@perl Napisano Wrzesień 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 16, 2005 Witam, interesuja mnie wasze rady dotyczace oprogramowania pomocnego dla tworcy stron www, takie jak np.: probniki/kalkulatory kolorow, edytory kolorujace css/php/asf (rowniez poprawiajace skladnie), programy do obrobki grafiki (z rozszerzeniami dla www), oraz inne jakie uwazacie ze moga sie przydac obecnie uzywam: - probnik z gimpa (niezbyt mi to odpowiada - ograniczenie tylko do uzycia w programie) - vi (niestety nie poprawia skladni ani nie daje podpowiedzi) - gimpa (niestety nie znalazlem pluginu do ciecia obrazu) dopiero zaczynam w tym temacie, wiec jezeli macie jakies propozycje to bede wdzieczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Wrzesień 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 16, 2005 W sumie chciałbym przyłączyć się do pytania. Mając swoje nawyki z cppowania wszystko robię w gedit, co jest czasami troszkę niewygodne Czekamy więc na sugestie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sloan Napisano Wrzesień 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 17, 2005 Co do obróbki grafiki to nic nie poradzę, natomiast z edytorów kodu to polecam Bluefish (dostępny w extras) oratz NVU dostępny w polskiej lokalizacji TU. Ten drugi nie wymaga instalacji, tylko rozpakować i używać. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patpi Napisano Wrzesień 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 17, 2005 - probnik z gimpa (niezbyt mi to odpowiada - ograniczenie tylko do uzycia w programie) kcolorchooser %i %m jak nie masz KDE-base i KDE-libs to raczej nie warto instalowac zaleznosci. Ale poza tym to programik jest OK PS.Poszukaj w necie moze sa inne "*colorchoser" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebOOl Napisano Wrzesień 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 17, 2005 Ja uzywam Quanty Plus będącej częścią pkaietu kdewebdev Jestem z niej bardzo zadowolony. A co do grafiki to ciężko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekz Napisano Wrzesień 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 17, 2005 Dobre narzędzia są w Firefoxie → Firefoksie jako rozszezenia → rozszerzenia tutaj jeszcze uzywam rozszeżenia → rozszerzenia ViewSourceWith - umożliwia wyświetlenie źródła w dowolnej aplikacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Wrzesień 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 17, 2005 - gimpa (niestety nie znalazlem pluginu do ciecia obrazu) nie potrzeba pluginu - wrzuć na grafikę kilka prowadnic i obraz | przekształcenie | gilotynowanie Bluefish nawet nie umywa się do Quanty - jest dobry kiedy już wszystko się umie i klepie kod (x)html z głowy, bo ładnie koloruje składnię i żwawo działa; za to Quanta podaje na tacy możliwe do wpisania w danej sytuacji tagi (tak jak na przykład w Delphi, albo Netbeans), jest sprawdzanie błędów w htmlu, w jednym z wielu pobocznych panelików mozna nawet podejrzeć drzewiastą strukturę tagów i zorientować się jaki w danej chwili "działa", czyli na przykład jeśli wklepiesz w konkretnym miejscu tekst to od razu widać czy będzie pogrubiony, jaki styl z css na niego zadziała itd... kolejna wygodna rzecz to "łączniki" na lewym marginesie, dzięki którym widać gdzie dany tag się otwiera a gdzie zamyka już nie wspomnę o takich dodatkach jak autouzupełnianie przy wpisywaniu "</" po którym automagicznie zostaje dopisany ostatnio otwarty tag i domykający nawias; jeszcze lepiej jak otworzysz <table> po którym od razu wyskakują tagi <TR><TD></TD></TR></table> i jest zresztą sporo tego typu bajerów, od których czasem trudno się potem odzwyczaić do Quanty jest też plugin umożliwiający współpracę z programem cssed, genialnym edytorem do styli na stronkach słowem Quanta to taki kombajn, że spokojnie możnaby go opchnąć za dużą kasę w pudełkach; Bluefish to raczej skromny program, którego nie wiedzieć czemu z Quantą porównują; osobiście za tą prostotę Bluefisha lubię i korzytam raczej z niego właśnie (ale robię naprawde proste strony), no i żre mniej ramu, którego za dużo nie mam; dla początkującego w htmlu Quanta znacznie przyspieszy pracę, a co dopiero mówić o dużych projektach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiewball Napisano Wrzesień 11, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 11, 2007 Zna ktoś program, który podpowiada składnie? Bluefish nie podpowiada. Mam głupie nawyki typu FrontPage i Dreamwaver. Chciałbym spróbować zrobić stronkę bez wspomagania się wizualnym interfejsem do wstawiania gotowych obiektów, ale bez podopwiadania składni będe się trochę męczył. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tex_ass Napisano Wrzesień 12, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 12, 2007 Korzystam z Quanty - w zasadzie nic więcej nie potrzeba do edycji kodu. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ponury Napisano Wrzesień 12, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 12, 2007 Ja tu kiedyś dawałem newsa że jest coś takiego jak geany, nie pracowałem za dużo ale ma kompilatory i chyba uzupełnia składnię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matlas Napisano Wrzesień 12, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 12, 2007 ja polecam eclipse z wtyczka aptana, lepszego edytora HTML,CSS,JS nie ma na rynku Masz tam podpowiadanie, walidacje itd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Wrzesień 13, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 13, 2007 ja polecam eclipse z wtyczka aptana, lepszego edytora HTML,CSS,JS nie ma na rynku Masz tam podpowiadanie, walidacje itd a oprócz tego to fajny z niego system operacyjny - ładuje się tylko troszkę dłużej niż Linux Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
webon Napisano Wrzesień 30, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 30, 2007 Jesli ktos szuka cos do PHP polecam Kdevelop minelo kilka lat i nie spotkalem lepsze edytora to tego jezyka zwlaszca gdy chodzi o tworzenie dokumentacji itp. Potrafi nawet graficznie rozrysowac dziedziczenie klas:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi