kurzawa Napisano Sierpień 29, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 29, 2007 A więc zarejestrowałem się dzisiaj na Last.FM i chciałem pobrać program do radia. Jednak nie chce się ona zainstalować: [root@localhost last.fm-1.3.1.0]# ./configure && make Last.fm-1.1.3 Configure Checking for qmake... Sorry, qmake was not found, is Qt4 installed? You will want to install your distribution's packages of qt4 _and_ qt4-devel. make: *** Nie podano obiektów i nie znaleziono makefile. Stop. Na pewno mam zainstalowame Qt4 i Qt4-devel. Ktoś wie dlaczego nie chce się zainstalować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Sierpień 29, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 29, 2007 Hej. Jedyne wyjście wg mnie to podanie skryptowi .configure ścieżki do instalacji qt. Wklep ./configure --help i dowiesz się jak Nie odpisałem na PW bo nie zdążyłem:) Sam nie używam tego softu z last.fm Pokój Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kurzawa Napisano Sierpień 29, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 29, 2007 [root@localhost last.fm-1.3.1.0]# ./configure --help Last.fm-1.1.3 Configure Checking for qmake... Sorry, qmake was not found, is Qt4 installed? You will want to install your distribution's packages of qt4 _and_ qt4-devel. Co zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blaszki Napisano Sierpień 29, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 29, 2007 A spróbuj nie robić tego jako root tylko jako zwykły user. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Sierpień 29, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 29, 2007 Też spróbowałem to skompilować i program poradził mi żeby zrobić tak: Locate your qt4 installation and ensure it is placed first in the path, eg: PATH=/opt/qt4/bin:$PATH ./configure Z rootem też dobra rada. Jako root tylko "make install" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Sierpień 29, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 29, 2007 Ja kiedyś budowałem last.fm do własnych potrzeb, więc wystarczy wziąć SRPM-a: http://ecik.nonlogic.org/rpm/last.fm/last....0-1.fc7.src.rpm i przebudować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kurzawa Napisano Sierpień 29, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 29, 2007 Też spróbowałem to skompilować i program poradził mi żeby zrobić tak: Z rootem też dobra rada. Jako root tylko "make install" Czyli co mam dokładnie zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 29, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 29, 2007 Czyli co mam dokładnie zrobić?Sprawdzić czy ścieżka do Qt jest w zmiennej PATH A jeszcze lepiej skorzystaj z src.rpm, które zrobił ecik__ - solidna firma, więc powinno się zbudować i zainstalować bez problemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kurzawa Napisano Sierpień 29, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 29, 2007 Sprawdzić czy ścieżka do Qt jest w zmiennej PATH A jeszcze lepiej skorzystaj z src.rpm, które zrobił ecik__ - solidna firma, więc powinno się zbudować i zainstalować bez problemu Jak mam sprawdzić ścieżke do Qt w zmiennej? A co do tego rpm od ecik__ to on mi nie działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 29, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 29, 2007 Jak mam sprawdzić ścieżke do Qt w zmiennej?O rany... Przecież to podstawy. Poczytaj trochę np. tutaj → http://www.pz2.edu.pl/strony/debian/debian/03.html albo tu → http://newbie.linux.pl/?id=article&kat...a=2&show=15 Warto wiedzieć co to jest zmienna systemowa. Szczególnie zmienna PATH. Poczytaj sobie ogólnie o powłoce bash. Hint: echo $PATH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Sierpień 29, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 29, 2007 A co do tego rpm od ecik__ to on mi nie działa. Może jakieś konkrety? Jakie błędy wypisuje itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klimas7 Napisano Sierpień 29, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 29, 2007 Witam, Wystarczy zrobić samemu to co robi configure tzn. tyle ze zamienić qmake na qmake-qt4 qmake-qt4 -config release -after "CONFIG-=debug" a następnie standard make pz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kurzawa Napisano Sierpień 29, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 29, 2007 Witam, Wystarczy zrobić samemu to co robi configure tzn. tyle ze zamienić qmake na qmake-qt4 qmake-qt4 -config release -after "CONFIG-=debug" a następnie standard make pz [root@localhost last.fm-1.3.1.0]# qmake-qt4 -config release -after "CONFIG-=debug" [root@localhost last.fm-1.3.1.0]# make cd src/libLastFmTools/ && /usr/lib/qt4/bin/qmake-qt4 libLastFmTools.pro -unix -config release -after CONFIG-=debug -o Makefile cd src/libLastFmTools/ && make -f Makefile make[1]: Wejście do katalogu `/home/kurzawa/last.fm-1.3.1.0/src/libLastFmTools' /usr/lib/qt4/bin/uic confirmdialog.ui -o ../../build/ui_confirmdialog.h g++ -c -pipe -O2 -g -pipe -Wall -Wp,-D_FORTIFY_SOURCE=2 -fstack-protector --param=ssp-buffer-size=4 -m32 -march=i386 -mtune=generic -fasynchronous-unwind-tables -Wall -W -D_REENTRANT -fPIC -DLINUX -DQT_NO_DEBUG -DQT_XML_LIB -DQT_GUI_LIB -DQT_NETWORK_LIB -DQT_CORE_LIB -I/usr/lib/qt4/mkspecs/linux-g++ -I. -I/usr/include/QtCore -I/usr/include/QtCore -I/usr/include/QtNetwork -I/usr/include/QtNetwork -I/usr/include/QtGui -I/usr/include/QtGui -I/usr/include/QtXml -I/usr/include/QtXml -I/usr/include -I../../src -I. -I../../build -I../../build/LastFmTools/release -I../../build -o ../../build/LastFmTools/release/last.fm.o last.fm.cpp make[1]: g++: Polecenie nie znalezione make[1]: *** [../../build/LastFmTools/release/last.fm.o] Błąd 127 make[1]: Opuszczenie katalogu `/home/kurzawa/last.fm-1.3.1.0/src/libLastFmTools' make: *** [sub-src-libLastFmTools-make_default-ordered] Błąd 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Sierpień 29, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 29, 2007 yum install gcc-c++ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klimas7 Napisano Sierpień 29, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 29, 2007 Hmm tak to jest nie wszyscy użytkownicy linuksa instalują go poto aby programować etc. Mi zdarza się relatywnie dużo pisać więc nie mogłem przewidzieć że ktoś nie ma kompilatora. U mnie w podany przezemnie sposób instalacja zakończyła się sukcesem. Pz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi