Skocz do zawartości

Narzędzia Www

perl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

interesuja mnie wasze rady dotyczace oprogramowania pomocnego dla tworcy stron www, takie jak np.: probniki/kalkulatory kolorow, edytory kolorujace css/php/asf (rowniez poprawiajace skladnie), programy do obrobki grafiki (z rozszerzeniami dla www), oraz inne jakie uwazacie ze moga sie przydac :)

obecnie uzywam:

- probnik z gimpa (niezbyt mi to odpowiada - ograniczenie tylko do uzycia w programie)

- vi (niestety nie poprawia skladni ani nie daje podpowiedzi)

- gimpa (niestety nie znalazlem pluginu do ciecia obrazu)

dopiero zaczynam w tym temacie, wiec jezeli macie jakies propozycje to bede wdzieczny :)

- probnik z gimpa (niezbyt mi to odpowiada - ograniczenie tylko do uzycia w programie)

kcolorchooser %i %m

jak nie masz KDE-base i KDE-libs to raczej nie warto instalowac zaleznosci. Ale poza tym to programik jest OK

PS.Poszukaj w necie moze sa inne "*colorchoser"

- gimpa (niestety nie znalazlem pluginu do ciecia obrazu)

nie potrzeba pluginu - wrzuć na grafikę kilka prowadnic i obraz | przekształcenie | gilotynowanie

Bluefish nawet nie umywa się do Quanty - jest dobry kiedy już wszystko się umie i klepie kod (x)html z głowy, bo ładnie koloruje składnię i żwawo działa; za to Quanta podaje na tacy możliwe do wpisania w danej sytuacji tagi (tak jak na przykład w Delphi, albo Netbeans), jest sprawdzanie błędów w htmlu, w jednym z wielu pobocznych panelików mozna nawet podejrzeć drzewiastą strukturę tagów i zorientować się jaki w danej chwili "działa", czyli na przykład jeśli wklepiesz w konkretnym miejscu tekst to od razu widać czy będzie pogrubiony, jaki styl z css na niego zadziała itd... kolejna wygodna rzecz to "łączniki" na lewym marginesie, dzięki którym widać gdzie dany tag się otwiera a gdzie zamyka

już nie wspomnę o takich dodatkach jak autouzupełnianie przy wpisywaniu "</" po którym automagicznie zostaje dopisany ostatnio otwarty tag i domykający nawias; jeszcze lepiej jak otworzysz <table> po którym od razu wyskakują tagi <TR><TD></TD></TR></table> i jest zresztą sporo tego typu bajerów, od których czasem trudno się potem odzwyczaić

do Quanty jest też plugin umożliwiający współpracę z programem cssed, genialnym edytorem do styli na stronkach

słowem Quanta to taki kombajn, że spokojnie możnaby go opchnąć za dużą kasę w pudełkach; Bluefish to raczej skromny program, którego nie wiedzieć czemu z Quantą porównują; osobiście za tą prostotę Bluefisha lubię i korzytam raczej z niego właśnie (ale robię naprawde proste strony), no i żre mniej ramu, którego za dużo nie mam; dla początkującego w htmlu Quanta znacznie przyspieszy pracę, a co dopiero mówić o dużych projektach...

• 1 year later...

Zna ktoś program, który podpowiada składnie?

Bluefish nie podpowiada. Mam głupie nawyki typu FrontPage i Dreamwaver. Chciałbym spróbować zrobić stronkę bez wspomagania się wizualnym interfejsem do wstawiania gotowych obiektów, ale bez podopwiadania składni będe się trochę męczył.

• 3 weeks later...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...