zibi743 Napisano Niedziela at 12:45 Zgłoszenie Share Napisano Niedziela at 12:45 Witam. Mamy wspaniały pakiet biurowy jakim jest Libre Office. W intenecie jest "głośno" na temat chińskiego pakietu biurowego jakim jest WPS Office. Jest to dość ciekawe oprogramowanie na różne platformy systemowe i postanowiłem go wypróbować. Pojawił się jednak problem i wygląda na to, że to sprawa specjalnych czcionek WPS Office. Zainstalowanie czcionek z użyciem curl mscore... nie dało oczekiwanego rezultatu. Według strony https://github.com/iykrichie/wps-office-19-missing-fonts-on-Linux należy pobrać czcionki z repozytorium (sklonować repozytorium) i zainstalować. Ja jednak nie mogę znaleźć tego repo żeby je dodać w celu instalacji. Nie wiem, pewnie muszę ściągać po kolei?... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slabypingwin Napisano Niedziela at 13:03 Zgłoszenie Share Napisano Niedziela at 13:03 A nie obawiasz się , że chińskie oprogramowanie biurowe może potajemnie przesyłać informacje o tobie chińskim komunistyc znym władzom ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Niedziela at 13:18 Zgłoszenie Share Napisano Niedziela at 13:18 Hej. Problem jest z nami od lat 1990-tych i nie widać, żeby się naprawił. Nie jest techniczny, tylko licencyjny. Microsoft udostępnił trochę swoich fontów za darmo, ale to nie znaczy, że każdy może zapakować je razem z dystrybucją Linuksa. Oczywiście można to obejść z linux-fu: mkdir ~/.local/share/fonts curl ftp://ftp.icm.edu.pl/vol/rzm6/pbone/archive/www.haoli.org/pub/redhat-7.x/RPMS/noarch/msttcorefonts-1.2-3.noarch.rpm -o msttcorefonts-1.2-3.noarch.rpm rpm2cpio msttcorefonts-1.2-3.noarch.rpm | cpio -idmv cp -Rv usr/share/fonts/Microsoft/CoreFonts/ ~/.local/share/fonts Wyłącz i włącz VPS Office, czy jakikolwiek innym program. Będziesz widział kilka czcionek w rodzaju Times New Roman, Verdana i Arial. Jeżeli chcesz Consolas i inne, te troszkę nowsze od Windows chyba Vista, to musisz znaleźć gdzieś instalator programu microsoft powerpoint viewer 2007, zainstalować przez Wine (albo nawet na wirtualce z Windowsem) i skopiować sobie te pliki z katalogu C:\windows\fonts do na przykład ~/.local/share/fonts/msoffice . 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Niedziela at 13:20 Zgłoszenie Share Napisano Niedziela at 13:20 16 minut temu, slabypingwin napisał: A nie obawiasz się , że chińskie oprogramowanie biurowe może potajemnie przesyłać informacje o tobie chińskim komunistyc znym władzom ? Może być wyczulony na frazy "Tiananmen" oraz "Donald Trump". Na to już nie pomogę. (-: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zibi743 Napisano Niedziela at 16:13 Autor Zgłoszenie Share Napisano Niedziela at 16:13 3 godziny temu, slabypingwin napisał: A nie obawiasz się , że chińskie oprogramowanie biurowe może potajemnie przesyłać informacje o tobie chińskim komunistyc znym władzom ? Nie boję się. To co mam nie zagraża ChRL:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zibi743 Napisano Niedziela at 16:25 Autor Zgłoszenie Share Napisano Niedziela at 16:25 2 godziny temu, SeeM napisał: Hej. Problem jest z nami od lat 1990-tych i nie widać, żeby się naprawił. Nie jest techniczny, tylko licencyjny. Microsoft udostępnił trochę swoich fontów za darmo, ale to nie znaczy, że każdy może zapakować je razem z dystrybucją Linuksa. Oczywiście można to obejść z linux-fu: mkdir ~/.local/share/fonts curl ftp://ftp.icm.edu.pl/vol/rzm6/pbone/archive/www.haoli.org/pub/redhat-7.x/RPMS/noarch/msttcorefonts-1.2-3.noarch.rpm -o msttcorefonts-1.2-3.noarch.rpm rpm2cpio msttcorefonts-1.2-3.noarch.rpm | cpio -idmv cp -Rv usr/share/fonts/Microsoft/CoreFonts/ ~/.local/share/fonts Wyłącz i włącz VPS Office, czy jakikolwiek innym program. Będziesz widział kilka czcionek w rodzaju Times New Roman, Verdana i Arial. Jeżeli chcesz Consolas i inne, te troszkę nowsze od Windows chyba Vista, to musisz znaleźć gdzieś instalator programu microsoft powerpoint viewer 2007, zainstalować przez Wine (albo nawet na wirtualce z Windowsem) i skopiować sobie te pliki z katalogu C:\windows\fonts do na przykład ~/.local/share/fonts/msoffice . Zrobiłem chyba podobnie tylko w inny sposób: Pobrałem te czcionki z tego linka co był wyszczególniony. Za pomocą Menedżera czcionek KDE zainstalowałem je w systemie. Po tej czynności w dalszym ciągu problem istniał więc skopiowałem te czcionki w odpowiednią lokalizację i zaktualizowałem cache: sudo cp -f *.ttf /usr/share/fonts/ && sudo fc-cache -f -v Po tej czynności problem zniknął ale część menu okien np. w menu skórek i motywów pozostała w języku chińskim. Wydaje mi się, że z powodów licencyjnych ta wersja jest celowo "wybrakowana". Nawet w Windows chyba nie ma mozliwości zainstalowania nowych motywów. Żeby było śmieszniej mam WPS PRO Dzięki za szybką odpowiedź:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi