Skocz do zawartości

Rozpoznawanie Tekstu...

Subaru

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam dwie sprawy wypisane w temacie, opiszę je kolejno

1) Rozpoznawanie tekstu - chodzi mi o jakiś program, który byłby w stanie jakoś rozpoznać tekst pisany ręcznie na kartce, by móc go przerobić w wersję pliku tekstowego, chodźby zwykłego txt, posiadam urządzenie wielofunkcyjne HP F4180, Fedorka widzi go osobno jako drukarkę i Xsane jako skaner więc problemów z połączeniem nie ma. dodam, że Xsane nie rozpoznał tekstu jak należy mimo posiadania takowej funkcji, zależy mi bowiem rozchodzi się o przepisanie czyjegoś tekstu, a jest tego tyle, że przepisywanie ręczne to będzie tortura porównywalna z zajęciami z Corelem w szkole :lol:

2) Połączenie VNC - Rozchodzi się dokładniej o sprawę taką, jest napisanych na iPhone kilka aplikacji do łączenia się z serwerem VNC na PC ale działają one tylko z "jedynym słusznym W" oraz Mac OS X, żaden nie może się połączyć z Linux mimo, iż jak pamiętam serwer, do którego się łączy na Windows ma swój odpowiednik na Linux, jako informacja dodatkowa dodam, iż w nieoficjalnym - nazwijmy to - repozytorium jest serwer VNC dla iPhone i do niego z poziomu Fedory można było się podłączyć bez problemów

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam :)

Subaru

Swego czasu testowałem GOCR i co prawda jest potem dużo poprawiania (większość i tak zrobi słownik w open office), ale to jest nic w porównaniu do ręcznego przepisywania tekstu.

Po zeskanowaniu (w co najmniej 300 dpi) podnieś lekko poziom jasności i (około 2 razy bardziej) poziom kontrastu. Najlepiej zapisywać w grayscale (a już najnajlepiej jako czarno-biały obraz) i OCR będzie miał ułatwione zadanie.

Opensource'owe OCR-y są niszowe lub kiepskie, w każdym razie do codziennego użytku przez zwykłego użytkownika nie nadają się. Chlubnym wyjątkiem jest tesseract+ocropus. Niedokończony, ale chyba warto spróbować.

Ja od lat używam finereadera 6, zakupionego ze skanerem. Uruchamianego przez wine. Ponoć ma opcję tekstu odręcznego, ale nigdy nie próbowałem. Wersja sprint, niestety, nie przyjmuje żadnych opcji z wiersza poleceń, i nie da się nic zautomatyzować. Wersja 8 trialowa też ruszała spod wine, ale 9 nie, z tym że może się poprawiło, bo wine ewoluuje.

Sprawdź, czy Twój skaner jest obsługiwany przez VueScan. Nie jest open, ale jest to dość porządny soft, i działa natywnie w linuksach. Z tym że nie ruszy bez podłączonego skanera, z tych obsługiwanych przez siebie.

Wreszcie dla porządku: xsane nie obsługuje OCR, tylko ma możliwość wywołania zewnętrznego programu przez opcję w menu.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...