Skocz do zawartości

Problem Z Dyskiem

Nifir

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z dyskiem/instalacją fedory. Kupiłem używanego seagate 500 GB i nie wiem dlaczego podczas instalacji wyskakują mi błędy. Kilka razy udało mi się zainstalowac fedorę, ale nie chce się uruchomic. :)

Mój zestawik to Asus P5W DH Deluxe, Core 2 Duo E6600 2.4 GHz, 4 GB Ram DDR2 4-4-4-12 800MHz. Co może byc przyczyną problemów? Dysk skanowałem w poszukiwaniu bad sektorów i nic nie znalazłem.

IMG_7604.JPG

IMG_7605.JPG

IMG_7606.JPG

IMG_7607.JPG

IMG_7608.JPG

IMG_7603.JPG

Co może byc przyczyną problemów?

Masz napisane na 3 zdjęciu, że uszkodzona tablica dysku, musisz ją usunąć i utworzyć nową (wszystkie partycje zostaną usunięte), instalator może się w tym przypadku nie sprawdzić, lepiej jest użyć jakiegoś zewnętrznego programu do partycjonawania.

Widać formatowanie to za mało. Znawcą to ja nie jestem, ale można zrobić ponowne mapowanie dysku i używać go nawet jeśli miał bad sectors, a przy najmniej takie coś potrafii MHDD (przeczytać poradnik by Arabski) możesz go ściągnąć osobno albo z całym SystemRescueCD (mnóstwo przydatnych narzędzi)

No to prawdopodobnie fizycznie uszkodzony dysk, chociaż spróbowałbym z Gparted LiveCD (→ http://gparted.sourceforge.net/livecd.php) i to w sposób nadmiernie poprawny: usunięcie partycji, restart, założenie nowych, restart i potem próba założenia ręcznie partycji przez mkfs -t ext3 lub prościej mkfs.ext3. I jeśli pójdzie OK, to dopiero wtedy instalacja Fedory na tych partycjach z zaznaczając je do przeformatowania.

GParted nie chce mi formatowac dysku.
Gparted dzieli na partycje. Formatowanie odbywa się za pomocą mkfs.

Jeśli dysk jest zupełnie nowy, to z jego podziałem bez problemu powinien sobie poradzić program partycjonujący uruchamiany w trakcie instalacji. Żadne wcześniejsze podziały i formatowania nie są potrzebne. Powinieneś móc równiez usunąć istniejące partycje.

Czy sprawdziłeś poprawność obrazu ISO Fedory po ściągnięciu? Suma SHA1 się zgadza?

Kurcze, tyle tu specjalistów i nikt nie ma pomysłu?
Ja tam specjalistą nie jestem, bo laptopy to osbna dziedzina wiedzy ;)

Ale pomysł mam: jeśli masz płytę instalacyjną Windows, to sprawdź czy instalator windy widzi dysk. Jeśli Windows tez nie widzi dysku, to może masz coś walnięte z kontrolerem?