Skocz do zawartości

Instalacja Opensuse 10.3 I Fedora 7

asasello

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

To jest mój pierwszy post, więc proszę o wyrozumiałość :)

A moje pytanie brzmi:

Czy instalując na jednym dysku OpenSUSE 10.3 i Fedore 7, musze wybrac punkt montowania glownej partycji w "/" dla obu systemow?

oraz czy musze przydzielac 2 partycje "swap", bo rozumiem ze reszta dysku jaka zastanie bedzie widoczna dla obu tych systemow.

[...]partycje swap również musiały być oddzielne.
O ile pamiętam, to to nie jest cała prawda. SWAP może być wspólny, ale zarówno w Fedorze jak i w OpenSUSE trzeba zmienić wpis w /etc/fstab - odwołać należy się przez urządzenie (/dev/<cośtam>) a nie przez etykietę partycji - Fedora jak i SUSE nadają oczywiście własne i stąd problem.

Ja tylko dodam od siebie tyle ze ; zainstaluj najpierw fedore a potem suse . Dlatego tak poniewaz suse "widzi" inna dystrybucje linuksa juz zainstalowana a fedora tego nie potrafi i dlatego w przypadku kolejnosci ; najpierw suse a potem fedora bedziesz musiał grzebac recznie w konfiguracji bootloadera

i tak będzie trzeba grzebać - Fedora (konkretnie yum) po instalacji dwóch nowych kerneli zaczyna usuwać stare, ale nie nadpisuje wtedy plik konfiguracyjny "swojego" gruba w /boot/grub/menu.lst, a nie susłowego; tymczasem w MBR będzie zainstalowany susłowy grub, który nic nie będzie wiedział o nowym jądrze w Fedorce

niby sprawa ogranicza się do skopiowania co jakiś czas dwóch linijek tekstu, ale jednak automagia to nie jest

Zainstalowalem tak wczesniej, zanim napisalem tego posta ;) pozdrawiam

A przeciez doradzałem jakja ma byc klejnosc instalacji

Czemu nie posłuchałes :lammer:

Przede wszystkim to nie jest mi az tak bardzo potrzebne kombinowanie z tymi dwoma systemami, poniewaz chce je tylko porownac i wybrac ten najbardziej odpowiadajacy moim wymaganiom, niestety przez dlugie lata korzystalem z M$ i chce teraz miec w miare przystepny system dla poczatkujacego uzytkownika tego systemu. Probowalem juz z Mandrake, Ubuntu, Fedory i Opensuse, probowalem rowniez Slackware lecz niestety jeszcze za wysokie progi ;) wiec po calkowitym pozegnaniu sie z M$ probuje sie zdecydowac na jeden z tych dwoch wymienionych przeze mnie systemow.

Pozdrawiam asasello

Zamiast pisać kolejne posty pod własnymi, używaj "edytuj" :) /Karlik

Prosilem o wyrozumialosc ;)

ja u siebie instalowalem na tym samym dysku F7 i opensuse 10.2 i problemow nie bylo. osobno /boot dla kazdego systemu, osobno / i osobno /home. swapa zrobilem zspolnego i sie nie pogryzly jakos. moze po prostu w jednej instalce odpuscic instalacje gruba, np instalujesz f7 a pozniej opensuse i dajesz zeby nie modyfikowal mbr-a a pozniej recznie robisz wpisy mozna i z boot menu z konsoli to zrobic.