rafori Napisano Listopad 22, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 22, 2005 Na starcie systemu (sam poczatek) system wyrzuca mi blad (ale uruchamia sie dalej). mp-bios bug: 8254 timer not connected to io-apic Wiecie cos na ten temat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Listopad 23, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 23, 2005 To kwestia bootloadera i wymuszania przezeń wyłączania ACPI. Czasem z tego powodu system się wykłada, wtedy należy tę opcję wyłączyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafori Napisano Listopad 23, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 23, 2005 Czy moze to byc powodem nie dzialania myszy optycznej pomimo prawidlowych ustawien? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Listopad 23, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 23, 2005 Nie, mowa tu o gospodarce energią Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lubicz68 Napisano Listopad 25, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 25, 2007 Nie, mowa tu o gospodarce energią Mam dokładnie taki sam problem, jakie jest rozwiązanie???????? Tylko proszę tak dla "bystrych inaczej" Nie mogę zainstalować żadnego (_linuxa_ → Linuksa) ORT tylko Fedora dała się zainstalować ale na tym koniec. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lubicz68 Napisano Grudzień 1, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 1, 2007 Mam dokładnie taki sam problem, jakie jest rozwiązanie???????? Tylko proszę tak dla "bystrych inaczej" Nie mogę zainstalować żadnego (_linuxa_ → Linuksa) ORT tylko Fedora dała się zainstalować ale na tym koniec. Pozdrawiam To co nikt nie chce mi pomóc i bede musiał kupić VIStę. Ja naprawdę chciałbym zainstalować i korzystać z (_linuxa_ → Linuksa) ORT. A Fedora jest jedyna przeszła całą instalację. Dodam że próbowałem obu wersji 32 i 64 i komunikat jest taki sam. Pozdrawiam Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Grudzień 1, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 1, 2007 Spróbuj odpalić płytkę instalacyjną i kiedy poprosi o wciśnięcie entera wpisz: "linux acpi=off". Jeśli to nie zadziała to może "linux acpi=noirq". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 1, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 1, 2007 Spróbuj odpalić płytkę instalacyjnąInstalacja chyba przeszła pomyślnie jeśli dobrze rozumiem, to co napisał Lubicz68. Czyli wystaczy, że w chwili ukazania się GRUBa wciśnie "a", dopisze to co zasugerowałeś na końcu linii i klepnie <enter>. Jak zadziała to należy uzupełnić odpowiednią linię w /boot/grub/grub.conf. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Grudzień 1, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 1, 2007 Instalacja chyba przeszła pomyślnie jeśli dobrze rozumiem, to co napisał Lubicz68. Czyli wystaczy, że w chwili ukazania się GRUBa wciśnie "a", dopisze to co zasugerowałeś na końcu linii i klepnie <enter>. Jak zadziała to należy uzupełnić odpowiednią linię w /boot/grub/grub.conf. Masz absolutną rację. Klasyczny błąd nie doczytania do końca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aeb Napisano Styczeń 22, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 22, 2009 Mialem ten sam problem w notebooku Toshiba Satellite U405D, tzn. po zainstalowaniu Fedory 10 tuz po uruchomieniu komputera wyswietlal sie komunikat 'mp-bios bug: 8254 timer not connected to io-apic' . I tak jak doradziliscie w menu GRUB nacisnalem 'a', na koncu linii dopisalem 'acpi=off' i Fedora10 juz dziala! Dzieki!!! P.S. Dla zielonych: u mnie normalnie nie pokazuje sie menu GRUB, trzeba po wlaczeniu komputera nacisnac pare razy dowolny klawisz, to GRUB sie pojawi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokar620 Napisano Styczeń 22, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 22, 2009 P.S. Dla zielonych: u mnie normalnie nie pokazuje sie menu GRUB, trzeba po wlaczeniu komputera nacisnac pare razy dowolny klawisz, to GRUB sie pojawi. smile.gif Można też edytować plik /boot/grub/grub.conf, odnaleźć linijkę z opcją hiddemenu i dać na jej początku #, zmieniając ją tym samym w komentarz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi