Skocz do zawartości

Nvidia

corman

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 32
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Wydaje mi się, że to grzeczniejszy i nieco edukujący sposób odpowiedzi niż napisanie "zanim zapytasz poszukaj na forum, było pieryliard razy" ;)

Być może ale wobec tego nie do końca intuicyjny :P lepiej napisać konkretnie tak jak Ty to robisz o opcji szukaj. Zapewne chodzi Ci o tzw "pierdyliard" Gajownika hehe

Wydaje mi się, że to grzeczniejszy i nieco edukujący sposób odpowiedzi niż napisanie "zanim zapytasz poszukaj na forum, było pieryliard razy" ;)

Tym bardziej że w ten 1 dzień to pytanie się chyba pojawiło chyba ze 2 albo 3 razy, nie wspominając już o googlu i innych forach.

Tym bardziej że w ten 1 dzień to pytanie się chyba pojawiło chyba ze 2 albo 3 razy, nie wspominając już o googlu i innych forach.

Co tylko świadczy o fakcie że to jest irytujące. IHMO problemy ze sterami do nvidi zawsze były, wszystko zaczęło iść w dobrym kierunku aż do teraz ... Myślę że pojechany na Viście M$ coś kombinuje a całe gadanie o xorgu to tylko czcze [CENZURA].

----------

@Matju - następnym razem dostajesz ostrzeżenie. Dość chamstwa i prostactwa mamy wszyscy na codzień, żeby jeszcze tutaj tolerować takie wpisy. WalDo.

Na bugzilli Livny jest ładne objaśnienie dlaczego sterowniki do Nvidii i ATI nie wyjdą po za status BETA. Nie ma co czekać Nvidia zapowiedziała wsparcie dla Xorg 1.5 dopiero z nowym wydaniem sterownika (po ustabilizowaniu się aktualnego beta).

Podobno aktulany beta można używać ale w xorg musi być uruchamiany z parametrem --noABI czy jakoś tak.

Problemem jest to iż Xorg 1.5 jest wersją beta i nie ma wsparcia ze strony Nvidia i ATI. Moim zdaniem to strzał w stopę i developerzy się zapędzili za daleko.

P.S Podobno można próbować instalować Xorg z F8 ale nie dają gwarancji że zadziała.

Pozdrawiam

Podobno aktulany beta można używać ale w xorg musi być uruchamiany z parametrem --noABI czy jakoś tak.

--ignoreABI

Ale ze sterownikiem beta nvidii i tak nie ma 3D, a i wydajność 2D jest chyba nawet sporo gorsza od wolnego (od wolności) nv.

Problemem jest to iż Xorg 1.5 jest wersją beta i nie ma wsparcia ze strony Nvidia i ATI. Moim zdaniem to strzał w stopę i developerzy się zapędzili za daleko.

A według mnie to bardzo dobra właśnie decyzja. Przede wszystkim względy techniczne - nowa architektura. O wiele więcej testerów, a co za tym idzie więcej wychwyconych błędów i stabilniejsze środowisko w przyszłości. No i może w końcu część ludzi nauczy się używać otwartych sterowników typu nouveau/nv dla nvidii czy redeon/radeonhd dla ati. Co prawda w nvidii póki co nie ma wsparcia, ale im więcej osób będzie używało i testowało, zwłaszcza nouveau, tym szybciej się sterownik będzie rozwijał. I może więcej osób zacznie naciskać na nvidię o otwarcie sterowników (lub specyfikacji) co będzie z pożytkiem dla całego naszego środowiska. W ati chyba już jakieś wsparcie 3d jest (nie używam więc mogę się mylić) skoro wypuścili część specyfikacji?

A najlepiej na tym wyszli użytkownicy kart intela, dla których sterowniki są otwarte i od dawna wspierają 3D. Tyle że intel dawno temu udostępnił specyfikacje.