak przycisków, czegokolwiek, po prostu prostokąt na ekranie. Dotyczy to między innymi wszystkich apek "gnome", kalkulator, nautilus, ustawienia, tweaks, extenssions itd.; przykładowo terminal, przeglądarka, libreoffice normalnie działają. Ktoś ma pomysł co jest grane? Karta graficzna Intel, w procesorze i7-3770. Na świeżym nowym użytkowniku jest to samo, więc to raczej nie problem z profilem użytkownika. Za wszelakie pomysły jak to naprawić z góry dzięki. Serdecznie pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
SeeM Posted June 7 Report Share Posted June 7 Pierwszo widzę takie coś. Jedyne, co znalazłem podobnego, to zmienna środowiskowa do renderowania dla gtk https://github.com/microsoft/wslg/issues/922#issuecomment-1467606572 . Wygląda na błąd po stronie sterowników graficznych, na którym pechowo bardzo GTK4. Można to zweryfikować uruchamiając system przy użyciu poprzedniego kernela. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
@sunrise Posted June 7 Report Share Posted June 7 Prawdopodobnie bug w mesie. https://www.reddit.com/r/Fedora/comments/1l4qk7m/comment/mwcvhn8/ 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mendygrau Posted June 7 Author Report Share Posted June 7 Dzięki za szybkie odpowiedzi. Na pewno zainstalowało się sporo aktualizacji MESA. Uruchomienie na poprzednim kernelu (u mnie 8.300) daje ten sam efekt co na najnowszym (9.300), na wayland puste okna, więc wniosek że to te paczki mesa? Nie wiem, czy z tym kombinować, czy po prostu na xorg-u zaczekać na kolejne aktualizacje? Serdecznie pozdrawiam! Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi743 Posted Saturday at 07:02 PM Report Share Posted Saturday at 07:02 PM Jeśli masz możliwość to uruchom z menedżera rozruchu X-11. Wtedy zobaczysz... W przypadku gdyby o był bug w mesie to za jakiś czas może poprawią... SeeM pisze, że to błąd po stronie sterowników graficznych. Ja wykonałbym procedury instalacji sterowników graficznych od nowa z repozytorium o ile tam są. Do doświadczonych Linuksowców: jeśli ten krok nie jest niezbędny to proszę o poprawienie mnie... 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
@sunrise Posted Saturday at 07:24 PM Report Share Posted Saturday at 07:24 PM To raczej nie jest wina sterowników grafiki, można spróbować obniżyć wersję mesy poleceniem sudo dnf downgrade mesa-* 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mendygrau Posted Saturday at 07:32 PM Author Report Share Posted Saturday at 07:32 PM Tak, o MESA chodziło. Dzięki!!!!! Przy okazji jeszcze jako ciekawostka, nie działało też przełączanie języka klawiatury nawet w xorg-u. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi743 Posted Sunday at 09:14 AM Report Share Posted Sunday at 09:14 AM 13 godzin temu, sunrise napisał: To raczej nie jest wina sterowników grafiki, można spróbować obniżyć wersję mesy poleceniem sudo dnf downgrade mesa-* Przydatna informacja dla mnie i pozostałych Forumowiczów. Może kiedyś się przyda... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szept Posted Tuesday at 10:35 AM Report Share Posted Tuesday at 10:35 AM Już poprawiono błędy i w większości przypadków działa ok. po aktualizacji. Przynajmniej w Fedorze 42, w 41 musiałem cofnąć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
@sunrise Posted Tuesday at 12:52 PM Report Share Posted Tuesday at 12:52 PM 2 godziny temu, Szept napisał: w 41 musiałem cofnąć. W F41 jest aktualnie w testing https://bodhi.fedoraproject.org/updates/FEDORA-2025-1a91411755 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mendygrau Posted Tuesday at 03:53 PM Author Report Share Posted Tuesday at 03:53 PM Potwierdzam. Wczoraj update znowu spowodował awarię i trzeba było robić ponowny downgrade, a dziś po update u mnie również już jest OK. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts