Skocz do zawartości

Update Firefoxa 2 Do Wersji 3 (beta5)

99vadim

Rekomendowane odpowiedzi

Jest jakiś łatwy sposób na zastąpienie Firefoxa 2 najnowszą betą Firefoxa 3? Gdzieś wyczytałem, że wystarczy po prostu wpisać:

yum -t --enable=development update firefox

- lecz u mnie to nic nie dało. System pościągał jakieś pliki i nic więcej. Wiem też, że można też po prostu korzystać z repo development, lecz wtedy zaktualizuje mi programy w całym systemie do wersji testowych (czy się mylę?).

Jest jakiś łatwy sposób na zastąpienie Firefoxa 2 najnowszą betą Firefoxa 3? Gdzieś wyczytałem, że wystarczy po prostu wpisać:
yum -t --enable=development update firefox

- lecz u mnie to nic nie dało. System pościągał jakieś pliki i nic więcej. Wiem też, że można też po prostu korzystać z repo development, lecz wtedy zaktualizuje mi programy w całym systemie do wersji testowych (czy się mylę?).

A nie prościej będzie ściągnąć rpm i zainstalować go a nie kombinować z repozytoriami. Już kiedyś zainstalowałem sobie repo F9 i stało się to czego ty się boisz czyli aktualizacja F8 do wersji F9. Z drugiej strony sama aktualizacji ci nie grozi jeżeli jej nie potwierdzisz.

Jest jakiś łatwy sposób na zastąpienie Firefoxa 2 najnowszą betą Firefoxa 3?
Ja bym się wstrzymał z zastąpieniem. To jeszcze beta. Na początku byłem mile zaskoczony szybkością. Chwilę potem błędy w interpretacji css-ów zmusiły mnie do zablokowania fontów innych niż domyślne. Po kilkunastu dniach FF wstrzymuje mi co chwilę całe GUI (używam KDE 3.5.9) -- nawet Alt-tab przez długą chwilę nie reaguje, odpala proces gconfd który grzebie niemiłosiernie po dysku i zapycha pamięć. Po 3 tygodniach na nowym 3b5 wracam z ulgą do 2.0.0.14.

No ale nie instalowałem rpm-a, tylko tgz z Mozilli.

Jeśli mówimy o FF3, to beta 4 spokojnie działa u mnie "obok" instalacji FF2. FF2 oficjalnie z repo, FF3 rozpakowane do podkatalogu w moim $HOME. Nie rozumiem w czym problem, żadnych zależności itp, odinstalowanie też banalnie proste - wystarczy skasować katalog ;)

• 1 month later...
FF3 rozpakowane do podkatalogu w moim $HOME. Nie rozumiem w czym problem, żadnych zależności itp, odinstalowanie też banalnie proste - wystarczy skasować katalog ;)

Yyy a jak go uruchamiasz bo jak chcę uruchomić:

$ sh ./run-mozilla.sh

run-mozilla.sh: Cannot execute .

i ma prawa -rwxr-xr-x ?

Tak to mi się uruchamia ff2 ?

Również taka opcja nie działa ;) :

$ ./firefox-bin
./firefox-bin: error while loading shared libraries: libjemalloc.so: cannot open shared object file: No such file or directory

W podstawowych stable repo nie ma ff3 jeszcze ;)

EDIT

Oczywiście robię to na ff3 już final.

@InIrudeBwoy

Myślę, że odpowiedź thofa wystarczyła i choćby jeszcze 50 osób napisało że JEST to nie zmieni stanu faktycznego ;)

No oczywiście, że nie ma. Może nie widoczne jest w stopce ale mam f8 i dla niej pakietów nie ma...

# yum list firefox
Loading "fastestmirror" plugin
Loading mirror speeds from cached hostfile
* livna: rpm.livna.org
* fedora: sunsite.icm.edu.pl
* updates: sunsite.icm.edu.pl
Installed Packages
firefox.i386                             2.0.0.14-1.fc8         installed

yum search też nic i trójce nie mówi.

A oto dowód:

http://download.fedora.redhat.com/pub/fedo...updates/8/i386/

Może nie widoczne jest w stopce ale mam f8 i dla niej pakietów nie ma...
A, no faktycznie nie zauważyłem :) , ale wydaje mi się, że spokojnie możesz zainstalować pakiet przeznaczony dla 9, czyli ten http://download.fedora.redhat.com/pub/fedo...-1.fc9.i386.rpm , rozwiążesz kilka zależności i z głowy ;) .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...