aazmath Napisano Wrzesień 24, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 24, 2008 Witam. Chciałem sobie zaistalowac fedore. Wiec najpierw stworzylem sobie partycje w partiotion magic. Zainstalowałem, reset i :/ nie ma gruba ani nic, normalnie startuje winda a partycji spod windy nie widac, chociaz to chyba akurat normlne. Moze ktos pomoc? Do tej pory uzywalem FC z pendriva i nie bylo problemow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 24, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 24, 2008 grub-install Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aazmath Napisano Wrzesień 24, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 24, 2008 Czyli odpalic go z płytki znowu i w trybie tekstowym wpisac w/w komende? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Wrzesień 24, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 24, 2008 Czyli odpalic go z płytki znowu i w trybie tekstowym wpisac w/w komende? dokładnie, uruchom system z płyty (to coś ma rescue w naswie) i postępuj według instrukcji; po zachrootowaniu się możesz zainstalować GRUBa tak jak napisał WalDo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 24, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 24, 2008 [...] możesz zainstalować GRUBa tak jak napisał WalDoJa podałem tylko hasło do wyszukiwarki. Reszta jest w mojej sygnaturce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Wrzesień 24, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 24, 2008 Ja podałem tylko hasło do wyszukiwarki. Reszta jest w mojej sygnaturce hasło nie hasło - po wpisaniu tej komendy pojawią się dalsze instrukcje; jak będzie z tego problem, to pomogę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Wrzesień 24, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 24, 2008 Zapewne zainstalowałeś system z grubem na partycji linuksa, a nie w MBR i stąd problem. W takim przypadku są 3 rozwiązania: 1. Reinstalacja gruba co już polecono wcześniej 2. Odpalanie linuksa z płytki (jest opcja uruchom z dysku) 3. Instalacja innego bootloadera pod windowsem, jako że windowsowy nie obsługuje (_linuks_ → Linux) ORTów Edit: Chyba jest błąd w skrypcie sprawdzajacym poprawność ort, linu_ks_ów chce zamieniać uparcie na Linuxów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 24, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 24, 2008 3. Instalacja innego bootloadera pod windowsem, jako że windowsowy nie obsługuje (_linuks_ → Linux) ORTówNie wiem jak Vista ale wcześniejsze (NT4, 2003, XP) spokojnie można było zmusić do współpracy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Wrzesień 24, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 24, 2008 Może faktycznie źlę się wyraziłem. Chodziło o to że windowsowy bootloader nie wykrywa partycji linuksowych (bez ręcznych modyfikacji). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aazmath Napisano Wrzesień 25, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 25, 2008 Dobra zrobie to wszystko jeszcze raz wg tej instrukcji: " Indywidualny sposób partycjonowania pozwala na optymalny podział miejsca na dysku. Powinniśmy utworzyć 3 partycje (najlepsze rozwiązanie) lub więcej, tak aby : * na jednej znajdowały się pliki systemowe (punkt montowania /, typ partycji ext3) * na drugiej katalogi domowe użytkowników(punkt montowania /home) * a trzecią partycje przeznaczyć przestrzeń wymiany(partycja swap, pojemność taka jak ilość pamięci RAM) " I pytanie czy tak rzeczywiscie jest najlepiej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Wrzesień 25, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 25, 2008 Jest okej. Jeśli masz w planach usługi serwerowe, powinieneś osobną partycję utworzyć dla /var. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aazmath Napisano Wrzesień 25, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 25, 2008 Wkoncu wszystko śmiga tak jak powinno Teraz mam jeszcze pytanie: Czy da sie zmienić czas na wybór w grubie? jeśli tak to jak? I Czy da sie zmienić nazwe użytkownika? przykładowo jesli wpisałem Lechu a chce zmienić na aazmath? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 25, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 25, 2008 Czy da sie zmienić czas na wybór w grubie? jeśli tak to jak?wyedytować /boot/grub/grub.conf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi