zibi743 Napisano 5 godzin temu Zgłoszenie Share Napisano 5 godzin temu Witam Wszystkich. Przed chwilą próbowałem zaktualizować Fedorę (43) dnf-em. Efektem tego jest komunikat o braku miejsca na partycji boot: Transakcja nie powiodła się: Transakcja rpm nie powiodła się. - instalowanie pakietu kernel-core-7.2.5-100.fc43.x86_64 wymaga 75MB więcej miejsca w systemie plików /boot Faktycznie, nie wiem jakim cudem jest zapełniona w 100% . Próbowałem #dnf clean all #dnf autoremove oczywiście bez rezultatu... Czy rzeczywiście potrzebna jest instalacja na czysto z większą partycją /boot 4 GB lub większą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano 5 godzin temu Zgłoszenie Share Napisano 5 godzin temu Raczej pokaż jaki masz rozmiar /boot i co w niej siedzi. U mnie przy 3 kernelach mam 300MB zajęte. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zibi743 Napisano 4 godziny temu Autor Zgłoszenie Share Napisano 4 godziny temu Godzinę temu, sunrise napisał: Raczej pokaż jaki masz rozmiar /boot i co w niej siedzi. U mnie przy 3 kernelach mam 300MB zajęte. Mam nadzieję, że nie będzie problemu z uprawnieniami... Od razu mówię, że Timeshift pokazuje 376 GB wolnego miejsca. Zainstalowałem go z ciekawości ale problem istniał wcześniej. Wyniki poleceń przekierowałem do plików tekstowych. boot_zawartosc.txt boot.txt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prymula Napisano 3 godziny temu Zgłoszenie Share Napisano 3 godziny temu Hej. Jakiś czas temu moja Fedora przeskoczyła - częściowo - z f45 na f46. sudo du -sh /boot Wskazywał początkowo na 596M jednak po wykonaniu sudo dnf remove --oldinstallonly --setopt=installonly_limit=2 kernel czyli po pozostawienu dwóch najnowyszych wersji kernela. Zajętość partycji wynosi obecnie 501M W moim wypadku partycja /boot ma rozmiar 1G. Choć dziwne jest to że trzy kernele zajmowały aż blisko 600M czyli raz tyle co u @sunrise Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zibi743 Napisano 3 godziny temu Autor Zgłoszenie Share Napisano 3 godziny temu U mnie niestety to nie zadziałało, użyłem tej komendy wcześniej. Wynik wyglądał tak: Nieznany argument „--oldinstallonly” dla polecenia „remove”. Dodaj „--help”, aby uzyskać więcej informacji o argum entach. Ręcznie sam odinstalowałem stare kernele ale to również nie pomogło... Dziękuję Ci jednak, że chciałeś pomóc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano 3 godziny temu Zgłoszenie Share Napisano 3 godziny temu 45 minut temu, zibi743 napisał: Od razu mówię, że Timeshift pokazuje 376 GB wolnego miejsca A pokaż co zwraca polecenie sudo du -h /boot/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prymula Napisano 2 godziny temu Zgłoszenie Share Napisano 2 godziny temu Godzinę temu, zibi743 napisał: U mnie niestety to nie zadziałało, użyłem tej komendy wcześniej. Wynik wyglądał tak: Nieznany argument „--oldinstallonly” dla polecenia „remove”. Dodaj „--help”, aby uzyskać więcej informacji o argum entach. Ręcznie sam odinstalowałem stare kernele ale to również nie pomogło... Dziękuję Ci jednak, że chciałeś pomóc. Możliwe że poszło by po tym - jednak u mnie to nie zadziałało ponieważ już mam DNF5 sudo dnf remove --installonly --latest-limit=-2 kernel Jednak wspomniałeś że usunąłeś ręcznie, więc nie wiem.... Usunąłeś ręcznie ? A pokaż ls /boot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi