kreo Napisano Grudzień 17, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 17, 2008 witam mam problem. chce pobrac fedore ale.... nie wiem ktora wersje wybrac. sa do wyboru i386, x86_64, ppc, ia64, sparc, s390x. mam procesor amd x2 4400 i nie mam pojecia jaka wersie mam sciagnac pod ten procesor :?: pomocy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Grudzień 17, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 17, 2008 i386 lub x86_64. Wczoraj widziałem takie dwa linki to wrzucam http://www.pcworld.pl/artykuly/55940_0/64....am.to.bylo.html i http://mina86.com/2008/07/18/x86-64-wrazenia/ . Kilka razy była już poruszana dyskusja nt. różnice pomiędzy i386 i x86_64, poszukaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kreo Napisano Grudzień 17, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 17, 2008 czytalem juz na 4 forach i nic nie ma jest tylko konfiguracja fedory. a i pracuje na 32 bitach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Grudzień 17, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 17, 2008 Oczywiście wpisanie modelu procesora w google i sprawdzenie jego parametrów choćby na wiki nie jest wykonalne dla szarego człowieka. Co do dyskusji 32vs.64, to nadmienię tylko, że ostatnio linux dostał flash i javą na 64 bity, więc te argumenty odpadają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kreo Napisano Grudzień 17, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 17, 2008 stary w kompach jestem szary. chce (_linuxa_ → Linuksa) ORT bo jest darmowy to co napisalem mamnapisane na kartce ze sklepu i tyle wiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Grudzień 17, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 17, 2008 tylko nie stary możesz zainstalować wersję 32 lub 64, skoro w kompach jesteś szary, to zainstaluj wersję 32 i zamykaj wątek. Polecam zostać przy 32, ze względu na wine (to takie coś do odpalania programów z MS Windows na Linuksie), reszta oprogramowania jest dostępna w 64bit (pomijając oprogramowanie firm trzecich, to już kwestia producenta). 64 to przyszłość, ale na razie prawie nic na biurku nie wykorzystuje tego potencjału, no może poza grafikami. W tych linkach do artykułów był taki argument jak większe zurzycie RAM, że niby jak się ma mniej niż 2GB RAM to lepiej zostać przy 32bitach. Bzdura, rzadko kiedy przekraczam zurzycie 0.5GB RAM, no chyba że uruchomię jakiś wirtualny system. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Grudzień 17, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 17, 2008 mam wrażenie, że potrzebujesz krótkiej odpowiedzi - i386 i koniec; nie słuchaj nikogo, że na x86_64 jest wydajniej, szybciej i wszystko działa, bo nie wszystko działa; już dawno miało być różowo i pięknie, a w dalszym ciągu trzeba minimalnie pokombinować, żeby działały wtyczki Flash oraz Java od Suna, do oglądania wmv i słuchania wma wciąż trzeba instalować 32bitowe kodeki... i386, i386 na pewno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Grudzień 17, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 17, 2008 "i386 i koniec" ok, ale proszę nie siać bzdur, że trzeba kombinować na x64 z flash (już z miesiąc jest wersja alfa na x64 i działa bez zarzutu), java (od wczoraj), wma (paczka codec-essential-amd64-20071007 dla mplayer) itd. Mam wersje x64 od prawie roku i naprawdę nie ma obecnie problemu z programami, jest "różowo". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kreo Napisano Grudzień 17, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 17, 2008 dziekuje chlopaki wiec pobieram i386 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qmic Napisano Grudzień 18, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 18, 2008 dziekuje chlopaki wiec pobieram i386 Popieram, też używam x86_64 ale początkującego problemy mogą zrazić (choćby nawet przekopiowanie flasha do odpowiedniego katalogu). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 18, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 18, 2008 (choćby nawet przekopiowanie flasha do odpowiedniego katalogu).No nie żartuj, nie te czasy Trzeba po prostu wiedzieć co zainstalować i idzie bez bólu → http://www.mjmwired.net/resources/mjm-fedora-f10.html#flash Od F8 jadę na 64-bitowej wersji i nie miałem z tym problemów. Walczyłem trochę z przebudowaniem paczki smplayer, ale teraz nawet to już jest w repo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Grudzień 18, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 18, 2008 java (od wczoraj) dwa punkty dla ciebie, ale jeden dla mnie - ta java nie działa z Firefoksem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Grudzień 18, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 18, 2008 hymm, jeszcze nie zdąrzyłem sprawdzić tej javy, ale jeśli tak to słuszny punkt dla Ciebie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Grudzień 19, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 19, 2008 SeeM muszę Ci zabrać ten 1 punkt, pobrałe ze stronki jdk-6u12-ea-bin-b02-linux-amd64-08_dec_2008-rpm.bin (to jest wersja "Early Access") i ta wersja javy działa w firefox, trzeba tylko zlinkować co innego niż dotychczas NIE /usr/java/jdk1.6.0_12/jre/lib/amd64/libjavaplugin_oji.so TAK /usr/java/jdk1.6.0_12/jre/lib/amd64/libnpjp2.so do katalogu /usr/lib64/mozilla/plugins no i te alternatywy poustawiać jak w zwykłej instalce [EDIT] i JavaFX na tym ładnie działa jest różowo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Theriel Napisano Grudzień 29, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 29, 2008 @borzole - skoro miałeś okazję wypróbować to pozwolę sobie zapytać - polecałbyś już na chwilę obecną wyrzucenie open javy i zainstalowanie jdk ze strony Suna, czy "jeszcze" niet? Nie chcę żonglować javami, tylko ustawić wszędzie gdzie się da jedną i mieć spokój. (O 64bit oczywiście się rozchodzi). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi