sokar620 Napisano Wrzesień 10, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 10, 2008 Jeśli zrobiłeś tak jak pisał multics to powinien zainstalować się pakiet fedora-release-9-5.transition który to dodał repozytorium fedora-updates-newkey.repo. Odpal jeszcze raz yum update i teraz pojawią się aktualizacje, łącznie z xine-lib-1.1-15, które było wymagane przy wcześniejszej aktualizacji. Można też dać yum install fedora-release-9-5.transition i dopiero odpalić aktualizacje. Tak się zastanawiam czy fedora-updates-newkey.repo zastąpiło dotychczasowe repozytorium aktualizacji na stałe (jak tak to fedora-updates można by wyłączyć - zawsze to 1 repozytorium mniej) Edit:Sorki multics przeczytałem Twój post i jakoś nie zauważyłem, że w sumie wszystko napisałeś - oj wyspać się trzeba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
multics Napisano Wrzesień 10, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 10, 2008 Tak się zastanawiam czy fedora-updates-newkey.repo zastąpiło dotychczasowe repozytorium aktualizacji na stałe (jak tak to fedora-updates można by wyłączyć - zawsze to 1 repozytorium mniej) [OT] Do tej pory fedora-updates.repo miałem ustawione jako deltarpm, ciekawy jestem kiedy te nowe update będą dostępne w formacie delty. [/OT] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Wrzesień 10, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 10, 2008 Wszystkich zainteresowanych konkretniejszymi informacjami o nowej aktualizacji odsyłam tutaj: https://fedoraproject.org/w/index.php?title...new_signing_key Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldis Napisano Wrzesień 10, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 10, 2008 yum update --exclude=xine-lib-extras-nonfree-1.1.15-1.lvn9.i386 a później jeszcze raz yum update Zrobiłem tak i najpierw ściągnęło mi 53 Mb aktualizacji (118 aktualizacji), a po yum update: Błąd: Brakująca zależność: xine-lib(plugin-abi) = 1.24 jest wymagane przez pakiet xine-lib-extras-nonfree-1.1.15-1.lvn9.i386 (livna) Próbowałem jak radził sokar620 czyli: yum install fedora-release-9-5.transition dostałem: Nie ma pakietu fedora-release-9-5.transition Co dalej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 10, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 10, 2008 yum install fedora-release-9-5.transition A masz F9 czy może F8? [EDIT] ja instalowałem yum update --exclude=xine-lib\* #potem: yum update Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amos Napisano Wrzesień 10, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 10, 2008 Już można aktualizować pakiety xine-lib\*, natomiast trzeba się póki co wstrzymać z paczką yum-utils... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 10, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 10, 2008 Już można aktualizować pakiety xine-lib\* Cały czas można było. Spójrz parę postów wyżej. Potrzebne były tylko jako zależność dla fedora-release*.transition. Po zainstalowaniu tego pakietu yum update już ładnie chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldis Napisano Wrzesień 11, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 11, 2008 A masz F9 czy może F8? [EDIT] ja instalowałem yum update --exclude=xine-lib\* #potem: yum update F9. Teraz poszło. Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darknek Napisano Wrzesień 12, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 12, 2008 yum update --exclude=xine-lib\* #potem: yum update Mi takze to rozwiazalo problem. Od razu kilkadziesiat rpm'ow sie doinstalowalo thx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greeg Napisano Wrzesień 13, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 13, 2008 a co z nvidia dla kernel 2.6.26.3-29 bo u mnie nie ma po dzisiejszej aktualizacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Wrzesień 13, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 13, 2008 a co z nvidia dla kernel 2.6.26.3-29 bo u mnie nie ma po dzisiejszej aktualizacji? nas pytasz? niestety, przez prawo patentowe w USA, nie ma jednego repozytorium zawierającego jądro systemu oraz sterowniki od nvidii i nie zawsze uda się "zsynchronizować" aktualizacje; więc złota zasada - nie aktualizuj systemu jak jest nowy kernel i nie ma do niego nowych sterowników od karty graficznej; zazwyczaj możesz tymczasowo korzystać z poprzedniego kernela, ale tym razem kernel jest w nowej wersji i jakieś 2% szans że system na starym kernelu może się trochę sypać na twoim miejscu bym spróbował uruchomić system na poprzednim kernelu, przecież się włączy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Wrzesień 14, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 14, 2008 a co z nvidia dla kernel 2.6.26.3-29 bo u mnie nie ma po dzisiejszej aktualizacji? Tak, też to zauważyłem w sumie zwykle starali się robić paczuszki od razu z nowym kernelem ale jak widać jeszcze nie wszystko najwyraźniej działa po wielkiej wsypie OT Swoją drogą to dziwne mam zjawisko w ff3 po tym updacie wysypały mi się ikonki i są teraz białe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Wrzesień 15, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 15, 2008 Teraz znalazłem jeszcze taki oto automatyczny skrypcik generujący kmod'y do konkretnej wersji kernela. Wystarczy tylko dać np dla nvidii yum install akmod-nvidia I gotowe jedynym minusem jest to że będą dociągnięte też kernel devel i headers Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Wrzesień 15, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 15, 2008 I gotowe jedynym minusem jest to że będą dociągnięte też kernel devel i headersRaczej plusem, bo inaczej byś nie wiedział dlaczego Ci się te akmod'y nie chcą zbudować Pakiety kernel-devel i kernel-headers są potrzebne do budowy modułów jądra, którymi są kmody (kmod = Kernel Module) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Wrzesień 16, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 16, 2008 Raczej plusem, bo inaczej byś nie wiedział dlaczego Ci się te akmod'y nie chcą zbudować Pakiety kernel-devel i kernel-headers są potrzebne do budowy modułów jądra, którymi są kmody (kmod = Kernel Module) Powód dociągania ich jest oczywisty więc jeśli już tak drążymy to nie wiem czy określiłbym go mianem 'plusa' inaczej po prostu bez nich nie dało by się kmoda wygenerować A tak poważnie to może faktycznie nie zaznaczyłem co rozumiem przez 'minus'. Otóż chodziło mi o duży rozmiar tych pakietów jaki zabierają na dysku. W każdym razie wniosek jest prosty "jak nie ma kmoda wygeneruj go sobie akmod-em " Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi