Nifir Napisano Październik 18, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Październik 18, 2008 Mam problem z dyskiem/instalacją fedory. Kupiłem używanego seagate 500 GB i nie wiem dlaczego podczas instalacji wyskakują mi błędy. Kilka razy udało mi się zainstalowac fedorę, ale nie chce się uruchomic. Mój zestawik to Asus P5W DH Deluxe, Core 2 Duo E6600 2.4 GHz, 4 GB Ram DDR2 4-4-4-12 800MHz. Co może byc przyczyną problemów? Dysk skanowałem w poszukiwaniu bad sektorów i nic nie znalazłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Październik 18, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Październik 18, 2008 Co może byc przyczyną problemów? Masz napisane na 3 zdjęciu, że uszkodzona tablica dysku, musisz ją usunąć i utworzyć nową (wszystkie partycje zostaną usunięte), instalator może się w tym przypadku nie sprawdzić, lepiej jest użyć jakiegoś zewnętrznego programu do partycjonawania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nifir Napisano Październik 18, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 18, 2008 tak, tylko że ja go formatowałem kilka razy i nadal to samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Październik 18, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Październik 18, 2008 Widać formatowanie to za mało. Znawcą to ja nie jestem, ale można zrobić ponowne mapowanie dysku i używać go nawet jeśli miał bad sectors, a przy najmniej takie coś potrafii MHDD (przeczytać poradnik by Arabski) możesz go ściągnąć osobno albo z całym SystemRescueCD (mnóstwo przydatnych narzędzi) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 18, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Październik 18, 2008 No to prawdopodobnie fizycznie uszkodzony dysk, chociaż spróbowałbym z Gparted LiveCD (→ http://gparted.sourceforge.net/livecd.php) i to w sposób nadmiernie poprawny: usunięcie partycji, restart, założenie nowych, restart i potem próba założenia ręcznie partycji przez mkfs -t ext3 lub prościej mkfs.ext3. I jeśli pójdzie OK, to dopiero wtedy instalacja Fedory na tych partycjach z zaznaczając je do przeformatowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nifir Napisano Październik 25, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 25, 2008 Dostałem drugi dysk, zupełnie nowy. Śmiga mi pod starym zgrzybiałym XP, więc dlaczego nie działa pod Fedorą? GParted nie chce mi formatowac dysku. Dostaję już powoli szału, proszę niech ktoś mi doradzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 25, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Październik 25, 2008 GParted nie chce mi formatowac dysku.Gparted dzieli na partycje. Formatowanie odbywa się za pomocą mkfs. Jeśli dysk jest zupełnie nowy, to z jego podziałem bez problemu powinien sobie poradzić program partycjonujący uruchamiany w trakcie instalacji. Żadne wcześniejsze podziały i formatowania nie są potrzebne. Powinieneś móc równiez usunąć istniejące partycje. Czy sprawdziłeś poprawność obrazu ISO Fedory po ściągnięciu? Suma SHA1 się zgadza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nifir Napisano Październik 25, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 25, 2008 Sprawdziłem. Wsadzałem również starsze płytki z fedorą które niegdyś działały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nifir Napisano Październik 26, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 26, 2008 Dziś próbowałem zainstalowac Fedorę 7, ale instalator wykrył u mnie tylko pendriva. Kurcze, tyle tu specjalistów i nikt nie ma pomysłu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 26, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Październik 26, 2008 Kurcze, tyle tu specjalistów i nikt nie ma pomysłu?Ja tam specjalistą nie jestem, bo laptopy to osbna dziedzina wiedzy Ale pomysł mam: jeśli masz płytę instalacyjną Windows, to sprawdź czy instalator windy widzi dysk. Jeśli Windows tez nie widzi dysku, to może masz coś walnięte z kontrolerem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nifir Napisano Październik 26, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 26, 2008 Akurat problem nie dotyczy lapa. Nowsze dystrybucje widziały wszytkie dyski, tylko wyświetlały się błędy podczas próby formatowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nifir Napisano Październik 26, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 26, 2008 XP też nie chce się zainstalowac... Może problem tkwi w płycie głównej? Chyba nie ma opcji, że płyta nie obsługuje tak dużych dysków, ale może jakaś zworka jest źle wciśnięta? Albo jakiś inny kabel SATA? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 26, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Październik 26, 2008 Może problem tkwi w płycie głównej?Chyba kombinowałbym w tę stronę. Ponieważ to juz drugi dysk jak zrozumiałem, który zachowuje się podobnie to sprawdziłbym tak jak napisałeś zworki, kabel a w ostateczności zaryzykowałbym upgrade BIOS-u. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Październik 26, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Październik 26, 2008 Poszukaj w biosie czy nie masz gdzieś opcji kompatybilności SATA, lub coś związanego z SATA - 99% że problem jest właśnie w ustawieniach SATA w biosie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nifir Napisano Październik 27, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 27, 2008 Raczej małe prawdopodobieństwo, by fedora 9 miała problemy z dyskami sata II i trzebaby było wgrywać inne sterowniki. Mam rację? W biosie nie umiem niczego takiego znaleźć. Jedynie spróbowałem z włączonym i wyłączonym protokołem AHCI, ale efekt był taki sam. :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi