asasello Napisano Październik 14, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 14, 2007 Witam! To jest mój pierwszy post, więc proszę o wyrozumiałość A moje pytanie brzmi: Czy instalując na jednym dysku OpenSUSE 10.3 i Fedore 7, musze wybrac punkt montowania glownej partycji w "/" dla obu systemow? oraz czy musze przydzielac 2 partycje "swap", bo rozumiem ze reszta dysku jaka zastanie bedzie widoczna dla obu tych systemow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karlik Napisano Październik 14, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 14, 2007 partycje / fedory i opensuse muszą być różne (pliki by się nadpisywały) partycja swap może być wspólna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tex_ass Napisano Październik 15, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 15, 2007 Miałem jednocześnie FC6 i OpenSUSE 10.2 i, niestety, partycje swap również musiały być oddzielne. Nie wiem jak to wygląda w F7 i OpenSUSE 10.3. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 15, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 15, 2007 [...]partycje swap również musiały być oddzielne.O ile pamiętam, to to nie jest cała prawda. SWAP może być wspólny, ale zarówno w Fedorze jak i w OpenSUSE trzeba zmienić wpis w /etc/fstab - odwołać należy się przez urządzenie (/dev/<cośtam>) a nie przez etykietę partycji - Fedora jak i SUSE nadają oczywiście własne i stąd problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAREK WL. Napisano Październik 15, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 15, 2007 Ja tylko dodam od siebie tyle ze ; zainstaluj najpierw fedore a potem suse . Dlatego tak poniewaz suse "widzi" inna dystrybucje linuksa juz zainstalowana a fedora tego nie potrafi i dlatego w przypadku kolejnosci ; najpierw suse a potem fedora bedziesz musiał grzebac recznie w konfiguracji bootloadera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Październik 15, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 15, 2007 i tak będzie trzeba grzebać - Fedora (konkretnie yum) po instalacji dwóch nowych kerneli zaczyna usuwać stare, ale nie nadpisuje wtedy plik konfiguracyjny "swojego" gruba w /boot/grub/menu.lst, a nie susłowego; tymczasem w MBR będzie zainstalowany susłowy grub, który nic nie będzie wiedział o nowym jądrze w Fedorce niby sprawa ogranicza się do skopiowania co jakiś czas dwóch linijek tekstu, ale jednak automagia to nie jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 15, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 15, 2007 Dlatego tak poniewaz suse "widzi" inna dystrybucje linuksa juz zainstalowana a fedora tego nie potrafi [...]eee, tam Chyba, że nie widzi konkretnie SUSE, bo Debiana zauważa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asasello Napisano Październik 16, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 16, 2007 Zainstalowalem najpierw Opensuse, a nastepnie fedore i niestety cos mi sie zepsulo i mi wyswietla cos w stylu "error partition table"... wiec chyba cos skopalem podczas instalacji.... chyba jednak zainstaluje je na oddzielnych dyskach... wielkie dzieki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAREK WL. Napisano Październik 16, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 16, 2007 A przeciez doradzałem jakja ma byc klejnosc instalacji Czemu nie posłuchałes :lammer: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
twoface Napisano Październik 17, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 17, 2007 Ja bym się jeszcze pokusił o zrobienie osobnej partycji dla /home i montowanie jej w obydwóch systemach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Październik 17, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 17, 2007 I słusznie. Tylko że trzeba wtedy dbać o synchronizację uid-ów regularnych użytkowników w obu systemach. Co w kompie domowym nie jest specjalnie skomplikowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asasello Napisano Październik 18, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 18, 2007 Zainstalowalem tak wczesniej, zanim napisalem tego posta pozdrawiam A przeciez doradzałem jakja ma byc klejnosc instalacji Czemu nie posłuchałes :lammer: Przede wszystkim to nie jest mi az tak bardzo potrzebne kombinowanie z tymi dwoma systemami, poniewaz chce je tylko porownac i wybrac ten najbardziej odpowiadajacy moim wymaganiom, niestety przez dlugie lata korzystalem z M$ i chce teraz miec w miare przystepny system dla poczatkujacego uzytkownika tego systemu. Probowalem juz z Mandrake, Ubuntu, Fedory i Opensuse, probowalem rowniez Slackware lecz niestety jeszcze za wysokie progi wiec po calkowitym pozegnaniu sie z M$ probuje sie zdecydowac na jeden z tych dwoch wymienionych przeze mnie systemow. Pozdrawiam asasello Zamiast pisać kolejne posty pod własnymi, używaj "edytuj" /Karlik Prosilem o wyrozumialosc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fafig Napisano Październik 20, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 20, 2007 ja u siebie instalowalem na tym samym dysku F7 i opensuse 10.2 i problemow nie bylo. osobno /boot dla kazdego systemu, osobno / i osobno /home. swapa zrobilem zspolnego i sie nie pogryzly jakos. moze po prostu w jednej instalce odpuscic instalacje gruba, np instalujesz f7 a pozniej opensuse i dajesz zeby nie modyfikowal mbr-a a pozniej recznie robisz wpisy mozna i z boot menu z konsoli to zrobic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi