99vadim Napisano Kwiecień 22, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 22, 2008 Jest jakiś łatwy sposób na zastąpienie Firefoxa 2 najnowszą betą Firefoxa 3? Gdzieś wyczytałem, że wystarczy po prostu wpisać: yum -t --enable=development update firefox - lecz u mnie to nic nie dało. System pościągał jakieś pliki i nic więcej. Wiem też, że można też po prostu korzystać z repo development, lecz wtedy zaktualizuje mi programy w całym systemie do wersji testowych (czy się mylę?). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arni Napisano Kwiecień 22, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 22, 2008 Jest jakiś łatwy sposób na zastąpienie Firefoxa 2 najnowszą betą Firefoxa 3? Gdzieś wyczytałem, że wystarczy po prostu wpisać: yum -t --enable=development update firefox - lecz u mnie to nic nie dało. System pościągał jakieś pliki i nic więcej. Wiem też, że można też po prostu korzystać z repo development, lecz wtedy zaktualizuje mi programy w całym systemie do wersji testowych (czy się mylę?). A nie prościej będzie ściągnąć rpm i zainstalować go a nie kombinować z repozytoriami. Już kiedyś zainstalowałem sobie repo F9 i stało się to czego ty się boisz czyli aktualizacja F8 do wersji F9. Z drugiej strony sama aktualizacji ci nie grozi jeżeli jej nie potwierdzisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Kwiecień 22, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 22, 2008 ale co to ma być za parametr --enable ?? yum -y update firefox --enablerepo=development Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Kwiecień 23, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 23, 2008 Jest jakiś łatwy sposób na zastąpienie Firefoxa 2 najnowszą betą Firefoxa 3? Ja bym się wstrzymał z zastąpieniem. To jeszcze beta. Na początku byłem mile zaskoczony szybkością. Chwilę potem błędy w interpretacji css-ów zmusiły mnie do zablokowania fontów innych niż domyślne. Po kilkunastu dniach FF wstrzymuje mi co chwilę całe GUI (używam KDE 3.5.9) -- nawet Alt-tab przez długą chwilę nie reaguje, odpala proces gconfd który grzebie niemiłosiernie po dysku i zapycha pamięć. Po 3 tygodniach na nowym 3b5 wracam z ulgą do 2.0.0.14. No ale nie instalowałem rpm-a, tylko tgz z Mozilli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daf Napisano Kwiecień 23, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 23, 2008 No ale nie instalowałem rpm-a, tylko tgz z Mozilli. mialem w pewnej chwili F3 z RPM-a, ktorego znalazlem gdzies na glownym forum Fedory i bylo dokladnie to samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
99vadim Napisano Kwiecień 23, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 23, 2008 Odechciało mi się zabawy w instalację F3 (były problemy z zależnościami). Zamiast tego zainstalowałem Swiftfoxa opartego na becie F3. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 23, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 23, 2008 Jeśli mówimy o FF3, to beta 4 spokojnie działa u mnie "obok" instalacji FF2. FF2 oficjalnie z repo, FF3 rozpakowane do podkatalogu w moim $HOME. Nie rozumiem w czym problem, żadnych zależności itp, odinstalowanie też banalnie proste - wystarczy skasować katalog Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Czerwiec 19, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 19, 2008 FF3 rozpakowane do podkatalogu w moim $HOME. Nie rozumiem w czym problem, żadnych zależności itp, odinstalowanie też banalnie proste - wystarczy skasować katalog Yyy a jak go uruchamiasz bo jak chcę uruchomić: $ sh ./run-mozilla.sh run-mozilla.sh: Cannot execute . i ma prawa -rwxr-xr-x ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Czerwiec 19, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 19, 2008 Yyy a jak go uruchamiasz... ./firefox Już w repo jest paczka z ff3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Czerwiec 19, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 19, 2008 Tak to mi się uruchamia ff2 ? Również taka opcja nie działa : $ ./firefox-bin ./firefox-bin: error while loading shared libraries: libjemalloc.so: cannot open shared object file: No such file or directory W podstawowych stable repo nie ma ff3 jeszcze EDIT Oczywiście robię to na ff3 już final. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Czerwiec 19, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 19, 2008 Jak nie ma, jak jest w repo updates http://download.fedora.redhat.com/pub/fedo...-1.fc9.i386.rpm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Czerwiec 19, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 19, 2008 Jasne, że jest w updates. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Czerwiec 20, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 20, 2008 @InIrudeBwoy Myślę, że odpowiedź thofa wystarczyła i choćby jeszcze 50 osób napisało że JEST to nie zmieni stanu faktycznego No oczywiście, że nie ma. Może nie widoczne jest w stopce ale mam f8 i dla niej pakietów nie ma... # yum list firefox Loading "fastestmirror" plugin Loading mirror speeds from cached hostfile * livna: rpm.livna.org * fedora: sunsite.icm.edu.pl * updates: sunsite.icm.edu.pl Installed Packages firefox.i386 2.0.0.14-1.fc8 installed yum search też nic i trójce nie mówi. A oto dowód: http://download.fedora.redhat.com/pub/fedo...updates/8/i386/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daf Napisano Czerwiec 20, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 20, 2008 a sprobuj: $ sh ./run-mozilla.sh ./firefox albo bez "./" w argumencie. u mnie jakos tak dzialalo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Czerwiec 20, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 20, 2008 Może nie widoczne jest w stopce ale mam f8 i dla niej pakietów nie ma...A, no faktycznie nie zauważyłem , ale wydaje mi się, że spokojnie możesz zainstalować pakiet przeznaczony dla 9, czyli ten http://download.fedora.redhat.com/pub/fedo...-1.fc9.i386.rpm , rozwiążesz kilka zależności i z głowy . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi