kubaki5 Napisano Sierpień 18, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 18, 2008 Witam Mam starego laptopa Toshibę 1710cds z 600 mhz celeronem i 64 mb ramów i kartę graficzną ATI Mobiliti-C controller z 4 mb pamięci graficznej i 6 gb dyskiem. Próbuję zainstalować Fedorę 1 i uruchamiam ją z cd wszystko normalnie się odpala. Na ekranie Pokazuje się boot: wtedy wciskam enter i zaczyna się uruchamiać ale pokazuje że procesor nie jest przystosowany do trybu 64 bitowego i że muszę spróbować trybu 32 bitowego. Wtedy zaczynająsię schody, ponieważ (_niewiem_ ? nie wiem) ORT jak uruchomićtryb 32 bitowy. Czy ktoś może to wie? SZukałem w googlach i na tym forum, ale nic nie znalazłem. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam Kuba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Sierpień 18, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 18, 2008 musisz sciagnac fedore w wersji 32bit, mowie o plytach instalacyjnych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Sierpień 18, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 18, 2008 I wbrew pozorom dla starego sprzętu nie jest dobrym rozwiązaniem instalowanie najstarszej Fedory Proponuję selektywną instalację jednej z nowszych wersji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Sierpień 18, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 18, 2008 fedora 8/9 32bit + IceWM/Fluxbox/Enlightment (IceWM udaje Win98, ale musisz go skonfigurowac -> menu programow). Poza tym wywal prawie wszystko co mozesz z uslug systemowych -> zostaw crona i to, czego uzywasz Jak mozesz to dorzuc pamieci do 256MiB, komp wtedy dostanie kopa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 18, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 18, 2008 Ale też i nie za nową. Te 64MB to trochę mało nawet jak na instalację w trybie tekstowym. Sądzę, że FC4 lub FC5 to najwyższa wersja możliwa do zainstalowania w trybie tekstowym przy tej ilości pamięci. F7 z całą pewnością wymagała już 128MB RAM do instalki tekstowej, nie wiem jak było z FC6. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubaki5 Napisano Sierpień 18, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 18, 2008 Dziękuję za szybką odpowiedz. W googlach szukałem i nie znalazłem fedory 32 bitowej dlatego mam pytanie czy wersja 32 bitowa i wersja i386 to to samo? A jeśli nie, to gdzie mogę znaleść 32 bitową fedorę np 3/4/5? Dziękuję z góry za odpowiedz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
multics Napisano Sierpień 18, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 18, 2008 Tak, i386 to ten obraz którego szukasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Sierpień 18, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 18, 2008 Nie wiem jak starsze, ale od fedory 7 minimalne wymagania się nie zmieniają: The following CPU specifications are stated in terms of Intel processors. Other processors, such as those from AMD, Cyrix, and VIA that are compatible with and equivalent to the following Intel processors, may also be used with Fedora. Fedora 9 requires an Intel Pentium or better processor, and is optimized for Pentium 4 and later processors. * Recommended for text-mode: 200 MHz Pentium-class or better. * Recommended for graphical: 400 MHz Pentium II or better. * Minimum RAM for text-mode: 128MiB. * Minimum RAM for graphical: 192MiB. * Recommended RAM for graphical: 256MiB. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubaki5 Napisano Sierpień 18, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 18, 2008 A jaka wersja z grafiką (najlepiej Gnome lub KDE) zadziała na tym komputerze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Sierpień 18, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 18, 2008 Definitywnie ani KDE, ani Gnome. Coś z lekkich managerów może typu e17, fluxbox, icewm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Sierpień 18, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 18, 2008 chodziaz jak kiedys mialem gentoo, to system z KDE 3.5.7 zajmowal 96MiB ramu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Sierpień 18, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 18, 2008 64bit to rzeczywiście malutko, może Fluxbuntu, albo Damn Small Linux (tu wzmiankę o minimum wymaganego RAM musiałem przeczytać 2 razy). Tak wiem to konkurencja, ale chociaż zadziała. ps. GNOME/KDE na tym? wolne żarty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubaki5 Napisano Sierpień 19, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 19, 2008 Próbowałem obu ale Fluxbuntu wymaga więcej ramu i niewykrywa podczas instalacji czytnika cd, a Dann Smal Linux niemoże zapisywać na dysku. A jest może Fedora, która ma mało wymagające środowisko graficzne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Sierpień 19, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 19, 2008 Podczas instalacji sam sobie wybierasz środowisko. Widzę niezbyt chcesz pogodzić się z tym, że taka ilość ram-u jest niewystarczająca Nawet udana instalacja nic nie zmienia, ponieważ nie będziesz mógł uruchomić praktycznie żadnego programu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubaki5 Napisano Sierpień 19, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 19, 2008 Nie jestem chentny, żeby dodać ramu z dwóch powodów: 1.To stary komputer i mogę poświęcićdużo czasu na szukanie odpowiedniego ramu może mi zająć dużo czasu a i mogę i tak nie znaleść. 2. W instrukcji pisze, że ramu mogę rozszeżyć maksymalnie do 190 megabajtów więc to i tak może niewystarczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi